SON DAKİKA
Hava Durumu

Kentsel dönüşümde soru işaretleri

Belediye başkanları ve gelecek seçimde aday olacak isimler, projelerini açıklarken kentsel dönüşüm hamlesini liste başında duyurarak söze ba

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2013 23:56
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2013 00:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kentsel dönüşümde soru işaretleri
Belediye başkanları ve gelecek seçimde aday olacak isimler, projelerini açıklarken kentsel dönüşüm hamlesini liste başında duyurarak söze başlıyor. Vatandaş, oturduğu evlerin yenisiyle değiştirilmesi olarak yorumladığı bu dönüşüm sürecinden oldukça umutlu. Fakat akademik odaların Bursa başkanları belediyelerin yatırım ve dönüşüm hamlelerini değerlendirdiğinde ortaya akıl karıştıran bir tablo çıkıyor.

 

 TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli, kent yönetiminde günübirlik kararlarla hareket edildiğini söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin ise yapılan yanlışları, “Kabe’ye sırtını dönerek namaz kılmak” olarak tanımladı. Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Murat Arabacı ve Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Güney Marmara Başkanı Engin Er ise deprem yönetmeliklerine uyulmamasından endişeli. 

 

Canan GÜLEÇ

 

Yaklaşan yerel seçimler öncesi mevcut başkanlar ve başkan adayı olmayı düşünen isimler hem çalışmalarına dair genel bir değerlendirme yapıyor hem de vaatlerini sıralıyor. Bahsi geçen bu yatırım hamleleri içerisinde büyük bütçeler gerektiren ve belki de vatandaşın en çok çözüm beklediği konu ise kentsel dönüşüm projeleri. Halk, hangi bölgelerde ve ne koşullarda yeni evlere sahip olacağını düşünürken akademik oda başkanları belediyelerin karnesini açıkladı ve kentsel dönüşümden yana pek parlak notlar vermedi.

DÜŞÜNCELİ: YÖNETİCİLER HALKI DIŞLADI

Geçtiğimiz dönem kent yönetimini değerlendiren TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli, “Tek başına katılımcılıktan uzak oluşu bile başarısızlığın göstergesi olarak görülebilir. Kent yöneticilerimiz “kent demokrasisi” konusunda son derece  başarısız bir dönem ortaya koymuşlardır. Kentimizde bu dönem, kent demokrasisinin işlemediği, demokrasiyi sadece sayısal çoğunluk olarak anlayan, seçildikten sonra yönetim erkini eline alan kent yöneticileri, bilim çevrelerini, meslek odalarını, sivil toplum örgütlerini ve kent  halkını dışlayarak pek çok kararı oluşturmuş ve uygulamaya koymuştur.” dedi. Kent sorunlarının önemli bir bölümünün yönetim biçiminden kaynaklandığını söyleyen Düşünceli, bu sorunların sebebinin planlama sürecinin katılımcı olmamasından kaynaklandığını belirtti.

Bu süreçte çelişkili kararlar alındığına dikkat çeken Düşünceli sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu çelişkili kararların başında yeni stadyumun yapılması en belirgin örnektir. Dönem başında Büyükşehir belediyesinin stratejik planında “stadyumun yerinde yapılması” öngörülürken nasıl olduysa bir gecede karar değişmiş ve başka bir yerde stadyum yapılması kararı verilmiştir. Sonuç olarak, kent rantının kent halkına bırakılmadığı, bir takım sermaye gruplarına dağıtıldığı bir süreci Bursa kenti olarak yaşadık. Bilimsellikten uzak, konunun uzmanları ile tartışılmadan günübirlik alınan kararlarla kentimizin yönetildiğini söylemek hiç de yanlış olmaz.”

ŞAHİN: “BUNLAR KABE’YE SIRTINI DÖNÜP NAMAZ KILDI”

