SON DAKİKA
Hava Durumu

Hukuk Çağlar'a geçit vermiyor

İşadamı Cavit Çağlar’ın Çekirge’de Çelikpalas Otel’in yanında yaptığı inşaat hukuk engeline takıldı ve Bursa 3. İdare Mahkemesi inşaat ru

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2013 21:52
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2013 22:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İşadamı Cavit Çağlar’ın Çekirge’de Çelikpalas Otel’in yanında yaptığı inşaat hukuk engeline takıldı ve Bursa 3. İdare Mahkemesi inşaat ruhsatının iptal edilmesine karar verdi.



İşadamı Cavit Çağlar’ın Çekirge Caddesi’ndeki otel inşaatının bulunduğu alanın yanında bulunan bina sakinleri Avukat Hürkan Karaboğa, Nejla Adalan, Ali Bülent Sertepe, Murat Cantürk, Türkay Gülerçin ve Ayşe Birsen İlter’in, inşaata ruhsat veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Osmangazi Belediye Başkanlığı aleyhine Bursa 3. İdare Mahkemesi’nde açtıkları dava önceki gün sonuçlandı.  Mahkeme Cavit Çağlar’ın Çekirge Caddesi üzerinde bulunan otel inşaatının ruhsatının iptaline karar verdi. İşte mahkemenin o kararı: Dava konusu H22d06b2a pafta, 4164 ada ve 7 parsel sayılı taşınmaza ilişkin 1/1000 ölçekli uygulamayla imar plan değişikliğinin kabulüne ilişkin Osmangazi Belediye Meclisinin 06.10.2010 tarih ve 677 sayılı kararı ile bu kararı onaylayan Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.11.2010 tarih ve 963 sayılı kararının ve bu kararlara dayanılarak tesis edilen inşaat ruhsatının iptaline, davanın Osmangazi BelediyeMeclisi’nin 07.10. 2004 tarih ve 507 sayılı kararı ile bu kararın onaylanmasına ilişkin Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.01.2005 tarih ve 23 sayılı kararına ilişkin kısmının incelenmeksizin reddine, 1/5000 ölçekli nazım imar planının kabulüne dair Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.7.2008 tarih ve 487 sayılı kararına ilişkin kısmının ise esastan reddine, dava kısmen iptal kısmen ret ile sonuçlandığından... Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere 31.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi’

YANDAKİ BİNALARIN TEMELLERİNE ZARAR VERMİŞTİ

İnşaatın başlamasının ardından, yerin 40 metre altına inilmesi nedeniyle başta Çelikpalas Otel olmak üzere çevre binalarda çatlaklar meydana gelmişti.  Binalarının yıkılacağı korkusunu yaşayan Çağlar’ın komşuları da, 17.07.2008 tarihinde 487 sayılı kararla yapılan imar planı değişikliğinin, kamu yararı bulunmadığı, zaruri ve kamusal bir durum bulunmadığı, 3194 sayılı yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açmışlardı.

KARARA RAĞMEN İNŞAAT DEVAM EDİYOR

Mahkemenin aldığı inşaat ruhsatı iptali kararına rağmen Çağlar’ın otel inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. Devam etmekte olan inşaat Çağlar’ın komşularını tedirgin ederken, çevre sakinleri de mahkeme kararının uygulanmamasına ve hukukun ihlal edilmesine tepki gösteriyorlar.

BU İLK DEĞİL…

Hatırlanacağı üzere 2011 yılının Temmuz ayında Büyükşehir Belediyesi meclisince yapılan ve kamuoyunda ‘Cavit Çağlar’ın devlete olan borcunu ödemesi için rant üretimi’ olarak değerlendirilen Demirtaş Mahallesindeki tarım arazisinin ‘orta yoğunlukta konut alanına’ çeviren ‘adrese teslim tadilat’, Bursa STK’larının girişimleri sonucunda, Bursa 2 İdare Mahkemesi’nin kararıyla boşa çıkarılmıştı. Bursa Barosu ile Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği itirazlarına argüman olarak ‘tadilatın Bursa’nın verimli topraklarının rant uğruna dönüştürüldüğü’, ‘tadilat yapılırken Toprak Koruma Kurulu’ndan izin alınmadığı’ ve ‘yapılan tadilatın 1/100 000 ölçekli plan yapılmadan 1/5000 ile 1/25 000’lik planlardaki değişikliklerle geçirildiği, bunun da yasalara tamamen aykırı olduğu’ iddialarını ileri sürmüştü. Ortada yine bir hukuk ihlali vardı. Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çok uzun savunmaya rağmen ‘hukuka uygunluk bulunmadığı’ gerekçesi ile ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı verilmişti.

OTEL SEVDASI ESKİYE   DAYANIYOR

Cavit Çağlar’ın oturduğu eski evin bulunduğu Çekirge Caddesi’ndeki bu alana yapmayı düşündüğü otel projesi çok eski tarihlere dayanıyor. İstanbul’daki The Plaza Otel’i aldığı dönemlerde aynı otelin bir şubesini Bursa’ya yapma düşüncesini kamuoyunda sık sık gündeme getiren Çağlar, o dönem de destek bulamamıştı. Çağlar,  Çelik Palas’ın yanında bulunan binayı Sayas’ın sahibi Selim Süter’den almış ve daha sonra otel/rezidans yapmak üzere yüksek katlı imar izni istemişti. Eski AK Partili Belediye başkanı Hikmet Şahin döneminde reddedilen bu istek, daha sonra yeniden belediye meclisinin gündemine getirilmişti. O dönemde Bursa kamuoyunun itirazına ve mahalle sakinlerinin olumsuz tavırlarına rağmen, Osmangazi ve Büyükşehir Belediyesi, Çağlar’ın istediği değişikliklere onay verdi. Belediye tarafından daha önce onay verilmeyen bu inşaata nasıl olup da daha sonra onay kararının alındığı ise kamuoyu tarafından merak ediliyor?
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.