SON DAKİKA
Hava Durumu

Kantarın topuzunu kaçırdı

Milyarlarca lira yatırılarak hafriyat döküm sahalarına kurulan kantar sistemleri işletmeye açılamadan kaderine terk edildi. Bunun nedeni ise Bur

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2017 22:47
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2017 00:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kantarın topuzunu kaçırdı
Milyarlarca lira yatırılarak hafriyat döküm sahalarına kurulan kantar sistemleri işletmeye açılamadan kaderine terk edildi. Bunun nedeni ise Burkent AŞ Genel Müdürü Cemil Tekin’in talimatıyla sektördeki firmalara satılan fişler karşılığında verilen “kantara girme muafiyeti vaadi”nin yasal olarak uygulanamaz olması.

Büyükşehir Belediyesi tarafından sigortacılık işleri için kurulan Burkent AŞ, 2013 yılından itibaren hafriyat döküm sahaları işletmesine yöneldi.  Büyükşehir Meclisi 25.10.2016 tarihli toplantısında hafriyat sahalarıyla ilgili işlemler için yetkiyi belli süreliğine Burkent AŞ’ye verdi. Milyonlarca metreküp çukur dolduracak olan Burkent AŞ, yine 2015’te Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla 1 metreküpten 4 TL ücret alıyor. Sadece 2015 yılında 100 bin fiş satan Burkent AŞ, bir kamyondan 35 TL, 65 TL 95 TL para alıyor. Kesilen fişle çarpıldığında dev rakamlar ortaya çıkıyor. Buraya kadar olan bölümde bir sıkıntı yok, hesapların ve gelir giderin açık olmaması dışında.

MUHASEBEYİ DE KENDİ TUTUYOR

Hafriyat sahalarını işleten Burkent AŞ, yaklaşık 5 yıl önce yapılan bir değişiklikle Orman Kanunu’na göre maden çıkarma ya da başka nedenle bozulan sahalar Büyükşehir’e bedeli mukabili veriliyor. Kanundaki değişikliğin ardından aynı caddelerde değnekçilik mafyasına takoz konduğu gibi bu iş ile bu alandaki başıbozukluğunda giderilmesi hedeflendi. İşte bu noktadan sonra İstanbul’dan sonra birçok kent gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi bu işe girdi. İlk zamanlarda doğru bir yapıyla devam eden Burkent AŞ, bu alanda bir gelişme sağlasa da devamı gelmeyince, işler yine eskiye döndü.  Genel Müdür Tekin, belediyenin hiçbir şirketinde oylan bir işe imza atar ve şirketin muhasebesini dışarıya verdi. Çare Muhasebe ismini taşıyan bu firmanın Tekin’in olduğu iddiası da ortalıkta dolaşıyor.

İDDİALAR V E SORULAR

İddiaya göre mali ve idari işlere bakan Recep Altepe’nin arkadaşının kızı, kızak göreve kaydırılırken,  yine Altepe nin ekibinden olduğu bilinen 30 yıllık mimar Mustafa Karakoç’a teknik müdür unvanı verildi ancak teknik hiçbir konuda fikri alınmadı.  Tekin’in yönettiği şirkette yine Altepe’nin eski arkadaşlarından mali müşavir Ömer Özen oradayken, diğer hiçbir belediye şirkette olmayan bir şekilde muhasebe dışarıda neden tutuluyor. Üstelik Çare Muhasebe isimli bu şirketin Tekin’e ait olduğu da ciddi iddialar arasında yer alıyor. Semih Pala’nın vefatına kadar çok aktif olamayan Tekin’in bu vefatın ardından bu işlerin başladığı da ileri sürülüyor. 2016 yılı başında göreve başlayan özel kalem müdürünün Ağustos 2016’da Tekin’in damadı olması da ilginç ayrıntılar arasında yer alıyor.

