SON DAKİKA
Hava Durumu

'Gelecek' BTÜ'de şekillenecek [1]

Büşra ZORCİ ÖSYM tarafından 15-16 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğreti

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2019 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2019 13:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Gelecek' BTÜ'de şekillenecek [1]
Büşra ZORCİ
ÖSYM tarafından 15-16 Haziran tarihlerinde yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile birlikte öğrencileri üniversite heyecanı sarmaya başladı. ÖSYM takvimine göre sınav sonuçları 18 Temmuz 2019’da erişime açılacak ve aday öğrenciler 23-29 Temmuz tarihleri arasında üniversite tercihlerini sistem üzerinden girebilecekler. Ancak sınavda başarılı olmak kadar doğru tercihler yapmak da oldukça önemli.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ile ‘Öğrenciler neden Bursa Teknik Üniversitesi’ni tercih etmeli’ üzerine konuştuk.
Öğrencilerin üniversite tercihlerinde en önemli konunun, adayın kendisini, kabiliyetlerini iyi tanıması ve hedefini iyi belirlemesi olduğunu ifade eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Ülkemizdeki her üniversite son derece değerlidir ve çok önemli hizmetler vermektedir. Ancak adayların kendilerini çok daha iyi geliştirebileceği, kapasitelerini ortaya çıkartabileceği ve meslek hayatına hazırlayabileceğine inandığı üniversitelerimizi tercih etmeleri gerekiyor. Tercih ettiği bölümü, üniversiteyi, şehri sevmek ve üniversite hayatına ideal bir atmosferde başlamak sanırım başarılı bir eğitim hayatı için çok önemlidir. Bursa Teknik Üniversitesi çok genç bir eğitim ve araştırma kurumu olmasına rağmen son derece dinamik, rekabetçi ve girişimci bir üniversitedir. BTÜ; TÜBİTAK tarafından belirlenen “Girişimci Üniversite Endeksi” ilk 50 listesine 2017 yılında en genç devlet üniversitesi olarak girmiş, 2018 yılında ise Teknoloji Transfer Ofisi kurma desteğini almaya hak kazanan en genç üniversite ünvanını elde etmiştir. Aday öğrencilerimiz bu hususları dikkate almalıdırlar.” ifadelerini kullandı.



Bursa Teknik Üniversitesi’nde temel mühendislik alanlarının hepsinde, sosyal alanlarda ise bazı bölümlerde lisans ve lisansüstü eğitim-araştırma faaliyetleri yapıldığını ifade eden Rektör Karademir, “Kontenjanlarını her yıl tam dolduran, ancak kalabalık olmayan lisans sınıflarında eğitim veren üniversitemizde akademisyen/lisans öğrenci oranımız 12 civarındadır. Bir akademisyene 12 öğrenci oranı çok iyi bir orandır. Bu sayı, akademisyen-öğrenci iletişiminin ne kadar yoğun ve yakın olduğunun, çok özel bir eğitim ve araştırma ortamı sunulduğunun en somut göstergesidir.” dedi.

Üniversitelerin araştırmacı kimliğini gösteren en önemli parametrelerden birisinin, lisans öğrencisi/lisansüstü öğrencisi oranı olduğunu söyleyen Rektör Karademir şunları ekledi: “Bu oran BTÜ’de % 25 civarındadır ve hedefimiz en az % 40 olması yönündedir. Lisansüstü eğitim alan öğrencilerin her biri, ilgili sektördeki gerçek bir probleme çözüm üretmeye yönelik tez konuları üzerinde çalışmaktadır. Bu ise üniversite-sanayi-kamu işbirliği açısından çok önemli ve kritik bir konudur.” Proje yoğun çalışan bir üniversitede doğal olarak akademisyenlerin daha çok yayın yapmasının beklendiğini söyleyen Rektör Karademir, “Akademisyen başına 1.3 yayın ortalaması ile BTÜ dikkat çekmektedir ve ‘araştırmacı üniversite’ özellikleri göstermektedir.” ifadesini kullandı.


