SON DAKİKA
Hava Durumu

Kebaplar Başkan Altepe'den

 Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonla ilk günkü ihtişamına kavuşan ve bölgenin ekonomik yapısına uygun olarak yeme

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2013 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2013 14:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
 Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan restorasyonla ilk günkü ihtişamına kavuşan ve bölgenin ekonomik yapısına uygun olarak yeme içme mekanı olarak düzenlenen 600 yıllık Kayıhan Hamamı’nda servis başladı.



Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, harabe görüntüsünden kurtulan hamamın hem tarihi mimarisi hem de hizmet kalitesi ile bölgeye ayrı bir değer kattığını söyledi.
Mülkiyeti kime ait olursa olsun kent ziynetlerini Bursa’ya kazandırmak için bugüne kadar satın alma, tahsis ve kullanım hakkı gibi farklı metotlara başvuran Büyükşehir Belediyesi’nin mülk sahiplerinden kiralama yoluyla aldığı tarihi Kayıhan Hamamı, restore edilerek harabe görünümünden kurtuldu. Tarihi yapıyı çevreleyen iş yerleri kamulaştırılarak kaldırılırken, cepheleri aslına uygun hale getirilen hamam, bölgenin ekonomik yapısına uygun olarak yeme içme mekanı olarak düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan en kimlikli sosyal tesislerden biri olarak BURFAŞ tarafından işletilecek tesiste, müşteri kabulüne başlanırken, ilk döneri de Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe kesti.
Bursa mutfağının seçkin örneklerinin Büyükşehir Belediyesi kalitesiyle vatandaşlarla buluşacağı mekanı servislerin başladığı ilk günde ziyaret eden Başkan Altepe, mutfak bölümüne geçip döner ustaları ile sohbet etti. Eline bıçağı alıp döner kesen Başkan Altepe, Sultan ll. Murat döneminde yaptırılan ve zaman içinde harabe haline gelen yaklaşık 600 yıllık hamamı ilk günkü ihtişamına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bursa’da ayağa kaldırdıklarını tüm ecdat yadigarı eserleri yaşayan mekanlar haline getirmek için farklı fonksiyonlar verdiklerini hatırlatan Başkan Altepe, “1800´lü yıllarda Kayhan Çarşısı’nda hamamın bulunduğu yerin bir alt sokağında ilk defa yapılan İskender kebabı, Bursa’ya has lezzetlerden pideli köfte ve cantık, Kayhan bölgesinin en önemli geleneksel lezzetleridir. Kayhan’ın bu bölgesi ağırlıklı olarak yeme içme mekanlarıyla ön plana çıkıyor. Biz de aslına uygun özgün yapısıyla bölgeye ayrı bir değer kadar tarihi mekanı yeme içme mekanı olarak halkımızın hizmetini sunuyoruz. Servisler başladı. Yakın bir zamanda da açılışını gerçekleştireceğiz” dedi.
Kayıhan Hamamı, Sultan 2. Murad’ın tahta çıkışıyla veziriazamlık makamına getirilen Vezir Koca Mehmet Nizamüddin Paşa tarafından 15. yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldı. Yaklaşık bin 500 metrekare alana sahip hamam, 1727, 1763 ve 1870 yıllarında geçirdiği yangınlarda büyük hasar gördü. Özel mülkiyette olan ve son 100 yılını gerçek işlevinin dışındaki alanlara hizmet vererek geçiren tarihi yapı, bir dönem kereste atölyesi olarak kullanıldığı için ‘Keresteciler Hamamı’ olarak da anıldı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.