SON DAKİKA
Hava Durumu

Kestel halkı fabrika bacalarının denetlenmesini istiyor

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2013 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2013 17:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kestel halkı fabrika bacalarının denetlenmesini istiyor
Kestel ilçesindeki vatandaşlar fabrika bacalarından çıkan zehirli dumanların denetlenmediğini öne sürerek eylem yaptı. "Çocuklarımızın kanser olmasını istemiyoruz" diyen ilçe sakinlerine çevreciler destek verdi. Çocukların da katıldığı protesto yürüyüşüne destek veren Bursa Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, bazı fabrika bacalarının kurulduğu günden beri denetlenmediğini söyledi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün fabrika bacalarından tüten zehirli dumanlara gerekli kontrolü yapmadığı gerekçesiyle Kestel halkı sokaklara döküldü. Akşam saatlerinde nefes alamadıklarını belirten vatandaşlar, mesai saatlerinden sonra da fabrikalarda kontrol yapmasını istedi. Rüzgarın estiği dönemlerde mahallerin kirli sanayi dumanları ile kaplandığını gözle bile görüldüğünü belirten ilçe sakinleri, Kestel’e hava ölçüm istasyonunun kurulmasını istiyor.
Tek istasyondan alınan verilerle takip yapılması, Kestel bölgesindeki kirlilikleri gündeme getirmediğini ifade eden DOĞADER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir, bazı fabrika bacalarının ise kurulduğu günden beri denetlenmediğini söyledi. Kestel’deki fabrikaların kurulduğu günden beri tepkilere yol açtığı ama gündeme hiç gelmediğini belirten Demir, “Kestel’deki fabrikalar getirilip yerleşimin içerisine kuruldu. En azından bir tampon bölgenin de kurulması gerekiyordu. Kimyasal fabrikalarının 24 saat denetlenmesini gerekiyor. Ama Bursa İl Çevre Müdürlüğü personeli eksik olduğunu için 24 saat değil bazı fabrikalar kurulduğu günden biri denetlenmemiş” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

“SAĞLIK HAVA SOLUMAK HERKESİN HAKKI”
Vatandaşlar ile birlikte sanayi bölgesine ‘temiz hava hakkımız’, ‘kanser ve astım hastası olamıyoruz’ sloganlar atarak gelen Demir, “fabrikaların normal şartlarda doğalgaz kullanması gerekiyor. Ama fabrikaların yüzde 80’i ucuz olduğundan dolayı kömür kullanıyor. Ama bu kullanılan kömür de ne kadar kaliteli tartışma konusudur. Sağlıklı hava solumak herkesin hakkıdır. Bunu kimse kirletemez. Kestel halkı kanser olmaktan astım olmaktan korkuyor. Yetkililer biran önce buradaki fabrikaları denetlemesi gerekiyor. Mesai saatinden sonra da denetlenen olması gerekiyor. Çünkü bazı fabrikalar saat 18:00’den sonra yapmaması gereken işleri yaptığı için etrafa kirli hava salıyor” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.