SON DAKİKA
Hava Durumu

Kabe-i şerif örtüsü yeniden Ulucami'de

Ulucami’nin 500 yılık Kabe-i şerif kapı örtüsü lazerle tamiratın ardından yerine asıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2014 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2014 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kabe-i şerif örtüsü yeniden Ulucami'de
Ulucami’nin 500 yılık Kabe-i şerif kapı örtüsü lazerle tamiratın ardından yerine asıldı.

Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır'ı fethi sırasında Ulucami’ye hediye ettiği Kabe-i şerif kapı örtüsü lazerli tamiratın ardından yeniden caminin güney cephesindeki mnberin sağına asıldı. Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından bir dizi tamirattan geçilen Kabe örtüsü, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından Mısır'ın fethi ve hilafetin Osmanlı'ya geçtiği dönemde padişah bizzat bu örtüyü getirdi. Aradan geçen 500 yılın ardından 2013 yılı Nisan ayından tadilat yapılan örtü, tepeden tırnağa bakımdan geçti. Eser çok kırılgan bir yapıya sahip olduğundan dolayı kumaşın üzerinde biriken kalıntıların tamamı lazer tekniği ile temizlenmiştir. Lazer tekniğiyle çok yaşlı ve elle dokunulmayacak kadar hassas eserlerde kullanılan bir teknoloji olduğu için buharlaşma yoluyla yüzeyde bulunan tüm kalıntılar temizlendi. Ayrıca kumaşın konservasyon çalışmasında odanın sıcaklığı 21-22 derece, nem oranı ise azami yüzde 50 olacak şekilde ayarlanarak, örtünün zarar görmesi engellendi. Kabe-i şerif örtüsünde parçalanmış kısımlar ise, destek kumaşlarla tutturularak, dağılmaları önlendi.

KABE ÖRTÜSÜNÜN ÖNÜNE VATANDAŞ AKINI
Kabe-i şerif kapı örtüsünün Ulucami’ye tekrar konulmasının ardından vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Örtünün önünde dua eden vatandaşlar, yetkililerden bilgiler aldı. Ayrıca şehir dışında ve turist olarak Bursa’ya gelen insanlarda örtünün önünde fotoğraf çektirdi. Kabe-i şerif kapı örtüsü hakkında bilgiler veren Ahmet Aygenç, “Kabe-i şerif kapı örtüsü Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı fetih etmesinin ardından Ulucami’ye hediye edildi. Halifeliğin en büyük temsili olan örtünün Ulucamimizde sergilenmesi bizim için gururdur” dedi.
Örtünün önünde dua eden vatandaşlar ise, “Örtünün tadilatı çok güzel olmuş ve yerine konmuş. Bizde bu örtünün tarihini bilmek ve öğrenmek istiyoruz. Onun için bilgiler alıyoruz. Örtünün önüne gelip dualar ediyoruz” diye konuştu.

KABE ÖRTÜSÜNÜN HİKAYESİ
Yavuz Sultan Selim Mısır'ı fethi sırasında perdeyi Ulucami'ye hediye etti. Ancak dönemin kaynakları, Mercidabık Savaşı'nın yapıldığı ve Halep'in Osmanlılar'ın eline geçtiği 1516 yılında savaş ortamı sebebiyle hac yapılamadığını, Kabe örtülerinin Memluklular tarafından gizlice gönderildiğini yazıyor. 1517 yılındaki Ridaniye Savaşı ile Mısır Osmanlıların eline geçer. Mısır hakimiyetini son veren bu savaşla hilafet Memluklulardan Osmanlı'ya geçer. Yavuz Sultan Selim, halife olduktan sonra bir müddet daha Mısır'da kalır ve Kabe örtülerinin kendi adına hazırlanmasını emreder. Örtünün Memlukluların gizlice gönderdiği perde mi, yoksa 1517 yılındaki Ridaniye Savaşı sonrasında alınan perde mi olduğu tam olarak bilinmiyor.

ÖRTÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Perde 405 santimetre uzunluğunda olup, 332 santimetre genişliğinde. Kapı açıklığını sağlayan yırtmacın yüksekliği 136 santimetre. Güvez rengi ipek havlı kadife zemini tamamen tahrip olurken, orijinal renk ancak üst kısma kenardan serbestçe sarkan parçaların altında kalan yerlerden anlaşılıyor. Perdenin etrafını siyah ipek atlas zemin üzerine pamuk ipliğinden yapılmış dolgular üzerine dival işi tekniğinde işlenmiş geniş ve zengin bir bordür çeviriyor. İşleme ipliği gümüş üzerine altın yaldızlı metal tel. Perdenin üzerinden serbest sarkan 5 parçadan dördü birbirinin eşi olup, sivrilerek son buluyor. Dört sivri parçanın ucundan ahşap üzerine gümüş levha kaplandığı görülüyor. Ortadaki 5. parça ise dikdörtgen şeklinde olup, alt kısmı ağ şeklinde örülmüş ve ince kodon şeklindeki püsküllerle sonlanmış.
Perde, önemli bir sanat eseri olmasının yanında Mısır'ın fethi ve hilafetin Osmanlı İmparatorluğu'na geçişinin önemli bir siyasi belgesi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.