SON DAKİKA
Hava Durumu

Faciaya ramak var…

Birinci derece deprem kuşağındaki Bursa’da bir mahalle halkı adeta ecel terleri döküyor. 1050 Konutlar olarak bilinen bölgedeki yaşları 35’in

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2016 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2016 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Faciaya ramak var…
Birinci derece deprem kuşağındaki Bursa’da bir mahalle halkı adeta ecel terleri döküyor. 1050 Konutlar olarak bilinen bölgedeki yaşları 35’in üzerinde ve yıpranmış binalarda oturan vatandaşların tek beklentisi bürokratik engellerin bir an önce aşılarak evlerinin kentsel dönüşüme girmesi.
 

Osmangazi Belediyesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde 2 bin 290 dairenin bulunduğu 35 yıllık toplu konut çatlaklar ve binaların birbirinden ayrılması sebebiyle oturulamaz durumda. Binalarda hayatını sürdüren vatandaşlar, kurdukları dernek vasıtasıyla müteahhitle anlaştıklarını, Çevre Şehircilik Bakanlığı ile belediyelerin bürokratik engelleri aşmakta destek olmasını bekliyor. Akpınar Mahallesi'nde 429 bin metre karelik alana sahip konutlarda yaşayan binlerce vatandaş çatlayan evlerinin altında kalıp ölmemek için kentsel dönüşüm bekliyor. Birkaç yıl önce Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi hazırlanan ancak daha sonra rafa kaldırılan bölgedeki vatandaşlar, kendi işlerini kendileri görmek için dernek kurdu. 2013 yılında kurulan Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Yardımlaşma Derneği aracılığı ile kentsel dönüşümü yapmak için harekete geçen vatandaşlar, bir firma ile anlaşarak yola çıktı. Ancak işler hesaplandığı gibi yürümedi. Vatandaşların karşısına daha ilk dakikada bürokrasi çıktı. Kentsel dönüşümü tanıtmak için inşaatına başlanan ofis, belediye ekiplerince yıkılarak kaldırıldı.

BÜYÜKŞEHİR DESTEK OLUYOR AMA…

Bursa Büyükşehir Belediyesinden destek aldıklarını ama başka bürokratik engellere takıldıklarını söyleyen Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mutlu Altın, “2013 yılında gerçekleşecek olan kentsel dönüşüm projesiyle ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi bir proje gerçekleştirdi. Biz de buradaki yaşayan vatandaşların mağdur olmaması adına bir kentsel dönüşüm derneği kurduk. 4 yıldır bu süreci devam ettiriyoruz. Sonra bu proje hayata geçmedi. Bizde 1050 konutlar sakinleri olarak dernek kurarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanıyla görüştük. Onun bize önerisi, "siz yatırımcıları bulun gelin biz size gerekli tüm desteği sağlayacağız" oldu. Belediye Başkanı bize bu konuda tüm desteğini verdi. Ama başka kurumlardan destek alamadık. Biz firma ile ön protokol imzaladık. 3-4 yıllık süreçte bir çok firmayla da görüştük. En uygun teklifi sunan firmayla yolumuza devam etmeye karar verdik. Şu anda projeyle ilgili planlama çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.

"ORTA ŞİDDETLİ DEPREMDE EVLERİMİZ YIKILIR”

