SON DAKİKA
Hava Durumu

İnegöl'den Türk mobilya ihracatını şaha kaldıracak proje!

Büşra ZORCİ Mobilyanın başkenti İnegöl, Türk mobilya ihracatını şaha ka

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2019 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2019 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İnegöl'den Türk mobilya ihracatını şaha kaldıracak proje!
Büşra ZORCİ

Mobilyanın başkenti İnegöl, Türk mobilya ihracatını şaha kaldıracak bir proje için kolları sıvadı. Avrupa pazarında Türk mobilyasının rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini zirveye taşımak için Almanya’nın Köln kentinde bir Türk Mobilya Üssü kurmayı hedefleyen İnegöllü mobilya firmaları projenin gerçekleşmesi için gerekli görüşmelere başladı.
Avrupa’nın göbeğinde, Almanya’nın Köln şehrinde “Avrupa Mobilya İhracat Merkezi (Möbeldorf Germany)” kurarak Türk mobilyasının Avrupa ihracat pazarından daha geniş bir pay elde edebilmesi için harekete geçen İnegöllü mobilya firmaları; Saloni Mobilya, Lenova Mobilya ve Tetri Mobilya yetkilileri, Türkiye Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz, Bursa Milletvekili Muhammed Müfit Aydın ve AK Parti Brüksel AB temsilcisi Ruhi Açıkgöz’ün katılımıyla projenin sunum toplantısını gerçekleştirdi. Avrupa Mobilya İhracat Merkezi projesi ile Türkiye’nin ihracat, istihdam ve üretiminin kat be kat artırılması hedeflenirken bir yandan da mobilya sektörünün ithal girdilerinin diğer sektörlere oranla çok daha düşük olması nedeniyle projenin ülkemizin cari açığının azalmasına da büyük katkı sağlayacağı öngörülüyor. Türkiye’nin kurumsal mobilya üreticilerinin ve markalarının kullanımına sunulacak toplamda 100 adet ve 86.000 metrekare büyüklüğünde sunum mağazaları, ihracat odaklı faaliyet gösterecek 32 adet çalışma ofisi, 200 yatak kapasiteli 5 yıldızlı oteli, sosyal donatı alanları, ülkemizin kültürünün tanıtımının yapılacağı etkinlik mecralarıyla toplamda 65 milyon Euro maliyeti olan bu projenin tümüyle bitirilip hayata geçirilmesinin ardından, başlangıçta toplam ihracat katısının ortalama yıllık 2,4 – 2,7 milyar dolar arasında olacağı düşünülüyor.

“EN BÜYÜK EKSİKLİK YERLEŞİK PAZARIN OLMAMASI”
Avrupa Mobilya İhracat Merkezi Proje Kurucu Üyesi ve Saloni Mobilya temsilcisi Haluk Özbek, yaptığı sunumda Türkiye’nin dış pazarlardan gelen ekonomik ataklara cevap verebileceği ve çok başarılı olma potansiyeli taşıyan sektörün ‘mobilya sektörü’ olduğunu belirterek; “Son 15 yıl içerisinde üretim alt yapısı, tedarikçi kaynağı, teknik kabiliyet, tasarım, kalite, ambalajlama ve sevkiyat gibi üretimin ana bileşenlerinde ülkemiz mobilya sektörü ciddi ve gözle görülür bir ilerleme kaydetmiştir. Her geçen yıl ülkemizin ihraç ettiği nihai mobilya ürün pazarı büyüme kaydetmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de sektörü domine eden en büyük firmalar dahil olmak üzere ihracat yapmak için inanılmaz fırsatlara sahip mobilya sektöründe aslında potansiyelin çok altında olduğumuz da aşikardır.” dedi. Bu anlamda Avrupa’da yerleşik pazarlama ve sunumun olmamasının en büyük eksiklik olduğunu vurgulayan Özbek, “Katıldığımız Avrupa mobilya fuarlarının çok çok pahalı ve 5-6 günlük süreçlerle sınırlı olması, pazarlama ekiplerimizin sürekli olarak Avrupa’da faaliyetinin olmaması belli kaliteyi yakalamış Türk mobilyasının satışlarını düşürmektedir. Aynı zamanda mobilya ticaretiyle uğraşan Avrupalı mobilya alıcılarının Avrupa dışına seyahat yapma isteklerinin çok zayıf olması bizlerin sunum, tanıtım ve satış için onların direkt pazarında yani Avrupa’nın göbeğinde yerleşik olmamızı gerektirmektedir.” İfadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZE MUAZZAM DÖVİZ GİRİŞLERİ SAĞLANACAK”
Bu proje ile yılın 365 günü pazarlama yapılabileceğinin altını çizen Özbek, “Özellikle ihracat ekiplerimizin ve ilgili projemizle örnek mağazalarımızın Avrupa’da yerleşik olması satışlarımızı önemli ölçüde artıracak, bizlerin yılın 365 günü sıcak pazarlama yapmamızı, tüm Avrupalı mobilya alıcılarını yine Avrupa’daki bir merkezde ağırlayıp satış yapmamızı sağlayacaktır. Yani; sunum, tanıtım, pazarlama faaliyetimiz, Avrupa’daki bu merkezimizden yapılacak, pazarlama ekipleri yılın 365 günü direkt pazarın göbeği olan Avrupa’da bulunacak, ana istihdam ve tüm üretimler ülkemizde yapılarak muazzam döviz girişleri sağlanacaktır. Ekiplerimizin sürekli Avrupa’da yaşıyor ve pazarlama yapıyor olması Avrupa’nın mobilya ihtiyaçlarını çok çok daha isabetli şekilde anlamamızı, Avrupalı mobilya alıcılarıyla daha kolay ve güçlü ilişkiler kurmamızı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

“AMAÇ 65 MİLYAR DOLARLIK BİR İHRACAT PAZARINA HÜKMETMEK”
Avrupa Mobilya İhracat Merkezi’nin ilk adım olduğunu ifade eden Özbek sözlerini şöyle sonlandırdı; “Bu proje ile başlayan çalışmalarımızı hızlı bir şekilde Avrupa’nın başka şehirlerine ve aynı zamanda Amerika başta olmak üzere diğer kıtaları da içeren bir plan dahilinde 9 ya da 10 noktaya taşımak bizlerin ulvi hedefidir. Tüm bu çalışmalardan arzulanan ilk etapta (5-7 yıl içerisinde) 20, sonrasında (12-15 yıl içerisinde) toplam 60-65 milyar dolarlık bir ihracat pazarına hükmetmektir. Böylelikle ithal girdisi az, ihracat katkısı çok fazla olan Türk Mobilya sektörünü başlı başına bir sanayii haline kavuşturmak hedefindeyiz. Ülkemizi yurt dışında kalıcı olarak temsil edecek ve milyarlarca dolarlık ihracata katkı sağlayacak bu projemizde devletimizin yanımızda olması, maddi ve manevi olarak bizlere destek olması, bu projemizin bir an önce hayata geçmesini ve bir an evvel ülkemiz için değer ve zenginlik üretmesini sağlayacaktır. Bizleri önemseyip projemizi dikkate aldığınız için sonsuz şükranlarımızı sunarız.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.