SON DAKİKA
Hava Durumu

İMPARATORLARIN KAPLICALARI AB ÜYESİ OLDU

Roma kraliçesi Theodora, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve meşhur devlet adamlarının şifa bulmak için tercih ettiği Bursa kaplıcala

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2013 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2013 17:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İMPARATORLARIN KAPLICALARI AB ÜYESİ OLDU
Roma kraliçesi Theodora, Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman ve meşhur devlet adamlarının şifa bulmak için tercih ettiği Bursa kaplıcaları, Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliğine üye oldu. Vali Şahabettin Harput, Bursa'daki sıcak suyun Türkiye'de ilk defa AB listesine girdiğini belirterek, "Bu Bursa için büyük paralarla gerçekleşmeyecek bir tanıtım hizmeti oldu" dedi. 


Bursa'nın sıcak suyu Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliğine tam üye oldu. Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliğine üye olan Bursa artık dünyaca ünlü termal şehirler listesine dahil oldu. Bizans Kraliçesi Theodora'nın güzelliğinin ve gençliğinin sırrını keşfettiği, tarihe Muhteşem Süleyman diye geçen Kanuni'nin tedavi olduğu şifalı sulara sahip Bursa önemli bir başarıya imza attı.
Vali Şahabettin Harput, Bursa'nın termal suyunun eski güzel günlerine tekrar döndüğünü belirterek, "Asırlar ötesinde sahip olduğumuz termal zenginliği son yıllarda sanayileşme yüzünden ihmal ettik. Bunun sonucunda kullanılan sıcak su miktarı sanayide 16 litreye kadar düşmüştü. Oysa bunun ihmal edilmesi kabul edilemez. Dünyada böylesine zengin potansiyele sahip ülkeler bu değeri çok iyi değerlendirirken, bizim de aynı şekilde bu servete sahip olmamız gerekiyordu. Bursa Valiliği olarak Jeotermal AŞ şirketini kurduk. Değişik noktalardan sıcak su sondajları vurduk. Bugün ise sıcak su kullanım miktarını saniyede 300 litreye kadar çıkardık" diye konuştu.
Bursa'daki sıcak su miktarını 16 litreden saniyede 300 litreye çıkarmanın önemli bir başarı olduğuna dikkat çeken Harput, Bursa’nın Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliğine tam üyeliğinin tarihi bir adım olduğunu kaydetti. Artık Bursa'nın dünyaca ünlü termal şehirler ağı içine girdiğini ifade eden Harput, "Ocak 2013 tarihinde Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliğine (EHHTA) başvurumuzu yaptık. Avrupa'da 10 ülkenin 25 şehrin üyesi olduğu bu örgüt ile sık sık görüşmeler yaparak, çalışmalarımızı sürdürdük. Heyetler Bursa'da incelemelerde bulundu. Bizi çok sevindiren açıklama 13 Haziran 2013 tarihinde geldi. Genel kurulda yapılan oylamada Bursa, oy birliğiyle bu birliğe asli üye olarak kabul edildi. Bu tabi ki Türkiye'de bir ilk" açıklamalarında bulundu.

"SICAK SUYUMUZ AB ÜYESİ OLDU"
EHHTA'nın aynı zamanda Avrupa Birliği (AB) üyesi bir örgüt olduğuna işaret eden Harput, şöyle devam etti:
"Türkiye AB'nin bir örgütüne Bursa ile girmiş oldu. Bursa böyle bir onuru hem şehrimize, hem de Türkiye’mize kazandırdı. Tarihi bir görevi yerine getirdik. Bursa artık Çek Cumhuriyeti'nin Karlovy Vary şehri ile de akla gelecek. Fransa ve Avusturya'daki termal şehirler gibi o listede yerimizi alacağız. Bütün dünyaya Bursa'yı tanımak için özel bir reklama çabaya gerek kalmadan tanınma imkanı bulacağız. Bu Bursa için büyük paralarla gerçekleşmeyecek bir tanıtım hizmeti."
Bursa sularının içerdiği minerallerle faydalı olduğunu kaydeden Harput, "Bursa sularının pek çok hastalığa iyi geldiği uzmanlar tarafından açıklandı. Sıcak suyumuz, insan vücudunu gençleştirici ve dinçleştirici minerallerle dolu. Roma'dan itibaren krallar, kraliçeler, padişahlar ve devlet başkanları Bursa'ya sık sık gelir, sıcak sudan faydalanırdı. Biz Bursa suyunun eski günlerine gelmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Artık bundan sonra Bursa Türkiye'nin adını sanayi de olduğu gibi termalde de tanıtmaya devam edecek" dedi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.