Altın, “Yaptığımız işte hiçbir menfaat olmamasına rağmen kamu yararına yapılan bilgilendirme ofisinin yıkılması bizi üzdü. Burada yaşayan binlerce insan mağdur olmaya başladı. Binalarımız 35 yıllık yıprandı. Birçok binada gözle görülür boyutlarda çatlaklar var, vatandaş binasının tadilatını yapamıyor. Son dönemde birçok deprem olamaya başladı. 17 Ağustos'un benzeri bir deprem burada olursa buradaki binaların hiç birinin ayakta kalacağını zannetmiyorum. Biran önce kamu yararına bu kentsel dönüşümün burada gerçekleşmesi gerekiyor. Biz vatandaşlar olarak elimizden gelen her şeyi yaptık. Biz kentsel dönüşümü gerçekleştirecek firmamızı da bulduk. Firmada elinden gelen her şeyi yapacak. Büyükşehir Belediye Başkanı da gerekli desteği veriyor. Biz bakanlıktan da aynı desteği almak istiyoruz. Sayın Özhaseki, "10 yıl içinde 7 şiddetinde deprem olacak" açıklaması ile bir kez daha bu gerçeği gözler önüne serdi. Bakanlığın ve ilgili tüm belediyelerin bir an önce bize kolaylık sağlamasını arzu ediyoruz. Yoksa orta şiddetli bir depremde burası yıkılır" diye konuştu.

DERNEĞİN BİN 700 ÜYESİ VAR

Dernek olarak 1700 üyeleri olduğunu hatırlatan Altın, "Bu konutlarda oturup derneğimize üye olmayan insanlar da kentsel dönüşümü istiyor. 1050 konutlar 429 bin metre karelik alana sahip, burada 2 bin 290 hak sahibi var bu alanın 121 bin metrekarelik alanı hak sahiplerine ait, Burada yapılacak kentsel dönüşümle 3 bin 500 daire meydana çıkacak” şeklinde konuştu.

KURUMLAR İNİSİYATİF ALSIN

1050 konutlarda binaların durumu hakkında bilgi veren vatandaşlar, birçok evin içinde derin çatlaklar olduğunu, bazı binaları ayakta tutan kolonların demirlerinin ortaya çıktığını, binaların bir kısmının ortadan yarıldığını ifade etti. Her gün korku içinde olduklarını ve bir an önce bu sıkıntıya bir çözüm bulunmasını isteyen vatandaşlar, bu kadar insanın risk altında yaşamasının kulak ardı edilmemesini istiyor. Binlerce kişinin oturduğu konutların oturulamaz durumda olmasına rağmen mecburiyetten oturmaya devam ettiklerini anlatan vatandaşlar, Osmangazi Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumları duyarlı olmaya ve sorunun çözümünde inisiyatif almaya davet etti.

 

Bozbey’den kaos uyarısı

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel yenileme çalışmalarında ulaşım, altyapı gibi unsurların göz ardı edilmesinin şehri kaosa sürükleyeceği uyarısında bulundu. CHP Nilüfer İlçe Başkanlığı tarafından Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) düzenlenen panelde Bursa’daki kentsel yenileme çalışmaları masaya yatırıldı. “Kentsel Dönüşüm Modernleşme” konulu panele Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Prof. Dr. Hasan Ertürk, Prof. Dr. Murat Yalçıntan ve Yüksek Mimar Cengiz Bektaş konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Başkan Mustafa Bozbey, sadece yapı stokuna müdahale eden bir kentsel dönüşüm politikasının yanlış olduğunu belirterek, “Bunun da ötesinde ulaşım ve altyapı gibi temel unsurların göz ardı edilmesi şehri tamamen bir kaos ortamına sürükler. Bütün bunlar birer maliyettir ve bu maliyetler yurttaşlarımızın sırtına biner. İşte bu sebeple sadece yapı stokunun artırılmasına yönelik müdahaleler yerine köklü çalışmalar yapılmalıdır” dedi. Mevcut 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve yönetmeliklerin yaşanan sıkıntıların çözümünde yetersiz kaldığını belirten Bozbey, “Yaşadığımız alan sadece dört duvar arasındaki dairelerimiz değildir. Aynı zamanda kamu alanları dediğimiz eğitim, sağlık, park, çocuk bahçesi, spor ve kültür hizmet alanları gibi alanlar da buna dahildir. İnsanımız maalesef yoğunluk arttığında diğer ihtiyaçların kısıtlanacağını düşünmemekte. Park, eğitim, sağlık gibi kamusal alanlara her zamankinden fazla ihtiyaç var” ifadesini kullandı.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.