SON DAKİKA
Hava Durumu

Halk otobüslerine '10 numara yağ' denetimi

Bursa’da özel halk otobüslerinin araçlarına 10 numara yağ koyarak çevreyi kirletmeleri yetkilileri harekete geçirdi. Bursa Emniyet Müdürlüğ

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2012 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 14.11.2012 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa’da özel halk otobüslerinin araçlarına 10 numara yağ koyarak çevreyi kirletmeleri yetkilileri harekete geçirdi. Bursa Emniyet Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, ani denetim yaptıkları özel halk otobüslerine ceza yağdırdı. 

Bursa’da özel halk otobüslerinin araçlarına 10 numara yağ koymaları kameralara yansırken, çıkan haberler üzerine Valiliğin talimatıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Bursa’nın en işlek yerlerinden Atatürk Caddesi’nde tertibat alan ekipler, gelen otobüsleri tek tek durdurdu. Emisyon kontrolü yapan ekipler, egzozdan çıkan hidrokarbonlar, karbonmonoksit, karbondioksit, nitrojen oksitler, kükürtdioksit, fosfor, kurşun ve diğer metallerin ölçümünü yaptı. Ancak yapılan kontrollerde otobüslerin çoğunluğunun egzoz gazı normal değerin üzerinde çıktı. Çevreye salınan gazların normal değeri maksimum 3 olması gerekirken, otobüslerde 10 olarak kaydedildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, çevreyi kirleten 20 otobüs sürücüsüne bin 576 TL ceza kesti. Durdurulan bütün otobüsler egzoz denetiminden sınıfta kalırken, otobüs sürücüleri ceza makbuzlarını aldıktan sonra yollarına devam etti. Bazı sürücüler ise ceza yazılmasına tepki gösterdi.

Kontrollere devam edildiği esnada Atatürk Caddesi’nde ceza yazıldığını öğrenen bir otobüs sürücüsü şeridin en solundan gitmek istedi. Ancak yetkilileri gördükten sonra sol şeride geçen sürücüyü trafik polisi durdurmak istedi. Hızla gelen sürücü, polisin “Dur” ikazına uymayarak kaçtı. Ezilmekten son anda kurtulan trafik polisi, telsizden durumu haber merkezine bildirerek, otobüsün yakalanmasını istedi.

“KÖFTE-EKMEK ARABASI GİBİLER”
Denetim yapıldığını öğrenen vatandaşlar ise uygulamayı yerinde buldu. Duman çıkaran otobüslere tepki gösteren vatandaşlar, bazı otobüslerin köfte-ekmek arabası gibi duman çıkardığını söyledi. Yapılan denetimlerin yerinde bir uygulama olduğunu belirten Gazi Demir isimli vatandaş, “Ben astım hastası bir insanım. Bazen otobüsler yanımızdan geçerken dumanların arasında kalıyoruz. Keşke kimse yağ kullanmasa ve hava tertemiz olsa” dedi.

Vatandaşlar, kaçak kullanımın vergi kaybına da sebep olduğuna dikkat çektiler. Yağ kullanımının hem çevreye hem de aracın motoruna zarar verdiğine dikkat çeken uzmanlar ise, kar edeyim derken araç sürücülerinin aslında zarar ettiklerini belirttiler.

Öte yandan Bursa Emniyet Müdürlüğü Organize ve Mali Polisi ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleriyle haftanın 3 günü kentin farklı birçok noktasında ani denetimler yapacağı öğrenildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.