SON DAKİKA
Hava Durumu

HÖH çok çirkinleşti

Totaliter komünist rejime karşı mücadelede hayatını kaybeden Türkler Cebel’de anıldı. Rusçu politika izleyen HÖH, tören sırasında Sofya

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2016 23:36
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2016 00:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
HÖH çok çirkinleşti
Totaliter komünist rejime karşı mücadelede hayatını kaybeden Türkler Cebel’de anıldı. Rusçu politika izleyen HÖH, tören sırasında Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı Edebali ve DOST Partisi kurucularından Bahri Ömer’in konuşmaları sırasında kürsüye sırt dönüp slogan atarak çirkinlikte sınırları aştı.

 

Bulgaristan'da 19 Mayıs 1989 yılında dönemin totaliter komünist rejimine karşı Kırcaali'nin Cebel ilçesinde Türklerin başlattığı protesto yürüyüşlerinin 27'nci yıl dönümünde binlerce kişinin katılımıyla program düzenlendi, gösterilerde hayatını kaybedenler anıldı. Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının ardından yaşanan krizle tarafını açıkça belli eden Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH), çirkin tutumunu meydanlarda “şehitleri anma töreni”ne de taşıdı. Cebel Belediye Başkanı ve aynı zamanda DOST Partisi kurucularından Bahri Ömer’in yanı sıra törende bulunan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, AK Parti Yıldırım İlçe Başkanı Hüdayi Yazıcı HÖH’ün çirkinliklerinden nasibini aldı. Bu yılki etkinliğe, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) ile yine Türklerin kurduğu Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi (DOST) arasındaki miting yeri tartışması damgasını vurdu. Toplantıya katılan Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve Cebel Belediye Başkanı ve aynı zamanda DOST Partisi kurucularından Bahri Ömer’in kürsüden yaptıkları konuşmalar, HÖH sempatizanları tarafından slogan atılarak kesilmeye çalışıldı.

HÖH’TEN PROVOKASYON

HÖH Partisi sempatizanları tarafından, kürsüden vatandaşlara hitap ettiği sırada gürültü yapılarak konuşması bölünen Büyükelçi Gökçe, her yıl anma toplantılarına katılan her büyükelçi gibi 80 milyonluk Türkiye’yi temsilen geldiğini hatırlattı. Gökçe, "Bugün burada önemli bir anma merasimi için toplandık. Bu da Bulgaristan’ın demokratik gelişiminde ilk ateşi yakan ve soydaşlarımızın öncülük ettiği Cebelşehitlerini anma günü ve Cebel bayramıdır, siyasi bir toplantı değil” dedi.

KARDEŞLİK KONUŞMASI HÖH’E FAYDA ETMEDİ

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de konuşmasını bölen HÖH taraftarlarına seslenerek, Türkiye ve Bulgaristan'ın iki kardeş ülke olduğunu ve bir bütünün parçaları olarak birlikteliklerine devam edeceklerini söyledi. Altepe, araya düşmanların girmemesi gerektiğini çünkü bu dostluğu yüzyıllarca yaşadıklarını kaydetti.

‘CEBEL BİZE NEFESİMİZ KADAR YAKIN’

Yıldırımın kalbinin her zaman Cebel ile birlikte attığını vurgulayan Başkan Edebali, Yıldırım’da Cebel’den daha çok Cebelli’nin yaşadığını hatırlatarak; “Cebel bizim gönül coğrafyamızın en nadide köşelerinden birisi. Bu yakınlığımızın ayrıca resmi bir boyutu da var. Cebel Belediyesi bizim kardeş belediyemiz. İşte bunlardan dolayı cebel bize yüreğimiz kadar, nefesimiz kadar yakın. Biz her zaman Cebel’in ve Cebellilerin yanında olduk. Bundan sonra da bu yakınlığımız artarak devam edecek. Kurduğumuz dostluk köprülerini iş birliği ile taçlandıracağız” ifadelerini kullandı.

 

LÜTFİ MESTAN KRİZİ ÖNGÖRMÜŞTÜ

Dost Partisi kurucularından Lütfi Mestan yaşanacak krizi törenden 2 gün evvel görmüş ve uyarmıştı. Mestan şunları söylemişti: “19 Mayıs Cebel Günü ile ilgili samimi bir çağrım var. 19 Mayıs, Cebel Belediye Meclisi kararıyla Cebel Günü olarak ilan edilmiştir ve tüm Cebel halkının bayramıdır. İlçede farklı siyasi güçlerin taraftarları ikamet ediyor. Bu yıl Belediye, 19 Mayıs Cebel Günü’nü 19 Mayıs Derneği ile etkileşim içinde kutlamaya karar vermiştir. 19 Mayıs, Mayıs Olaylarınım kahramanlarının bayramıdır. Siyasi parti üstü bir kutlama etkinliği olarak düzenlediğinden bizler meydanda olacağız, fakat sahnede yerimizi göremiyoruz. Bizler bu olayların kahramanlarına karşı saygımızı göstereceğiz, onlarla görüşeceğiz, tokalaşacağız, bazılarıyla kucaklaşacağız, hepsi bu kadar olacak. Siyasi provokasyonlar yapılmasını istemiyoruz, eğer böyle bir şey olursa, sorumluluk buradaki insanların, yani DOST partisinin olmayacak. Eğer birisi, yurt içinden insanlarla dolu otobüs getirip, gerginlik yaratarak tam da 19 Mayıs’ta Cebel’de gücünü göstermeye karar verdiyse, bunun sorumluluğunu da üstlensin. Biz bugün uyarıyoruz ve yüksek düzeyde siyasal kültür gösterilmesi çağrısında bulunuyoruz, 19 Mayıs günümüzdeki siyasetçilerin değil, kahramanların günü olsun.”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.