SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da 1 Mayıs

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bazı sendika ve sivil toplum örgütü üyeleri Taksim Meydanı'na girmeye çalış

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2013 12:29
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2013 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bazı sendika ve sivil toplum örgütü üyeleri Taksim Meydanı'na girmeye çalışırken, polis bölgede geniş güvenlik önlemleri aldı.


 
 

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların girişini de izin verilmeyen meydana, sadece görevliler ve basın mensupları alındı.

DİSK'e bağlı sendikalara üye işçiler, kutlamalar için Şişli'deki DİSK Genel Merkezi önünde toplandı.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile en son dün akşam bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Çerkezoğlu, "Taksim'de can güvenliği teminatı vererek taleplerimizi yineledik. Bu yasakçı zihniyetin artık ortadan kaldırılması lazım. İstanbul'da şu an OHAL var. Binlerce işçi otobüslerde, yollarda kaldı. 15 milyon nüfusa sahip İstanbul'un ulaşımı iptal edildi. Taksim bizim için bir simgedir, 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak istiyoruz" diye konuştu.

Çelenk koyma izni

Grup daha sonra Halaskargazi Caddesi üzerinden Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile görüşerek, 50 kişilik bir grup ile Taksim Meydanı'na çelenk koymalarına izin vereceklerini söyledi.

Uzlaşı sağlanamaması üzerine polis, DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi.

Okmeydanı'ndan gelen yüzleri maskeli iki ayrı grup, Şişli Camisi'nin arkasında polise taş, molotofkokteyli ve sapanlarla demir bilye attı. Atılan taş ve molotofkokteylleri nedeniyle bazı iş yerlerinde hasar meydana geldi.

Polis ekipleri, biber gazıyla müdahalede bulunarak göstericileri dağıttı.

Atatürk Anıtı önünde oturma eylemi

Aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın da bulunduğu bir grup da Beşiktaş'taki  Atatürk Anıtı'nda oturma eylemi başlattı.

Barbaros Bulvarı'nda da İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Halk Evleri ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri de kortej oluşturarak, Beşiktaş Meydanı'na yürümek istedi.

Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba tazyikli su ve gazla müdahale edildi. Göstericiler, Yıldız Parkı'na doğru dağıldı.

Barbaros Bulvarı, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bulunduğu bölüme kadar polis ekiplerince kontrol altında tutuluyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de bulvarın ulaşıma kapalı olması nedeniyle aracından inerek CHP İlçe Başkanlığı'na yürüdü. Tekin, bu sırada gazdan etkilendi.

Polis, Beşiktaş Meydanı'nın ayrı noktalarında toplanan CHP ile KESK ve Türk Metal Sendikası üyelerinin bir araya gelmesine izin vermiyor.

Göstericilerin attığı taş, DHA kameramanı Zeki Günay'ın kafasına ve koluna isabet etti. Hafif şekilde yaralanan Günay için ambulans çağrıldı.

2 kişi gözaltına alındı

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, daha önceki açıklamalarda da özellikle belirtildiği gibi, kendileri için bir istismar vesilesi olarak değerlendirmek isteyen küçük marjinal gruplara Beşiktaş Barbaros'ta güvenlik güçlerince müdahalede bulunulduğu hatırlatıldı.

Küçük marjinal gruplara yapılan müdahalelerde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, "Yaralanan bir yurttaşımız yoktur. Güvenlik güçlerimiz görevlerini çok dikkatli ve özenli bir şekilde sürdürmektedir" denildi.

Kadıköy'de kutlama

Öte yandan, Kadıköy Meydanı'nda Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen mitinge katılan gruplar alana alınmaya başlandı. "Yaşasın 1 Mayıs" gibi pankartların açıldığı miting alanında, hoparlörlerden müzik yayını yapılıyor.

Ortam sağlanabilirdi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'na gelerek, gazetecilere açıklama yapan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise "Taksim Meydanı'nda, yurttaşlarımızın çok rahat görüş ve düşüncelerini aktarabileceği, işçi arkadaşlarımızın taleplerini özgürce dile getirebileceği ortam sağlanabilirdi" dedi.

"Orta yol bulunabilirdi"

Eski İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da Türkiye'deki restleşme ve uzlaşmama kültürünün dünyanın hiç bir yerinde olmadığını savunarak, "Taksim Meydanı'nı Yayalaştırma Projesini bir yana bırakın, bu 1 Mayıs'ta hepimiz yaya kaldık. 1 Mayıs geçen yıl nasıl kutlandıysa Türkiye'nin yer yerinde kutlandığı gibi burada da kutlanabilir, orta yol bulunabilirdi" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.