SON DAKİKA
Hava Durumu

Gemlik'i zehirleyen Yıldırım ailesinde miras kavgası

Alpaslan YILDIZ  Gemlik’i zehirleyen Gemlik Gübre ve YILPORT Gemlik’in de bünyesinde bul

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2018 21:23
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2018 23:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gemlik'i zehirleyen Yıldırım ailesinde miras kavgası
Alpaslan YILDIZ 

Gemlik’i zehirleyen Gemlik Gübre ve YILPORT Gemlik’in de bünyesinde bulunduğu Yıldırım Holding’te Başkanvekili Mehmet Yıldırım’ın Mudanya’da geçen yıl ölümünün ardından aile miras yüzünden birbirine girdi. Yıldırım’ın iki çocuğu amcaları Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım ile Amerika’da ‘Robert’ ismini de alan CEO’su Yüksel Yıldırım’a miras davası açtı.

Gemlik Körfezini zehirleyen ve kapasite artırımı ile adeta körfezi yok etmeye çalışan Gübre Fabrikası’nı da bünyesinde bulunduran 11 ayrı sektörde faaliyet gösteren ve 10 bini aşkın çalışanı bulunan Yıldırım Holding, Yönetim Kurulu Başkan vekili Mehmet Yıldırım’ın vefatının ardından miras kavgası ile sarsıldı. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre Ali Rıza, Yüksel ve Mehmet Yıldırım kardeşler tarafından yönetilen şirkette Başkanvekili ve CEO Mehmet Yıldırım hayatını kaybedince iki çocuğu Hüseyin Can ve Sahra Cansu Yıldırım, kendilerine ait malların tespiti ve hisse devirleri için Gebze Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Dava dilekçesinde, mal varlığının büyüklüğü de göz önüne alınarak, davacı kardeşler adına gerekirse temsilci atanması talep edildi. Konu ile ilgili Yıldırım Holding’den ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

AMERİKA’DA ROBERT İSMİNİ ALDI

Özellikle 2000 krizi döneminde özelleştirme ihaleleriyle büyüyen, 2008 krizinde de uluslararası liman ihaleleriyle güçlenen Sivaslı Yıldırım ailesine ait Yıldırım Holding’te, ABD’de okuyarak çalışan ve iş bulmasını kolaylaştırması için ismine Robert’ı ekleyen Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Yüksel Yıldırım, limancılıkta dünyanın en vizyoner 10 kişisinden biri olarak gösteriliyor.

HİSSELERİ DEVRETMEYE YANAŞMADI

Mehmet Yıldırım (54), geçen 14 Ekim'de Mudanya’daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Yıldırım’ın vefatı çocukları Hüseyin Can Yıldırım ve Sahra Cansu Yıldırım’ı amcalarıyla karşı karşıya getirdi.  Babalarının ölümünün ardından iki kardeş, babalarının hisselerinin kendilerine devredilmesi için amcalarıyla görüştü ancak sonuç alamayınca konu yargıya taşındı. Beyoğlu Noterliği’nden 13 Aralık’ta veraset ilamı alan iki kardeş, 26 Aralık’ta miras davası açtı. Gebze 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada, Hüseyin Can ve Sahra Cansu Yıldırım kardeşlerin yasal mirasçı oldukları kaydedildi.

HİSSE DEVİRLERİ YAPILSIN

Dava başvurusunda dava konusu tüm şirketlerde Mehmet Yıldırım’ın hisselerinin belirlenerek kendilerine devredilmesini isteyen iki kardeş, babalarının şirketlerdeki alacaklarını da talep etti.  Dava dilekçesinde, tespiti yapılan şirketler dışında, varsa başka taşınır ve taşınmaz malların tespitinin de mahkeme eli ile yapılması istendi. Dilekçede ayrıca, Yıldırım Holding ve bağlı şirketlerin son iki yılına ilişkin finansal tabloları ve genel kurul toplantı tutanaklarının mahkeme kanalı ile alınması talep edildi. Dava dilekçesinde ayrıca, bankalara yazı yazılarak Mehmet Yıldırım adına bulunan hesapların da tespit edilmesi istendi. Dilekçede, miras haklarının korunması için gerekli önlemlerin alınması talep edildi.

28 ÜLKEDE FAALİYETTE

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden biri olan Yıldırım Holding’in temeli 1963 yılında baba Garip Yıldırım tarafından Samsun’da atıldı. Aslen Sivaslı olan Yıldırım ailesinin inşaat malzemeleri satan küçük bir dükkânda temelini attığı holding hali hazırda dünyanın 4 kıtasında 28 ülkede faaliyet gösteriyor. 12 bini aşkın kişinin çalıştığı holdingin yüzde 100 sermayesi Yıldırım ailesine ait. İlk yurtdışı yatırımını 2008 yılında İsveç’te yapan holding 11 farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Krom ve ferrokrom alanında Türkiye dışında toplam 4 ülkede yatırımı bulunan Yıldırım Holding, 335 milyon avro bedelle, Portekizli liman yönetim şirketi Tertir’i satın almıştı. Dünyanın en büyük uluslar arası konteyner operatörü arasında yer alan Yıldırım Holding bünyesinde ayrıca Eti Krom AŞ, Yılport Gebze, Marmara Tersanesi, Yılport Gemlik, Yılyak Yakıt, Gemlik Gübre gibi bir dizi büyük şirket bulunuyor.

HER YIL VERGİ ŞAMPİYONU OLUYOR

Yıldırım Holding bünyesinde faaliyet gösteren Gemlik Gübre,  Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alırken, fabrika her yıl Bursa’nın vergi rekortmeni oluyor. Yılport Gemlik de holding bünyesinde faaliyetlerini sürdürürken, Gemlik Gübre, hava ve deniz kirliliğine neden olduğu için sık sık şimşekleri üzerine çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda var olan kirliliği daha da artıracak kapasite artırımıyla ilgili adımı büyük tepki çeken Gemlik Gübre’de 2 yıl önce meydana gelen patlamada bir kişi yaşamını yitirmiş, fabrika bir kez daha kamuoyu gündeminde tartışmalara yol açmıştı. Gemlik Gübre geçen yıl işçilerin greve girmesiyle de uzun süre Bursa kamuoyu gündeminde kendine yer bulmuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.