SON DAKİKA
Hava Durumu

Gölyazı'nın kara yazısı

Sosyal medya sitelerinde İtalya’nın yarımada üzerine kurulu köyü Anguillara ile kıyaslanan tarihi balıkçı köyü Gölyazı, Nilüfer Belediy

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2015 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2015 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gölyazı'nın kara yazısı
Sosyal medya sitelerinde İtalya’nın yarımada üzerine kurulu köyü Anguillara ile kıyaslanan tarihi balıkçı köyü Gölyazı, Nilüfer Belediyesi tarafından kaderine terk edildi. Belediyenin sokaklara astığı uyarılar sadece tabelalarda kaldı.

 

Ahmet KAYAHAN

 

Gölyazı Köyü hem tarihi hem kültürel yapısıyla son zamanlarda turistlerin uğrak noktası haline geldi ancak bu ilgiye rağmen Gölyazı, Nilüfer belediyesinden hak ettiği yatırımları alamadı. Son zamanlarda sosyal medyada ve araştırma yazılarında adından sıkça söz ettiren Gölyazı, Roma’dan itibaren tarihi güzellikleri içinde barındırmış bir köy. Ancak köyün altyapı sistemi, artan ilgiyi karşılamaya yetmiyor. Köy halkı ve yerel yönetimlerin bugüne kadar kendi çabasıyla çözmeye çalıştığı sorunlar için artık Nilüfer Belediyesinin adım atması bekleniyor.

ESKİDEN SUYUNU İÇTİĞİMİZ GÖLDE ARTIK YÜZEMİYORUZ

Köy halkı turistik faaliyetler ve altyapı eksikliğiyle ilgili yaptığı açıklamalarda: “ Köyümüzün dış etkenlerden uzak kaldığı 60’lı,70’li yıllarda gölde yüzüyor, gölden içme suyumuzu karşılıyorduk. Şuanda nüfusu azalmış olsa da ıstakoz ve çeşitli balıklar çıkıyordu ancak etrafımızdaki köylerde yapılan tarım faaliyetlerinde kullanılan gübreler fazlalaştığı için göle zarar vermeye başladı.” dedi. Kirlenme ve köyün genel durumu ile ilgili açıklama yapan köy muhtarı İbrahim Şahin, “Köyümüz son birkaç yıldır tanınmaya başladı. Köyümüzün tanınması bizlere ekonomik kapılar açtı. Turist sayısındaki artış haliyle köyümüzün kirlenmesine ve ihtiyaçlarının artmasına neden oldu. Köyler belediyelere bağlandıktan sonra çeşitli çalışmalar yapıldı ancak eksikliklerimiz çok fazla bunları gidermek için çalışmalara başladık.” dedi.

BOZBEY’DEN GÖLYAZI’YA TABELA BELEDİYECİLİĞİ

Nilüfer Belediyesinin kültürel faaliyetlerine de ev sahipliği yapan Gölyazı tarihi balıkçı köyü, birkaç restorasyon projesi dışında belediyecilik hizmetlerinden hak ettiği payı alamadı. Eskiden köylünün güvenerek suyunu içtiği gölde artık balık ölümleri gözleniyor ve bunun sebebinin göle bırakılan atıklar olduğu iddia ediliyor.Gölyazı meydanında festival zamanı kurulan Pazar alanını bile daha sonra kaldırmayan Nilüfer Belediyesi, köylünün eleştirilerine hedef oluyor. Belediyenin Gölyazı’ya tek katkısı, üzerinde uyarılar yazılı olan tabelalar gibi görülüyor.

KANALİZASYON VE DİĞER EKSİKLİKLERİ KÖYLÜ KENDİSİ GİDERİYOR

Köyün kirliliği ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirten Şahin, “Kirlilik hususunda kanalizasyon sistemimiz yok. Fosseptik çukurlarımız var belediye gelip vidanjörlerle çukurları temizliyor. Çukurlar kirlerin %95’lik bir kısmını karşılayabiliyor ancak %5’lik bir kısım şuanda kontrol altında tutulamıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bu konuyu taşıdıktan sonra bölgemize gelerek incelemelerde bulundular ve buraya bir kanalizasyon sistemi yapılması hususunda büyük ölçüde anlaşmaya vardık. Köyümüz tek eksiği tabiî ki kanalizasyon değil ben diğer tarihi köyleri de gezdim ve oralarda elektrik sisteminin tamamıyla yeraltına alındığını gördüm. Gölyazı’ya gelenler elektrik tellerinin ne kadar göze battığını köyün estetiğini bozduğunu fark etmişlerdir. Bu sorunların üstesinden gelmek içinse UEDAŞ ile temaslarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.