Henüz çok genç bir üniversite olmasına karşın akademik başarılarıyla dikkati çeken Bursa Teknik Üniversitesi’nin öğrencilere neler vaat ettiği hakkında bilgi almak istiyorum. Yani sınavı başarıyla geçen öğrenciler neden Bursa Teknik Üniversitesi’ni tercih etmeli?
Bursa Teknik Üniversitesi’nin en büyük özelliği kalabalık olmayan sınıflarıdır. Bununla beraber genç, dinamik, doktora/yüksek lisans tez konuları güncel, bilgisi taze, motivasyonu yüksek ve iletişimi sağlam olan akademisyenleri ile BTÜ farklılığını ortaya koymaktadır. Öğrenci, akademisyen, yönetici ve personel iletişimi çok canlı ve 7/24’e yayılan bir üniversitedir BTÜ. Bursa Teknik Üniversitesi’nde eğitim ve araştırma laboratuvarları son derece güncel ve donanımlıdır. Teorik eğitim yanında yoğun uygulama eğitim imkânları sunulmaktadır. Özellikle Sektörel Eğitim Programı (SEP), öğrencilerimiz için yaklaşık 4 ay kesintisiz mükemmel bir işyeri eğitimi ve tecrübesi sunması açısından BTÜ’de başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Bursa’nın ulusal ve küresel pazarlarda rekabet eden seçkin firmaların oluşturduğu güçlü bir sanayi ve üretim üssü olmasının aday öğrenciler tarafından dikkate alınmasında fayda vardır. BTÜ’nün Bursa’mızın ve bölgemizin sahip oldukları zenginlikler ile gençlerimize çok iyi kazanımlar sunacağını adaylarımızın bilmesi gerekir.


Teknik bir üniversite olduğunuz için işin uygulama kısmı oldukça önemli. Bu aşamada ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Öğrencilerinizin tam donanıma sahip olabilmesi için BTÜ-SEP modeli gibi projeleriniz var, bunlardan bahseder misiniz?
Eğitimde “Sınıf yetmez, laboratuvar yetmez” sloganıyla hareket ediyoruz. Sınıflarda istediğiniz kadar teorik bilgiyi verseniz de tek başına yeterli olmuyor. Eğitim sistemine araştırma ve uygulama, laboratuvar çalışmaları entegre ediliyor, ancak yeni nesil ve değişen dünyada bunlar da yeterli olmuyor. Öğrencilerimizin bizzat, tam zamanlı, yeni işe girmiş mühendis gibi sektörde zaman geçirmesi, mesai yapması, projelerde yer alması, iş hayatı atmosferini yaşaması gerekiyor. Bunun için Sektörel Eğitim Programı’nı (BTÜ-SEP) hayata geçirdik.

Öğrencilerimizin 2. ve 3. sınıfta 20’şer iş günü zorunlu yaz stajları var. Bu stajın dışında Bursa Teknik Üniversitesi olarak yukarıda bahsettiğim Sektörel Eğitim Programını uyguluyoruz. Dördüncü sınıfa geçen öğrencilerimiz üniversitemizin protokol imzaladığı firmalarda yedinci yarıyılda 4 ay boyunca, kendi eğitimleriyle ilgili sektörde yeni işe girmiş stajyer mühendis gibi çalışıyorlar. Öğrencilerimizin sigortası üniversitemiz tarafından karşılanıyor, staj ücretlerini ise İŞKUR yatırıyor. Bursa İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlerimiz ve personeline yakın destek ve koordinasyonlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu sistem ile işletmelerde, yerel yönetimlerde, devlet kurumlarında mezun olduktan sonra iş başı yapacak öğrencilerimiz henüz eğitimleri devam ederken çalışmaya başlayarak iş hayatına atılmış oluyorlar.



Son derece önem verdiğimiz ve çok değerli paydaşlarımız tarafından da gerçekten teveccüh edilen bir program olan BTÜ-SEP ilk uygulamalarımızı 2018 yılı içinde başlattık. Bursa ve civar şehirlerde birçok firmayla anlaşmalar yaptık ve çok güzel çalışmalara imza atıyoruz. Firmalardan çok güzel dönütler alıyoruz, uygulama arttıkça daha da faydalı olacağına inanıyoruz. Her sene kontrollü şekilde bölüm sayısını arttırarak ve daha da olgunlaştırarak yürüteceğiz.



Ayrıca üniversitemizde öğrencilerimizin yeteneklerine ve isteklerine göre şekillenmiş aktif öğrenci topluluklarımız var. Bu arkadaşlarımıza imkânlar ölçüsünde donanımlı laboratuvarlar, atölyeler teslim ettik. Elektrikli araçlar, pervaneli, sabit kanatlı hava araçları, dronelar, insansız araçlar, robot sistemleri gibi farklı alanlarda çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Öncelikle topluluk danışmanı hocalarımıza ve tüm gençlerimize teşekkür ediyorum. 2018 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle desteklediği ve önem verdiği, ilgili bakanlıklarımızın sahiplendiği ve ilk kez yapılan TEKNOFEST yarışlarına BTÜ 5 takımla katıldı. Döner kanatlı İHA kategorisinde Türkiye birinciliği alan takımımız oldu, diğer takımlarımız da yine sıralamada ciddi dereceler aldılar.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.