SON DAKİKA
Hava Durumu

Gemlik zeytinini hastalık vurdu

Gemlik ve çevresinde yetişen zeytinlerde, bakım dönemlerinde yapılan ilaçlama ve gübre işlemlerine rağmen mantar, takoz ve sinek vuruğu ha

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2018 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2018 18:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gemlik zeytinini hastalık vurdu
Gemlik ve çevresinde yetişen zeytinlerde, bakım dönemlerinde yapılan ilaçlama ve gübre işlemlerine rağmen mantar, takoz ve sinek vuruğu hastalıkları görülüyor. Mağdur olan çiftçiler yetkililerden araştırma yapmalarını talep ediyor.
Gemlik ve çevresinde zeytinlerde mantar, takoz ve sinek vuruğuna sıkça rastlanırken, bunun sebebi hakkında çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Orhangazi ve Gemlik arasında bulunan Cargill fabrikasının uzun zamandır yer altına gönderdiği suların da zeytini etkilediği ve bu durumun fabrikanın kurulmasından bu tarafa her yıl artarak devam ettiği iddia ediliyor. Bölgede bakım dönemlerinde yapılan ilaçlama ve gübre işlemlerine rağmen zeytinde hastalık olması hayretle karşılanıyor. İlaçlama dönemini atlayanların veya maddi imkânsızlıklardan dolayı ilaçlama yapamayanların haricinde, muntazam ilaçlama yapan çiftçinin ürünlerinde bile aynı hastalığı rastlandı. Gemlik ve çevresinde pek görülmeyen, genelde Akhisar, Edincik ve Ayvalık bölgesinde rastlanan takoz (zeytinde şekil bozukluğu), Gemlik'te zeytin üreticisini mağdur etti. Gemlik bölgesinde bulunan zeytinlerde bu yıl görünen bir diğer hastalık ise sinek vuruğu. Zeytini etkileyen ve delikler oluşturan halk arasında ''sinek vuruğu'' olarak adlandırılan bu hasar, zeytinin kalitesini doğrudan etkileyerek, sofralık zeytinin yağlık zeytin kalitesine düşmesine sebebiyet veriyor.
MARMARABİRLİK SİNEK VURUĞU OLAN ZEYTİNİ DE ALACAK
Marmarabirlik'ten yapılan açıklamada, sinek vuruğu olan ürünlerin seçilmeden getirilmesi, birinci kalite zeytin gibi değerlendirilmemesi gerektiği belirtirken, uygun fiyata bunların da alımlarının devam edeceği bildirildi. (İHA)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.