SON DAKİKA
Hava Durumu

İpekböceği Avrupa testini geçti... İlk sürüşü Başbakan yapacak

Türkiye’nin ilk yerli tramvayı olan ‘İpekböceği’ Avrupa akredite mühendislik kuruluşlarının testlerinden başarıyla geçti. Yerli tramva

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2012 13:25
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2012 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İpekböceği Avrupa testini geçti...  İlk sürüşü Başbakan yapacak
Türkiye’nin ilk yerli tramvayı olan ‘İpekböceği’ Avrupa akredite mühendislik kuruluşlarının testlerinden başarıyla geçti. Yerli tramvay seri imalatı için bir engel kalmadığını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk İpekböceği tramvay raylardaki ilk sürüşü için Bursa'ya geleceğini söyledi. 

Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Durmazlar Makine tarafından yapılan yerli tramvayda, seri üretimde son aşamaya gelindi. İpekböceği tramvay, tamamen Türk mühendislerinin tasarımı ve becerisiyle üretildi. İlk aracın üretilmesinin ardından seri üretimine başlanacak olan tramvay, Bursa sokaklarına çıkmaya hazırlanıyor. Avrupa'daki uluslararası akredite kuruluşlarından bütün testleri geçen İpekböceğinin ilk sürüşünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Başkan Recep Altepe, yerli tramvay için uluslararası akredite kuruluşlarından güzel haberler aldıklarını söyledi. Ayakta ve oturaklı tam kapasitesi 277 kişi olan, tam dolu iken yüzde 8.2’lik eğimle tırmanma imkanına sahip tramvayın Türkiye’nin simgesi olduğunu kaydeden Altepe, “Yerli tramvay üretimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm Türkiye gibi bizler de bunu büyük bir heyecanla bekliyoruz. Bu da Türkiye’nin ilk markası olacak. Bu konuda araçların imalatı yapıldı. Üretildiği fabrikada testleri yapılıyor. Her türlü mekanik testlerden geçti. Avrupa’daki akredite mühendisliği kuruluşları geçtiğimiz gün test sonuçlarının hepsini onayladı. Bu kuruluşlar, dünyada hangi fabrika hangi tür araç üretirse üretsin onların onayını veriyor. Bizler de bu testi geçtik” diye konuştu.

AKREDİTE UZMANLARI BURSA’YA GELİYOR
Tramvayın her parçasının testten geçtiğini söyleyen Altepe, “Bu araçlarımız yapıldığı günden bu yana test edildi. Son yapılan testleri de onaylandı. Her şey bitti. Yabancı uzmanlar, yaklaşık 1 hafta sonra yine gelecekler. Kendi testlerini Bursa'da gerçek raylar üzerinde yapacak. Rayda nasıl gittiği, virajları nasıl aldığı sanal ortamda zaten test edilmişti. Fabrika içinde bu araçlar yürütülüyor. Simülasyonlarda her türlü detay görülüyordu. Şimdi rayda gidişi görecekler. Bu da işin en basit tarafıdır” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN İLK SÜRÜŞÜ YAPACAK
Önümüzdeki günlerde Bursa’da olması planlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İpekböceği’nin ilk sürüşünü yapacağını da söyleyen Altepe, şöyle devam etti:
“Sayın başbakanımıza bu konuyu ilettik. Başbakanımız da araçlar bittiğinde sürüşe geleceğini söylemişti. Zaten imalat aşamasında fabrikayı incelerken de aynısını ifade etmişti. Ramazan ayının sonunda yaptığımız görüşmede bu sözünü yeniledi. Geçtiğimiz ayki toplantıda bu konuyu kendilerine hatırlattım. Tramvay için geldiğinde stadyumun da son haline bakacağını söylemişti. Yerli araç üretimi bizim için önemli. Bu ihale süreçleri tamamlandığında bu araçlarımızı Bursa sokaklarında göreceğiz”.

İPEKBÖCEĞİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Durmazlar Makine bünyesinde üretimi devam eden tramvay, 205´i ayakta olmak üzere 277 yolcu kapasiteli, 5 kabinli çelik kasa, 4 mafsallı esnek tip, renkli cam, alev korumalı kompozit kaplamalı klimalı olarak üretiliyor. Normal yüklü durumda 48 ton olan aracın ağırlığı, yüklü durumda 60 tona ulaşıyor. Toplam 400 KW motor çekiş gücüne ve yüzde 8,6 eğim tırmanabilme performansına sahip araçta, lazer donanımlı, LCD dokunmatik ekranlı elektronik kontrol sistemi bulunuyor. Konfor ve güvenlik donanımları açısından en son teknolojiyle donatılacak tramvayların motorlu çekiş sistemine ilişkin elektronik kartları Siemens firmasından karşılanıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.