SON DAKİKA
Hava Durumu

Karsak Deresi'ni kirletene af yok

Gemlik Belediyesi'nin öncülüğünde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından organize edilen toplantıda, Orhangazi-Gemlik ilçeleri bağlantılı Kars

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2012 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2012 18:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Gemlik Belediyesi'nin öncülüğünde Toplum Sağlığı Merkezi tarafından organize edilen toplantıda, Orhangazi-Gemlik ilçeleri bağlantılı Karsak Deresi ve çevre kirliliği masaya yatırıldı.

Karsak'ın dere özelliğini yitirdiğine dikkat çekilen toplantı Atatepe Sosyal Tesislerinde düzenlendi. Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Orhangazi Kaymakamı Mustafa Salman Yurdaer, Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz'ın yanı sıra Çevre İl Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü, BUSKİ, Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi yöneticilerinin katıldığı organizasyonda Karsak Deresi aracılığıyla Gemlik Körfezinin nasıl kirletildiği belgeler, fotoğraflarla anlatıldı. Toplantı sonunda tüm kurum ve kuruluşlar, "Bundan böyle Karsak Deresi'ni kirletene af yok" mesajını verdiler.

Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Esma Rona Karagöl, acil eylem planı yapılması ve çözüm üretmek adına bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi. Kirlenme tipleri, su kirliliği konusunda da teknik ve detaylı bilgiler veren Dr. Esma Rona Karagöl, dünyayı ve ülkemizi gelecek yıllarda bekleyen çevre konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Karagöl, Körfez'de 75 kilometre uzunluğunda sınıra sahip Gemlik'in Karsak Deresi'nden gelen atıklar yüzünden çevre tehdidi altında olduğunu vurguladı. İznik Gölü suyunun çekilmesi ve tahliyesinin olmaması ve Karsak göl suyunun da sulamada kullanılması yüzünden doğal su sıkıntısı çekildiğini ifade eden Dr. Karagöl, Karsak deresinden akan suyun büyük bir bölümünün atık su olduğunu belirtti. Orhangazi güney kısmının fosseptik sularının yanı sıra bölgedeki sanayi kuruluşlarının ve özel şirketlerin atık sularının da Karsak aracılığıyla Gemlik Körfezi'ne aktığını dile getiren Dr. Esma Rona Karagöl, çözüm olarak atığın kaynağında azaltılması, geri kazanım, özelliklerine göre ayrılması, yok edilmesi ve depolanması gibi çarelerin acilen uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Gemlik Kaymakamı Cahit Işık da, çevre kirliliğine göz yummanın mümkün olmadığını bildirerek, 1 metreküp yağın, bin metreküp suyu kirletebildiğine dikkat çekti.

İl Çevre Müdürü Yavuz İkizmen ise, Orhangazi ilçesi arıtma tesisi kolektörlerinin yapıldığını, ana tesisin de iki yıla kadar tamamlanacağını söyledi.

Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz da, bu toplantıyı Karsak Deresi adına bir milat olarak kabul ettiğini kaydetti. Gemlik Belediyesi olarak dereler konusunda hassasiyet gösterdiklerini anlatan Yılmaz, "Böyle gelmiş ama böyle gitmez. Böyle gitmemelidir. Herkes evinin önünü temizlese, dünya da kirlilik diye bir şey olmaz. Karsak ve çevreyi kirleten hiçbir sanayi kuruluşunun yanında hiçbir siyasetçi bulunamaz. Ben özel kuruluşların üzerine gidilmesini istiyorum. Var olanlar bile arıtma tesislerini kullanmıyorlar. Pervasızca çevre ve dere kötü kullanılmamalıdır. Biz Karsak'ın bundan böyle daha farklı olmasını istiyoruz. Eskiden olduğu gibi balıkların yaşamasını istiyoruz. Cezai yaptırımlar dâhil, ne yapılacaksa biran önce olmalıdır" dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.