SON DAKİKA
Hava Durumu

Kiralık Bisikletle Ulaşım İçin 'Nilespit' Projesi

Bursa'nın Nilüfer ilçesinde, bisiklet kullanımını yaygınlaştırarak, sağlıklı yaşam ile çevre bilinci oluşturmak ve bisikletin kent içinde alternatif ulaşım aracı olarak kullanımını sağlamak amacıyla "Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi"nin hayata geçirildiği "Nilespit" projesi uygulamaya konuldu. ( Anadolu Ajansı - Elif Özlem Çelikler )

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kiralık Bisikletle Ulaşım İçin 'Nilespit' Projesi
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde, bisiklet kullanımını yaygınlaştırarak, sağlıklı yaşam ile çevre bilinci oluşturmak ve bisikletin kent içinde alternatif ulaşım aracı olarak kullanımını sağlamak amacıyla "Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi"nin hayata geçirildiği "Nilespit" projesi uygulamaya konuldu.





AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, proje kapsamında, Nilüfer Belediyesindeki "Nilespit Masası"ndan alınan üye kartıyla bisikletin bağlı olduğu parkta kartı okutarak şifresini giren kişi, kilit mekanizması boşa çıktığında ulaşım aracını alıp kullanabiliyor. Kullanım sonrasında aynı istasyon veya başka istasyona bisikleti bırakılabiliyor.

Ucuz ve satın alma gerektirmeden bisiklet kiralamayı yaygın hale getirmek hedefiyle 3 istasyonda 35 akıllı bisikletle gerçekleştirilen projede, 5 lira abone üye kart bedeli ve saati 1 lira kira bedeli ödeniyor.

Yakında devreye alınacak kredi kartıyla abone olmadan kiralama işlemi için de dolum makinesi başına giden kullanıcı, ekranda bulunan "bisiklet kirala" butonuna basarak, ekrandaki yönergeleri takip ederek cep telefonuna gelen şifreyle kiralama işlemini yapabilecek.

Merkez Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, farklı bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

Projenin doğa dostu bisikletle ulaşıma aracı olacağını belirten Bozbey, "Üç noktada hazırlamış olduğumuz bisiklet noktalarında 35 bisikleti, vatandaşların hizmetine sunduk. Vatandaşlar, belediyeden bir kart alarak, bu kartla diledikleri duraktan bisikletlerini alıp kullandıktan sonra tekrar duraklara bırakıyor." diye konuştu.

"Yaktığınız kalori miktarını öğrenebilirsiniz"

Bozbey, projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

"Birçok mahallede bunları düzenlemeyi planlıyoruz. Özellikle öğrencilerin yoğun olduğu Görükle'de de projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Yaklaşık 140 kilometrelik bisiklet yoluna sahip Nilüfer ilçesinde, bisikletleri ucuz bir ücretle saati 1 liradan kiralıyoruz. Yaşlı, genç, çocuk her yaştan vatandaş, bisikleti ulaşım aracı olarak kullansın istiyoruz. Nilüfer Belediyesinin imza koyduğu 'Başkanlar Sözleşmesi'nde, 2020 yılında karbon miktarının yüzde 20 azaltılması hedefleniyor. Bu imzadan dolayı, bu yenilikçi ve çevreye duyarlı, doğa dostu projeleri hayata geçiriyoruz. İnsanları ve geleceği seviyoruz. Gelecekte yaşanabilir kentleri oluşturmak ve insanları güzel ortamlarda yeşille ve doğayla buluşturmak adına bu projeleri uyguluyoruz."

Projenin ayrıntılarını anlatan Bozbey, "Diyelim ki, 3 saat durmaksızın kullandınız ve yerine bıraktınız. Bisikletlere yerleştirilecek aparatlarla, kullanan kişinin ne kadar kalori yaktığını da belirleyip, cep telefonuna mesaj olarak göndereceğiz. Yerine bıraktığınızda kartınızda kalan bisiklet kullanma hakkını da öğreniyorsunuz." dedi.

Bozbey, hafif raylı sistemin Nilüfer ve İhsaniye istasyonu ile Nilüfer Halkevi yanında "Nilespit"lerin bulunduğunu aktararak, "Talebin çok olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki iki yıl için 25 noktada yüzlerce bisikletler hizmette olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.