SON DAKİKA
Hava Durumu

İlk çekiç Altepe'den

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya ilçesindeki Mütareke Evi’ni restore ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2013 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2013 19:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya ilçesindeki Mütareke Evi’ni restore ediyor.



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Mudanya’nın sembolü ve Kurtuluş Savaşı’nda ateşkesin ilan edildiği Mütareke Evi, yılların yorgunluğunu taşıyordu. Söz verdiğimiz gibi Mudanya Mütareke Evi’ni restore ediyoruz” dedi.
Bursa’da tarihi mirası ve kültürel değerleri gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, merkez ilçelerdeki ecdat yadigarı eserleri de restore edip geleceğe taşımaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirası yaşatmak hedefiyle Mudanya Mütareke Evi’nde de restorasyon çalışmaları başladı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’daki değerleri gün ışığına çıkarıldığını ve işlevlendirip halkın kullanımına sunulduğunu belirterek, “Mudanya’nın sembolü ve Kurtuluş Savaşı’nda ateşkesin ilan edildiği Mütareke Evi, yılların yorgunluğunu taşıyordu. Bugün başlatılan restorasyon çalışmalarıyla, daha önce verdiğimiz sözü tuttuk. Bu tarihi binayı yenileyip çevre düzenlemeleriyle birlikte eksiklerini gidermeyi ve yine müze olarak halkın ziyaretine sunmayı hedefliyoruz” dedi.
Bursa’nın ve Mudanya’nın yüzlerce yıllık kültür ve medeniyetin izlerini taşıdığını vurgulayan Başkan Altepe, bu dönemde kentin tarihi birikiminin ortaya çıkarıldığını ifade etti. Altepe, Bursa’nın tüm alanlarıyla marka bir dünya kenti olma yolunda emin adımlar attığını vurgulayarak, “Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye’nin ilk siyasi başarısına ev sahipliği yapan Mudanya Mütareke Evi, 19. yüzyıl başlarında Rus asılı tüccar Aleksandr Ganyanof tarafından yapılmış, 1937’den sonra müze olarak kullanılmıştır. Bursa’nın önemli tarihi değerlerinden biri olan bina aslına uygun bir şekilde restore edilerek, yine müze olarak hizmet verecek” diye konuştu.
Başkan Altepe, restorasyon kapsamında çürümüş durumda olan tüm ahşap imalatların aslına uygun olarak yenileneceğini, projede ve raporlarda belirtilen özgün kapı ve pencerelerin ilaçlanıp bakımı yapılarak korunacağını, bina etrafında çevre düzenleme imalatları yapılacağını, yapıda sağlam durumda olan tüm ahşap elemanların ilaçlanacağını, yeni yapılacak tüm ahşap imalatların emprenye edileceğini, sıvaların raspa işlemleri yapılıp taşıyıcı elemanlarda görülen bütün çatlakların onarılacağını, baca imalatlarının yapılacağını, dış cephede çürüyen yağmur iniş boruları ve oluk, dere imalatları çinko malzemeden yapılacağını, bina giriş tabelası, ofis mahallerinde duvar koruma bantları ve ferforje imalatları yapılacağını ve çatının güçlendirilerek, çatı arasına ısı yalıtım malzemesi serileceğini sözlerine ekledi.
Başkan Altepe, çalışmaların ardından Mudanya Mütareke Evi’nin sonbaharda yeniden hizmete sunulacağını söyledi.
Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk de Büyükşehir Belediyesi’nin ilçeye çok önemli katkıları olduğunu ifade ederek, “Mudanya bu güzellikleri hak ediyor” dedi.
Aktürk, Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalarına devam edeceklerini dile getirirken, Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk ise “Zaferlerimizden biri olan Kurtuluş Savaşı’nda Mudanya ve ülkeyi temsil eden bu binanın restorasyonuna başlanması çok önemlidir. Bu durum, tarihe sahip çıkmanın ve geleceğe de emin adımlarla yürümenin göstergesi olarak çocuklarımıza da güzel bir mirastır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından restorasyon çalışmalarını başlatan Başkan Altepe ve protokol mensupları binayı da gezdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.