SON DAKİKA
Hava Durumu

Kimya Hatun İznikli çıktı

Mevlana Celaleddin Rumi Hazretlerinin üvey kızı olan Kimya Hatun’un İznik’in İnikli köyünde dünyaya geldiği ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2012 17:48
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2012 18:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kimya Hatun İznikli çıktı
Mevlana Celaleddin Rumi Hazretlerinin üvey kızı olan Kimya Hatun’un İznik’in İnikli köyünde dünyaya geldiği ortaya çıktı.

Kimya Hatun İznikli çıktı

İslâmiyetin Anadolu’da yayılmasında ve kökleşmesinde önemli bir misyon üstlenen Hazreti Mevlana’nın kız evlatlığının İznikli olduğu öğrenildi. Sinan Yağmur’un "Aşkın Gözyaşları" adlı kitabının 3. baskısında hayatını anlattığı Kimya Hatun’un aslen İznikli olduğu ve İnikli köyünde doğduğu bildiriliyor. Yağmur, Mevlana Celaleddin Rumi’nin evlatlığı olan ve Şems-i Tebrizi ile evlendirmeyi arzu ettiği Kimya Hatun’un 1 Kasım 1229 yılında İznik’in İnikli köyünde dünyaya geldiğini, babasının İranlı halı tüccarı, annesinin ise Hristiyan olduğunu ileri sürüyor.

O dönem İznik’e bağlı Rum kasabası olan Elbeyli’de yaşayan Hristiyanlar, Kimya Hatun’un Müslüman olan İran asıllı babasına dininden dolayı kin duymaya başladılar. Müslüman baba hamile eşini daha emniyetle saydığı babasının köyü İnikli’ye gönderdi. Kimya Hatun bu köyde dünyaya geldi.

İznik’ten Konstantiniyye’ye (İstanbul) göç aden Kimya Hatun ve ailesi İznikli akrabalarını geride bırakarak bir daha hiç görüşmedi. Buradaki zulüm yüzünden İstanbul’u da terk eden ailenin yolu bu kez Konya’ya düştü. Kimya Hatun’un babası burada halı ticareti yapmaya başladı. Bir müddet sonra hastalanarak vefat etti. Kimya Hatun ile annesi Kerra Hatun yapayalnız kalınca, Konya Müftüsü Sadreddin-i Konevi Hazretleri ve Kezban Hatun kendisine dünür olarak geleceklerini haber etti. Kerra Hatun’un talibi Mevlana Celaladdin Rumi’ydi. Mevlana ile Kerra Hatun evlendiler. Böylelikle İznikli olan Kimya Hatun da Mevlana Celaleddin Rumi’nin kızı olmuş oldu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.