KANTAR TARTI SİSTEMİ VE FAZLADAN SATILAN FİŞLER

Genel Müdür Cemil Tekin’le ilgili haberlerin gazetemizde yayınlanmasının ardından adeta ihbar yağmaya başladı. Tekin’in birçok akrabasını alakasız mesleklerden olmalarına rağmen şirkette yetkilerle donattığı ileri sürülüyor. Ancak Tekin’le ilgili çok daha vahim iddialar ortada dolaşıyor. İddiaya göre 2015 yılı şubat ayı itibari ile Burkent AŞ döküm sahalarında daha adil olması amacıyla kantar tartı sistemine geçilmesine karar verildi. Sözlü olarak da bu karar sektör temsilcilerine iletildi. Ancak daha bu sistemler sahaya entegre edilme aşamasında, Tekin’in yeğeni E.yılmaz, iyi ilişkide olduğunu düşündükleri firmaları Genel Müdür Tekin’in talimatı ile arayarak her kamyon başına belirlenen ücret tarifesi kapsamında bedel karşılığı verilen Hafriyat döküm fişlerinden fazla fazla alınmasını rica etti. Fazla alınacak fişlerle ilgili de kantardan muaf tutulma sözü verildiği iddia ediliyor. O tarihte bir kamyonun döküm beledi olan fişin ücreti 65 tl, ancak kamyon kantara girdiğinde bu bedel 105 TL’ye yükseliyor. Yani önceden alınan fişlerle bu firmalara yüzde 40’ı aşkın bir avantaj sağlanması vaad ediliyor.  Bunun devamında firmaların kredi alarak ya da sahiplerinin evlerini satarak fiş aldıkları ifade ediliyor. Yani çok karlı bir görüntü veren fiş alma işi için adeta firmalar kuyruğa giriyor. Binlerce fişin bu süreçte satıldığı da ileri sürülüyor.

KANTAR SBİSTEMİ KURULDU AMA…

Burkent’e ait Akçalar ve Altıntaş sahalarında kantar sistemi kurulmasına ve milyarlarca lira masraf edilmesine rağmen sistem bir türlü devreye alınamadı. Bunun en önemli nedeni ise önceden satılan fişlerle oluşturulan muafiyetin yasal olmayacağının anlaşılması.

Fişleri kredi çekip alan firmalar, vaad edilen muafiyetin uygulanmaması durumunda büyük sorun yaşanacağını Genel Müdür Tekin’e iletirken, sektörde skandal kulaktan kulağa duyuldu.

Sırf bu nedenle yapılan milyarlarca yatırımın çöpe atıldığı ileri sürülüyor.

İŞTE İBRETLİK SÖZLER…

Sektörün faaliyet gösteren bir firma temsilcisinin gazetemize yaptığı açıklamalar ise skandalın boyutlarını ortaya koyuyor. İşte o iddialar; “Bu fişleri alan firmalar her yerde bu durumu rahatça konuştular. Sorulsa anlatacakları kesin. Nasıl olurda birileri rahatça işini yürütürken bizler doğru yapmaya çalışırken ikinci sınıfa düşüyoruz anlamıyorum. Bu hak değil midir? Devletin bir iştirakinin başında bulunanlar ve akraba tayfası nasıl oluyor da bunu yapabiliyorlar. Tabi her şey bununla sınırlı değil. Sahalarda makine tedariki için yapılan ihlallerde neden sadece yakın ilişkide oldukları firmalar var?  Nasıl oluyor da sadece onlar çıkıyor bu ihalelerden. Söylentilere göre rakamlar baştan bildiriliyor. Bununda ayrıca araştırılması şart sanırım. Halbuki 2014 yılında sahalara gittiğimizde Burulaş logolu makineler vardı. Sorduğumuzda yüklenici olarak onların çalıştıkları söylenmişti. Aslında yerinde bir durum olsa gerek. Kar amacı gütmeden çalışabilecek iki iştirakin hizmet etmesi. Ama nedense sonra görmez olduk sahalarda bu makineleri. Biraz soruşturduğumuzda Burkent Genel Müdürü Burulaş Genel Müdürü ile sırf şahsi sorunu olduğu için siyasi baskı ile el çektirildiğini. Hatta bu yakın ilişkide bulundukları firmaların aldığı ihalelere davet bile edilmediğini duyduk. Nasıl oluyor anlam veremedik. Şimdi özel şirketi olan bizler güzel kar getiren işleri yaparız değil mi. Peki bu yakın ilişki de olan ihaleleri sadece onların aldığı işleri maliyetine mi yapıyorlar acaba. yada maliyete yakın mı yapıyorlar. Tabi ki hayır.”

İddialar vahim ve hepsi açıklamaya muhtaç. Şimdi gözler Tekin ve Başkan Recep Altepe’de. Bakalım Altepe bu iddialarla ilgili ne yapacak?

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.