SON DAKİKA
Hava Durumu

İmece Usulü Çobanlık

Bursa’da çoban maaşları bin 500 - 2 bin lirayı bulunca köylüler imece usulü çoban sistemi başlattı. Ağıllarından çıkıp köy merkezinde

Haber Giriş Tarihi: 15.07.2013 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 15.07.2013 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İmece Usulü Çobanlık
Bursa’da çoban maaşları bin 500 - 2 bin lirayı bulunca köylüler imece usulü çoban sistemi başlattı. Ağıllarından çıkıp köy merkezinde toplanan koyunlar ortaklaşa tutulan bir çoban tarafından yaylaya götürülüyor. Koyunlar dönüşte de ağıllarını kendileri buluyor.


Orhaneli ilçesine bağlı Başköy’de imece usulü çobanlık yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde ağıllarından çıkan koyunlar, diğer ağıllardan gelen arkadaşlarını bekliyor. Köy meydanında toplanan koyunlar, yarım saat beklemenin ardından otlayacakları yaylanın yolunu tutuyor. Akşama kadar yaylada kalan koyunlar, akşam saatlerinde köye geri dönüyor. Kimsenin yardımı olmadan ağıllarına kendileri giden koyunlar, her sabah aynı işlemi tekrar ediyor.
Son zamanlarda özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde köylülerin çoban bulmaktan yakındığı bilinirken, Bursa’daki çobanlar yıllık 15 bin TL maaş alıyor. Köylülerin imeceyle kendi aralarında topladıkları paralarla çobanların yıllık maaşları verilirken, çobanlar kangal köpekleriyle beraber koyunların başında 12 saat boyunca nöbet tutuyor.
Emekli olduktan sonra köyde çobanlık yapmaya başladığını söyleyen Ahmet Demir, koyunları her sabah köy meydanından aldığını ve yaylaya götürerek otlattığını söyledi. Her evin koyununun ayrı olduğunu söyleyen Demir, “Sabah olduğu zaman koyunlar ağıllarından kendisi çıkar ve köy meydanında toplanır. Sabah yaylaya gider akşam döneriz. Yaklaşık 10 saat koyunlar otluyor. Hava serin olunca köye geri dönüyoruz. Koyunlar akşam evlerinin yolunu kendileri buluyor” dedi.
Her sabah sürüye koyunlarını katan Ayşe Yılmaz, bazen kuzuların yollarını şaşırdıklarını ancak yetişkin koyunların ağıllarına kendilerinin gittiğini söyledi.
Köy meydanında arkadaşlarına bekleyen bazı koyunlar ise kendi aralarında kavga ediyor. Otlama yüzünden kavga eden koyunlar, daha sonra sürüye yeniden katılıyor. Boyunlarındaki ziller sayesinde de kaybolmayan koyunları Sivas’ın meşhur Kangal köpekleri koruyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.