SON DAKİKA
Hava Durumu

Kent Müzesi'nde Sergilenen Çok Özel Bayrak

Bursa'da yaşayan 83 yaşındaki Rafet Yurtbak, Kore Savaşı sırasında şehit olan arkadaşının yaralarını sarmak için kullandığı BM anı bay

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2013 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2013 14:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kent Müzesi'nde Sergilenen Çok Özel Bayrak
Bursa'da yaşayan 83 yaşındaki Rafet Yurtbak, Kore Savaşı sırasında şehit olan arkadaşının yaralarını sarmak için kullandığı BM anı bayrağını yıllar sonra sandıkta bulup Kent Müzesi’ne teslim etti.

Bursalı Rafet Yurtbak’ın 1952 yılında Kore Savaşı sırasında yaşadıkları herkesi hayretler içinde bırakıyor. Yardım amacıyla Türkiye’yi temsilen Kore’ye giden 83 yaşındaki Rafet Yurtbak’ın aynı cephede savaştığı İzmirli Hasan isimli arkadaşı, bu savaşta ağır yaralandı. Mayına basarak yaralanan Hasan, yanındaki BM anı bayrağı ile yaralarına pansuman yapan Yurtbak’ın tüm müdahalesine rağmen şehit oldu. Yurtbak, 60 yıl sonra evinde Kore Savaşı'ndan kalma eşyaları sakladığı sandıkta kanlı bayrağı buldu. Yurtbak, Kore Savaşı'nın 60. yılına denk gelen günlerde bulduğu bayrağı Bursa Kent Müzesi’ne emanet etti.

ŞEHİT KANIYLA SULANAN BAYRAK
Bursa Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez ise, kısa bir süre önce Rafet Yurtbak’ın bayrağı müzeye teslim ettiğini belirterek, “Zaten Rafet amcanın Kore savaşından kalma eşyaları müzemizde sergileniyor fakat bizlere her zaman şehit arkadaşının kanlarının bulunduğu bayraktan bahsederdi. Bir türlü bulamıyordu. Ne tesadüf ki, Kore Savaşı'nın 60. yıl dönümünde o bayrak ortaya çıktı” dedi.

“ARKADAŞIM ŞEHİT OLDU AMA KANI BAYRAKTA KALDI”
Kore Savaşı esnasında yaşadıklarını anlatırken duygulu anlar yaşayan Rafet Yurtbak, “Düşman 10 metre önümüze kadar geldi. Bize el bombası attılar. O sırada İzmirli arkadaşım yaralandı. Her taraf kana bulandı. Arkadaşım yaralandıktan sonra ona yardım etmek istedik. Kollarının altından tutup güvenli bir yere taşıyacaktık. Bu sırada vücudunun bazı yerlerinden kan geldiğini fark ettik. Bu sırada Japonya’da astsubayların getirdiği BM anı bayrağını yanımda taşıyordum. Bir bez parçası bulamadığım için onu arkadaşımın yaralı yerine sardım ama arkadaşım şehit düştü” diye konuştu.
Kore’den geldikten sonra bazı eşyaları kaybettiğini anlatan Yurtbak, “Unuttum gitti. 62 sene sonra evde bir sandık bulmuşlar. Bir baktık ki bayrak burada. Ben bunu yıllardır aradım. Ben de hemen bayrağı alıp müzeye getirdim. Bu bayrağı herkes görmeli ve ibret almalıdır” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.