SON DAKİKA
Hava Durumu

Faiz indirimi büyümeyi artıracak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun son faiz indirimini değerlendiren BUSİAD Başkanı Günal Baylan, faiz indiriminin yılın üçüncü ve

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2014 14:12
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2014 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Faiz indirimi büyümeyi artıracak
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun son faiz indirimini değerlendiren BUSİAD Başkanı Günal Baylan, faiz indiriminin yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde büyümeyi olumlu etkileyeceğini söyledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun son faiz indirimi ile son dönemde en çok konuşulan vergi affı ve İSO’nun açıkladığı ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’ araştırmasının sonuçlarına ilişkin görüşlerini paylaşan Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, faiz indiriminin yılın 3. ve 4. çeyreğinde büyümeyi olumlu yönde etkileyeceğine dikkat çekti.
Faizlerde en son yarım puanlık düşüş yapan Merkez Bankası’nın bu sefer ölçülü indirimin üst sınırı olan 75 baz puanlık indirime gittiğini söyleyen Günal Baylan, indirim kararını iş dünyası olarak olumlu değerlendirdiklerini vurguladı. Özellikle yılın ilk yarısında küresel belirsizliklerin azalması, Türkiye’nin 2014 yılı dış açığının finansmanında herhangi bir sorunun görünmemesi ve döviz kurundaki gerilemeye paralel olarak Merkez Bankası’nın beklentilerin de üzerinde bir faiz indirimine gittiğini kaydeden Günal Baylan, söz konusu kararın getireceği olumsuzluklara da işaret etti.
BUSİAD Başkanı Günal Baylan, “Gerek hükümet, gerekse iş dünyasının baskılarına bir anlamda boyun eğen Merkez Bankası, bu indirim ile şöyle bir risk aldı: Enflasyonun çift haneye ulaşma tehlikesinin bulunduğu bir dönemde yapılan bu faiz indirimi, yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde büyümeyi olumlu etkileyecektir. Fakat bunun yanı sıra iç talep uyarılarak enflasyonun daha da yükselmesine sebep olunabilir” dedi.
Söz konusu tasarının TBMM’ye geldiğini ve yakın zamanda yasalaşmasının beklendiğini hatırlatan Baylan, daha önceki dönemlerde de gerçekleşen ve kamuoyunda ‘mükellefle barışma’ olarak nitelendirilen afların, ekonomiye olumsuz etkisinin de olduğunu savundu. Yeniden yapılandırmanın iyi niyetli borçlular için fırsat olduğunu, fakat sürekli af beklentisinin vergi tahsilatında ciddi bir düşüşe sebebiyet verdiğini belirten Baylan, Maliye Bakanlığı’nın 2014 yılı Mart ayında 337 milyon lira olan vergi cezaları tahsilatının Nisanda 381 milyon lira, affın gündeme geldiği Mayısta ise 241 milyon lira olarak gerçekleştiğini ifade etti.
Vergisini zamanında ve eksiksiz ödeyen mükellefler açısından haksız rekabete yol açan affın, devlete olan güveni sarstığını savunan Baylan, “Mali disiplin açısından vergilendirilmemiş alanların vergilendirilmesini ve verginin tabana yayılmasını çok önemsiyoruz. Yetkililerin, haksız rekabeti ve kayıt dışı ekonomiyi bitirmesi için vergi vermeyen kesimler üzerinde ciddi çalışmalar yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.
İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan ve 2013 yılı verilerini içeren ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’ araştırmasının sonuçlarını yorumlayan Baylan, “Listeye giren 500 kuruluşun 2013'te toplam geliri bir önceki yıla nazaran yüzde 7,4, toplam faaliyet karı yüzde 43,9 yükseldi. Toplam vergi öncesi karı ise yüzde 8,5 düştü, finansman giderleri de yüzde 122,5 arttı” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.