SON DAKİKA
Hava Durumu

İhanet Nerede Muhalefet Orada

Türkiye’nin toprak bütünlüğünü savunduğu için Lütfi Mestan’ı partiden uzaklaştıran HÖH’ün kurultayına CHP ve MHP’li milletvekilleri

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2016 01:08
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2016 02:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İhanet Nerede Muhalefet Orada
Türkiye’nin toprak bütünlüğünü savunduğu için Lütfi Mestan’ı partiden uzaklaştıran HÖH’ün kurultayına CHP ve MHP’li milletvekilleri de katılarak destek verdi. Mestan tarafından Türkiye yanlısı DOST partisi kurulmuşken, CHP ve MHP’nin HÖH’e destek vermesi, “AK Partiye karşı durmak için Rusçu da oldular” dedirtti.
 

 

Sınırlarımızı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi, Lütfi Mestan’la HÖH’ün de yollarının ayrılmasının sebebi olmuştu. Olaydan sonra bir açıklama yapan Mestan, Türkiye’nin toprak bütünlüğünün savunduğu için partinin onur başkanı Ahmet Doğan tarafından HÖH’ten ihraç edildi. Kısa süre sonra DOST partisini kuran Mestan, Bulgaristan’da hem Türk ve Müslüman hem de diğer azınlıkların desteğini aldı. DOST’un siyasetine Türkiye’de de hükümet ve soydaş seçmenden destek gecikmedi. Durum böyle olunca CHP ve MHP’li vekiller de, AK Parti’ye karşı durmak için Rusçu düşünceleri desteklediği halde HÖH kanadında yer almayı tercih etti.

HÖH KURULTAYINA MUHALEFET DESTEĞİ

Hak ve Özgürlükler Hareketi 9. kurultayına 900 delege ile 600 konuk katıldı. Mustafa Karadayı’nın genel başkan seçildiği kurultayda CHP ve MHP’li vekiller de yerlerini aldı. CHP Bursa Milletvekilleri Ceyhun İrgil, Erken Aydın, CHP İl Başkanı Şadi Özdemir, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Gençlik Kolları ve CHP Bursa İl Kadın Kolları katıldı. Vekil Ceyhun İrgil’in sosyal medya hesabındaki paylaşımında, “CHP heyeti olarak görevli geldiğimiz Sofya'da HÖH 9. Kongresi'ndeyiz...” ifadesi de HÖH’e CHP Gebel Merkezi’nin destek verdiği düşüncesini uyandırdı. HÖH kurultayına Türkiye’den CHP ve MHP’den milletvekili heyetleri, Bulgaristan göçmenlerinin yaşadığı bölgelerinden belediye başkanları, göçmen örgütleri liderlerinin yanı sıra çok sayıda ülkenin diplomatik temsilcilileri de katıldı. Kurultayda Bulgaristan parlamentosunda başlıca siyasi güçler ve Avrupa Parlamentosu ile Liberal Enternasyonel’in temsilcileri de hazır bulundu.

HEDEF YİNE LÜTFİ MESTAN OLDU

Kurultayda genel başkan seçilen Mustafa Karadayı’nın hedefinde Lütfi Mestan vardı. Mustafa Karadayı, 25 Aralık'ta partiden ihraç edilen eski Genel Başkan Lütvi Mestan’ı ima ederek, “Son 25 yılda bir çokkez HÖH’nin özünü değiştirmek isteyenler olmuştur. Farklı siyasi projeler ortaya atılmıştır. Değer taşıyan ‘özel kodumuz’ tüm bu çabalara karşı dayanaklı kalmayı başarmıştır” dedi. HÖH’ü parçalama girişimlerinin başarısız olacağını söyleyen Karadayı, “Bu girişimler yurt dışında laboratuvar ortamında yapılmıştır.” diye konuştu. HÖH’ün 19 Ocak 2013'te 8. kurultayda bir suikast girişimine hedef olduktan sonra partinin genel başkanlığından çekilen Onursal Başkan Ahmet Doğan, ilk kez resmi bir etkinliğe katıldı.

BU DESTEĞİ İYİ OKUMALI!

Dış politikada milli mesele haline gelmiş konularda iktidar partisi karşıtlığına dayalı bir politika izlemek ne denli doğrudur. Çünkü bunlar iç siyaset konusu olmadığı gibi, partiler üstü bir bakış açısıyla ele alınmaları kaçınılmazdır. En azından Türkiye’nin toprak bütünlüğüyle ilgili herhangi bir problemi olmayan siyasi partilerden bu davranış kalıbı beklenir. Dış politikada üç karar alıcının/aktörün temsil ehliyetleri tamdır ve akreditasyon sorunları yoktur: Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı. Devletin dış politikasını değerlendirecekseniz bu üç karar alıcı dikkate alınmalıdır. Nitekim Türkiye’nin Aralık 2015’ten itibaren HÖH’e karşı izlediği politika açıktır. Anlaşılması güç olan husus şudur: CHP’nin ve MHP’nin HÖH Kongresi’ne katılmaları ve resmi politikayı reddetme eğiliminde olmaları. Hafta sonunda gerçekleşen HÖH Kongresi’ne heyet göndermiş olmakla iki temel hata yapmışlardır: Sorunun tanımını koyamamak ve metodoloji hatası. Birincisi ne olup bittiğini anlayamamalarına, diğeri nasıl bir yöntem geliştirecekleri bilmemelerine yol açtı. Ancak bu gelişmeler her iki partinin de Balkan uzmanlarının olmadığını ayan beyan gösterdi.

“CHP’NİN KATILMASINI YADIRGAMIYORUM ÇÜNKÜ…”

Türkiye Bulgaristan Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Bursa eski Milletvekili Mustafa Öztürk, muhalefet partileri milletvekillerinin HÖH kurultayına destek katılımı sağlamasını değerlendirdi. HÖH’ün yıllardır Türkiye ilişkilerini kötü tuttuğunu belirten Öztürk şunları söyledi: “Ahmet Doğan bir operasyon yaptı. CHP’nin katılmasını yadırgamıyorum çünkü benzer zihniyette oluşumlar. HÖH oradaki Müslümanların Türklerin durumunu geliştirmek iyileştirmek düşüncesinde değiller. Vatandaşları düşünen kimseler bu yapıya tavır koyar. Türkiye’de göçmenler devletle hareket edecek bir değişime destek vermeyi seçti. Bulgaristan’da DOST pasrtisinin güçlenmesi, soydaşlarımızın güçlenmesidir.”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.