SON DAKİKA
Hava Durumu

Karbonmonoksit sonunuz olmasın!

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, kış aylarında artış gösteren karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları bir kez daha

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2018 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2018 19:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Karbonmonoksit sonunuz olmasın!
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, kış aylarında artış gösteren karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları bir kez daha uyararak, alınması gereken önlemlere dikkati çekti.
Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların evlerinde ideal sıcaklığı korumak için çeşitli ısıtıcıları kullandıklarını belirten Dr. Akan, özellikle ısınmak için soba kullanan kişilerin karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Karbonmonoksitin renginin ve kokusunun bulunmadığını bu yüzden fark edilmesi zor olan bir gaz olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Bu özelliklerinden ötürü halk arasında ‘Sessiz Katil’ olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri, her yıl onlarca insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara neden olmaktadır. Gazın yüksek düzeyde alınması birkaç dakika içinde ölüme neden olmaktadır. İnsanlar zehirlendiğinin farkına bile varmadan bir daha uyanamayacakları bir uykuya dalmaktadırlar” dedi.

LODOSLU HAVALARDA SOBA YAKMAYIN
Lodoslu havalarda kesinlikle soba yakılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Akan, “Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak, sobayı terk ederler. Ayrıca vatandaşlarımız, sobayı aşırı doldurmamalıdır. Çünkü aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır. Ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak sobalı odada yatılabilir. Soba kurarken fazla dirsek kullanımından kaçınılmalıdır. Zorunlu olmadıkça dirsek kullanılmamalıdır” şeklinde konuştu.

112 ACİLİ ARAYIN
Karbonmonoksit zehirlenmesinin çeşitli belirtileri olduğunu vurgulayan Dr. Akan, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Genel olarak belirtiler; oksijen yetersizliği nedeniyle deride kırmızılaşma, kısa soluk alma, göğüste sıkışma, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma, rehavet çökmesi, göğüs ağrısı, bilinç kaybı görülmesi şeklindedir. Ailenizde benzer belirtiler olduğu takdirde acilen sağlık kuruluşlarından yardım isteyiniz”
(bülten)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.