SON DAKİKA
Hava Durumu

Hakimiyet'e yargı ve BİK tokadı!

Alpaslan YILDIZ Kendisi de göçmen bir ailenin çocuğu olan Celal Sönmez’in sahibi oldu

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2018 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2018 23:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Hakimiyet'e yargı ve BİK tokadı!
Alpaslan YILDIZ
Kendisi de göçmen bir ailenin çocuğu olan Celal Sönmez’in sahibi olduğu Bursa Hâkimiyet Gazetesi ve onun yayın yönetmeni Okan Tuna’ya hem yargıdan hem de Basın İlan Kurumu’ndan tokat gibi cevap geldi.
 

Suriyeli mültecilere karşı sistematik olarak faşizan ve ayrımcı yayınlarıyla, Suriyeli mültecileri hedef haline getiren Sönmez ve Tuna’nın Bursa Şehir Gazetesi hakkında hem yargıya hem de Basın İlan Kurumu’na yaptığı şikâyetler reddedildi. Haberlerin eleştiri ve ifade özgürlüğü çerçevesinde olduğu, Bursa Şehir Gazetesi’nin gazetecilik yaptığı da bir kez daha teyit edilmiş oldu. Özellikle yaz aylarında Suriyeli mültecilere yönelik oluşturulan algı operasyonlarını gündeme taşıyan Bursa Şehir Gazetesi, Bursa yerel basınında faşizm kokan haberleri ve köşe yazılarını da gündeme taşımıştı. Bursa’da özellikle Bursa Hakimiyet Gazetesi ve onun genel yayın yönetmeni olan Okan Tuna’nın yanı sıra bazı yayın kuruluşları ve yazarlar, Suriyeli mültecileri hedef alan yayınlar yaparak, ülkelerindeki savaş nedeniyle kaçarak Türkiye’ye sığınan mültecileri adeta hedef almıştı. İnsanlık suçu olan faşist ve ırkçı yayınlara karşı savaş açan Bursa Şehir Gazetesi, bu yayınları yapanları haber yaparak, bu yayınların yanlışlığına ve bu tür yayınların ülkenin huzur ve güvenini sekteye uğratacağına, topluma ve ülkeye zarar vereceğine dikkati çekmişti.
İLK KARAR YARGIDAN
Bursa Şehir Gazetesi’nin “Bursa’nın ufak tefek faşistleri” başlıklı haberi üzerine harekete geçerek savcılığa suç duyurusunda bulunan Bursa Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve köşe yazarı Okan Tuna, kişilik haklarına saldırıldığı ve hakarete uğradığını ileri sürdü. Ülkenin farklı noktalarında her gün yaşanabilen olayları işin içinde mülteciler olduğu anda abartarak ve Suriyeli vurgusu yaparak okurlarına aktarıp, faşist bir anlayışla yayın yaptığı gerçeğini göz ardı eden Okan Tuna, yavuz hırsız ev sahibini bastırır düsturu ile suç duyurusunda bulundu. Tuna’nın hakkımızda yaptığı suç duyurusunu inceleyen Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu haberlerde kişilik haklarına saldırı olmadığı gibi muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığına hükmetti.
HIZINI ALAMADI
Yargıdan istediğini alamayan hatta Bursa Şehir Gazetesi’nin yazdıklarını teyit eden bir karar gelmesi üzerine hızını alamayan Okan Tuna bu kez Basın İlan Kurumu’na başvuruda bulunarak Bursa Şehir Gazetesi’nin cezalandırılmasını istedi. Tuna’nın iftiraya uğradığı ve hedef gösterildiği iddialarını inceleyen ve Bursa Şehir Gazetesi’nin verdiği savunmayı değerlendiren Basın İlan Kurumu, Tuna’ya gereken cevabı verdi. Şikâyet dilekçesinde dahi Suriyeli ve Türk vurgusu ile faşist söylemini sürdüren Tuna’nın, Bursa Şehir Gazetesi Sahibi Nezir Asaroğlu’nu hedef alan iftira ve karalamaları da kendisine gönderilen karar metninde ibretlik bir vesika olarak yer aldı.
BİK GEREKEN CEVABI VERDİ
Tuna, yaptığı başvuruda sadece Bursa Şehir Gazetesi’nin değil sahibi Nezir Asaroğlu ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fetih Bağcı’nın da cezalandırılmasını istedi. Oysa Basın İlan Kurumu, basın ahlak esaslarının ihlal edildiği durumlarda sadece yayın organına ceza verebiliyor ve bunu 29 yıldır gazetecilik yaptığını söyleyen Okan Tuna bilmiyor. BİK Genel Müdürü Yakup Karaca imzasıyla Okan Tuna ve Bursa Şehir Gazetesi’ne gönderilen karar yazısının sonuç bölümünde şöyle denildi; “Bursa Şehir Gazetesi’nin 11 Temmuz 2018 tarihli nüshasının 1’inci sayfasında “Bursa’nın ufak tefek faşistleri” başlıklı haberi, Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı genel kurul kararının 1 inci maddesinin c-ç-h-ı-i-k ve l bentlerini ihlal etmediğinden, anılan gazete hakkında 195 sayılı kanunun 49’uncu maddesinin birinci fıkrası a bendine göre müeyyide uygulanmasına gerek olmadığına karar verilmiştir.”


FETÖ’YE YURT BAĞIŞLADI
Okan Tuna’nın Genel Yayın yönetmenliğini üstlendiği Bursa Hakimiyet Gazetesi ve As TV’nin sahibi olan işadamı Celal Sönmez, Bursa FETÖ iddianamesine de giren FETÖ’ye yurt bağışlamasıyla tanınıyor. BTSO Başkanlığı döneminde Ataevler Basın Kültür Sarayı’nın yanındaki yurdu satın alarak FETÖ’ye bağışladığı bilinen Sönmez, bu kapsamda gözaltına alınmış ve sonrasında serbest bırakılmıştı. Sönmez’le ilgili soruşturma dosyası kapanmış değil. Kendisi de bir göçmen ailenin çocuğu olan Celal Sönmez’in elindeki gazetesi ve televizyonu ile ülkelerindeki savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli mültecileri hedef alıyor olması da ayrı bir garabet olarak kamuoyundaki gündemini koruyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.