SON DAKİKA
Hava Durumu

Fesat işler bunlar!

BTSO Eski Başkanı Celal Sönmez, soru işareti uyandırarak aldığı Uludağ Üniversitesi İlahiyat Vakfı yurt arazisini 3 yıl sonra OSB’ye 6 ka

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2014 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2014 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Fesat işler bunlar!
BTSO Eski Başkanı Celal Sönmez, soru işareti uyandırarak aldığı Uludağ Üniversitesi İlahiyat Vakfı yurt arazisini 3 yıl sonra OSB’ye 6 katı fiyata satarak büyük kazanç elde etti. Yeni sahiplerinin de araziyi OSB’den Sönmez’in sattığı fiyata alması, akıllara “İlahiyat Vakfı’nın yurt arazisi ellerinden ucuza mı alındı?” sorusunu getirdi. Sönmez, 544 bin 244 lira ödeyerek aldığı araziyi 3 yıl sonra 6 kat daha değerli bir rakamla elinden çıkartarak 2 milyon 761 bin 953 lira kar elde etti.

 

 

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Vakfı’na 25.02.1997 yılında yurt yapımı için bağışlanan Minareli Çavuş Mahallesindeki 1157 ada 1 parsel ve aynı yerde bulunan 1161 ada 2 parsel sayılı taşınmazlar, altyapı katılım payının ödenememesi nedeniyle satışa çıkarılmıştı. Toplamda 20 bin metrekareyi bulan arazi için 2002 yılında 660 bin dolar altyapı katılım payı tahakkuk edildi. Vakfın bu bedeli ödeyemeyeceğini belirtmesi üzerine Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Suat Özel imzalı yönetim kurulu kararı ile arazilerin borca karşılık satın alınacağı Vakıf yetkililerine duyuruldu.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İzzet Er ile Vakıf Sekreteri Yard. Doç. Dr. Süleyman Sayar, arazinin satışı için onay aldı. Bursa Asliye 3. Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada, söz konusu taşınmazların gelirinin az ve değerlendirme ihtimalinin zayıf olması nedeni ile daha işlevsel kullanılabilmesi için satışına izin verildi. Mimarlar Odası Bursa Şubesi ekspertiz raporuna göre 1157 ada 1 parsel için 544 bin 244 lira ve 1161 ada 2 parsel için 61 bin 429 lira bedel belirlendi. 12 Mayıs 2002’de ihalenin gerçekleştirileceği 1 Mayıs 2002 günkü Olay Gazetesi’nde yayınlandı.

İHALEYE KİMLER KATILDI?

Bursa Ticaret Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü kararına göre, vakıf arazisi borcundan dolayı ihale yoluyla kendileri tarafından satın alınacaktı. İhalede OSB Müdürlüğünü Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Tahir Yılmaz temsil etti. Ancak dönemin BTSO Başkanı Celal Sönmez de vekil  avukatı Muhsin İğmen aracılığı ile ihaleye katıldı. 1157 ada 1 parsel için 564 bin lira ödeyen Sönmez, bu arazide enerji ya da tekstil yatırımı gerçekleştireceğini iddia etti.

SÖZMEZ’İN ARAZİSİ 3 YILDA 6 KAT NASIL DEĞERLENDİ?

Celal Sönmez, vakıftan aldığı arazi üzerine yapacağı yatırımı Uşak OSB’de gerçekleştirince, 3 yıl sonra arsayı ihtiyacı kalmadığını belirterek satışa çıkardı. OSB, 18 bin 141 metrekare büyüklüğündeki araziyi metrekaresi 135 dolar ödeyerek satın aldı. 2 milyon 449 bin 35 dolar ödenen arazi 2005 yılı Merkez Bankası kuruna göre 3 milyon 306 bin 197 liradan alınmış oldu. Sönmez, 2002 yılında 544 bin 244 lira ödeyerek aldığı araziyi 3 yıl sonra 6 kat daha değerli bir rakamla elinden çıkartarak 2 milyon 761 bin 953 lira kar elde etti.

BU RANT EN BAŞINDAN PLANLANMIŞ MIYDI?

Vakıftan arazinin OSB Müdürlüğünce satın alınması kararına rağmen ihaleye girerek tepki çeken Celal Sönmez, “OSB zaten arazi satışından kar elde etmez. İhaleden sonra OSB’den satın alsaydım da arazi için aynı bedeli ödeyecektim” dedi. Sönmez’in bu sözleri neden ihaleyi bekleyip OSB’den satın almadığı sorusunu akla tekrar getirdi. Celal Sönmez, iddiasını desteklemek için, “Çok uzağa gitmeye gerek yok, Benim aldığım arsayı 3 yıl sonra OSB’ye metrekaresi 135 dolardan sattığımda benden aldığı arsayı yine aynı fiyata başkasına sattı.” dedi. Bu örnek de Sönmez’in araziyi alırken gelecekte yüksek meblağ ile OSB’ye satmayı hesapladığını gösteriyor. Sönmez’den OSB Müdürlüğü tarafından metrekaresi 135 dolara satın alınan ve aynı bedelle elden çıkarılan arazide Vehbi Osanmaz’ın sahibi olduğu Nefti Tekstil ve Mahmut Yılmaz’ın MYK firmaları yer alıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.