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Necati Şahin, Bursa yerel yönetimlerini Türkiye genelinde başarılı bulmadığını belirterek, “İstatistikler ortada... Bursa 16 büyükşehir belediyesi içinde dirençli kent, kent performansı, kentleşme, kentlileşme bakımından 14 ile 15. sırada gidip gelmekte. Bu da Bursa'da yerel yönetimlerimizin Türkiye ortalamasına göre hiç de reklam panolarındaki gibi olmadığını, başkanlarımızın büyük boy özel pozlarla verilmiş resimlerinin bu gerçeği değiştirmeyeceğini düşünmekteyiz.” dedi. Şahin, kentsel dönüşümlere dair eleştirilerini ise şu sözlerle dile getirdi: “Yerelde yapılan yanlışlıklar telafisi mümkün olmayan, adeta Bursa'nın kalbine saplanan Doğanbey  ucubelerini meydana getirmiştir. Bugün bu yanlışlıklar Yıldırım'da Akçağlayan’da, ovadaki 7 mahallede, Osmangazi’de Akpınar’da, Gürsu’da Dışkaya'da devam etmektedir. Yasa riskli binalara bakılmasını ön görmekte iken yerel yönetimlerimiz, bu yasanın boşluklarından yararlanarak yeni boş alanları imara açma konusunda yarışmaktalar. Kentsel dönüşüm konusunda, şu anda Bursa’daki yerel yönetimlerimiz sırtını Kabe’ye dönerek namaz kılmaktalar; doğrusu Kabe’ye yüzümüzü dönerek namaza durmaktır. Bu durumu senede bir kaç kez Bursa'ya gelen Sayın Başbakanımız da fark etmiş ve yerel yöneticilerimize güvenmediğini,bütün Türkiye’ye canlı yayında hem de bir kaç kez tekrarlayarak belirtmiş ve bizim de çok şeyler beklediğimiz yeni Valimize bu konuda takipçi olması konusunda talimat vermiştir.”

ARABACI: “DEPREM MASTER PLANI ŞART”

Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Murat Arabacı, Bursa ilinin tamamının birinci ve ikinci deprem bölgesinde kaldığına dikkat çekerek, “Bursa İlinin kırmızı kitabı depremdir. Böyle bir durumda bulunan Bursa için şu an yönetimde olan yerel yönetim ve yöneticilerimizin çoğunluğu bu konuda hassasiyet göstermektedir. Kısaca örneklemek gerekirse özellikle Bursa Büyükşehir Belediyemiz, Nilüfer Belediyesi, Yıldırım Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Gürsu belediyesi ve Orhangazi Belediyesi deprem konusunda tek demeyelim ama ilk ilgili meslek grubu olan Jeofizik Mühendislerinden aldıkları görüşler doğrultusunda depreme yönelik doğru çalışmalara başlamışlardır.” dedi.

Arabacı, kentsel dönüşüme dair yapılmayanları da şu ifadelerle açıkladı: “Ancak özellikle Gemlik (özellikle diyoruz çünkü Gemlik için deprem eli kulağındadır.), Kestel,Mudanya Belediyeleri birimlerini kurmalarına rağmen sismoloji(deprem bilimi) ana bilim dalı olan Jeofizik Mühendislerine ve deprem zararlarını azaltacak mühendislik verileri veren jeofizik çalışmalara ısrarla yer vermemektedir. Mustafakemalpaşa ve Karacabey belediyelerimizde meslektaşlarımız olduğu halde yine Jeofizik çalışmalara hiç yer vermemektedirler. Olası bir depremin sonuçlarının sorumluluğunu bu belediyelerimiz kaldıramayacaktır. Son olarak yaşanan dönüşümün sonuçlarını değerlendirirken unutulmamalı ki, kentsel aktörler yani vatandaşımız dönüşümün pasif alıcıları değil, aktif yapıcılarıdır. Böyle bir sistemde eşitlik sağlayamıyorsak buna rağmen şehirde nasıl bir adalet algısı yaratılabileceği üzerinde düşünmek gerekir şehri eşit planlayarak ta, böyle bir duygu yaratabilirsiniz. Toplumun eşitlik sorununu çözmez ama zenginle yoksulu kamusal alanda buluşturur.”

ER: “BURSA'DA FAY HATLARI UZUYOR”

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Başkanı Engin Er, Bursa'da bilinen eski fay hatlarının uzunluğunun değiştiğini belirterek, fay hatlarının yerleri tam belirlenmeden kentsel dönüşüm yapılmaması gerektiğini söyledi. Er, Türkiye'nin deprem açısından dünyanın önemli tektonik kuşaklarından birinde bulunduğunu söyledi. Dağ bölgesinin deprem kuşağında yer aldığını vurgulayan Er, Bursa'da tektonik hareketlerinin tamamen çözüldüğünü söyledi. Aktif fay hattının geçmediği ilçelerin olmadığının altını çizen Er, son yapılan çalışmalarla yeni fay hatlarının bulunduğunu vurguladı. Bilinen eski fay hatlarının uzunluğunun değiştiğini dile getiren Er, deprem büyüklük tahminlerinin arttığına dikkat çekti. Tektonik hareketlerin Bursa'nın aktif bölgede yer aldığını gösterdiğini söyleyen Er, kimsenin gevşekliğe fırsat vermemesi gerektiğini dile getirdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.