SON DAKİKA
Hava Durumu

Havayı zehirleyen fabrikalar kapatılsın!

Bursa’da özellikle akşam saatlerinde ve gece fabrika bacalarından yükselen zehirli gazlar nedeniyle vatandaşlar nefes ala

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2019 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2019 22:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Havayı zehirleyen fabrikalar kapatılsın!
Bursa’da özellikle akşam saatlerinde ve gece fabrika bacalarından yükselen zehirli gazlar nedeniyle vatandaşlar nefes alamaz durumda. Kentin üç girişinde yer alan sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren ve kömür yakan fabrikaların filtre sistemlerinin olmaması nedeniyle zehirli gaz hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Vatandaşlar, insan sağlığını tehdit eden ve havayı zehirleyen fabrikalar filtre sistemleri kurulana kadar kapatılmasını istiyor. 

Bursa’daki sanayi bölgelerinde özellikle kömür yakan fabrikaların akşam saatlerinden itibaren bacalarından çıkan gazlar nedeniyle kent nefes alınamaz duruma geliyor. Kentin her üç girişinde yer alan sanayi bölgelerinde kömür yakan fabrikaların havaya saldıkları zehirli gazlar vatandaşları isyan ettirirken, sanayicilerin para gelsin de nasıl gelirse gelsin anlayışıyla insan ve çevre sağlığını hiçe sayıyor. 

DEMİRTAŞ’TA BİNLERCE İNSAN TEHDİT ALTINDA

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde akşam saatlerinde fabrikalardan çıkan duman ve zehirli gazlar nedeniyle nefes almak bile zorlaşırken, bölgede yaşayan on binlerce insan büyük tehdit altında. Her nefeste genzi yakan zehri soluyan bölge halkı, tüm feryatlara rağmen kamunun gereken sert tedbirleri almasını bekliyor. Gözünü para bürümüş fabrika sahiplerinin ayak diremesine kamumun yaptırım noktasında ağır kalması da yaşanan sıkıntıların sürmesine yol açıyor. 

BİNDİKLERİ ARABALAR DAHA PAHALI

Denetimlerin yetersiz kaldığı ve sürekli süre uzatımları nedeniyle bir türlü takılmayan filtre sistemleri olmayınca, tüm zehir havaya bırakılıyor. Yaklaşık maliyeti 80-100 bin avro olan filtreleri takmaya ayak direyen sanayiciler, insan sağlığını hiçe saymaya devam ediyor. Yüzbinlerce avro verip lüks otomobiller alan sanayicilerin, on binlerce insanı ve çevreyi katleden zehirli dumana karşı yatırdım yapmaya yanaşmaması da büyük tepki topluyor.  

SÖNMEZ’İN KİRAYA VERDİĞİ FABRİKALAR

İşin daha dramatik tarafı ise Demirtaş bölgesinde havaya zehir salan fabrikaların bir kısmının eski BTSO Başkanı ve Sönmez Holding’in Sahibi Celal Sönmez’in kiraya verdiği fabrikalar olması. Bursa’nın en önemli holdinglerinden biri olan Sönmez Holding’in bu duruma kayıtsız kalması da oldukça manidar karşılanıyor. Sönmez’e yönelik vatandaşların büyük tepkisi olduğu biliniyor. Vatandaşlar, mülk sahibi olan Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez’in bu duruma müdahil olmasını bekliyor. 



ÇAĞLAR’IN YEŞİM TEKSTİL’İ

Bursa’da hava kirliliğine neden olan ve zehir saçan fabrikalardan biri de her yıl ödüle boğulan Ankara Yolu’ndaki Çağlar Grubu’na ait Yeşim Tekstil. Doğalgaz kullanırken kömüre dönen Yeşim Tekstil, havaya saldığı zehirli gazlarla bölgedeki binlerce insanın sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Özellikle Yeşim Tekstil Fabrikası’nın yer aldığı Karapınar Mahallesi ve çevresinde vatandaşların ve muhtarların tüm tepkilerine rağmen fabrika zehir kusmaya devam ediyor. Yeşim Tekstil 2007 yılından bu yana, Yıldız Kazan firmasına yaptırılan 40 ton buhar kapasiteli, akışkan yataklı kömür kazanı kullanıyor. Tam kapasite çalıştırıldığında günde 150 ton kömür yakan kazan günde ortalama 110 ton kömür yakılarak aktif kapasite kullanılıyor. Yeşim Tekstil, elde edilen 40 ton buharın bir kısmı da yakınındaki Elyaf Tekstil’e satıyor. SOx tutmak için kireç taşı besleme sistemi bulunuyor ancak Yeşim Tekstil’in bugüne dek hiç kireç taşı kullanmadığı biliniyor. Vatandaşlar yıllardır Yeşim Teksil’e tepki göstermesine rağmen fabrika oralı bile olmuyor. 

AYDIN: EYLÜLDE FAALİYETE GEÇECEK

Gürsu ve Kestel’deki fabrikaları kapsayan Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, tek merkezden fabrikaların ihtiyacını karşılamak için projelendirdikleri sistemi Eylül ayında faaliyete geçireceklerini söyledi. Bölgedeki fabrikaların sistemin devreye girmesiyle birlikte bu merkezden Sıcaksu ihtiyaçlarını karşılayacaklarının altını çizen Aydın, sistemin doğalgazla çalışacağını ve gaz salınımını yüzde 92 düşüreceğini ifade etti.

VATANDAŞ İHBAR ETSİN

Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, fabrikaların bir bölümünün filtre taktığını kalan bölümünün de filtreleri takmak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Filtrelerin takılmasıyla ilgili denetimlerin sürdüğünü anlatan Aytaç, bir iki ay içinde sonuç almak istediklerini kaydetti. Müdürlük olarak denetimleri sürdürdüklerini ve cezai müeyyideler uyguladıklarını anlatan Aytaç, vatandaşlardan olay anında kuruma ihbarda bulunmalarını istedi. Bursa’daki tüm fabrikaların fitrelerinin kurulup faaliyete geçmesi için ne kadar sürede gerçekleşeceği ise henüz belli değil. 

FİLTRE TAKANA KADAR KAPATILSIN

Bursa’da havaya ve suya zehir karıştıran fabrikaların bir an önce kapatılması insan ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Fabrikalar fitre ve arıtma sistemlerini devreye alana kadar faaliyetleri durdurularak, zehir saçmalarının engellenmesi kamunun en önemli görevlerinden biri. Fabrikaları geçici olarak kapatarak sanayicileri filtre takmaya zorlamak yerine ek süre verilmesi insan sağlığının bu sanayicilerin para kazanmasından daha değersiz olduğunu da ortaya koyuyor. Bursa’da vatandaşların gözü kulağı Vali Yakup Canbolat’ta. Vali’nin bu duruma el koyarak, zehir saçan fabrikalarla ilgili sert tedbir alması isteniyor. 

Alpaslan YILDIZ
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.