SON DAKİKA
Hava Durumu

Kirmasti'nin tarihi şahsiyetleri sempozyumda anılacak

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 20 Eylül'de başlayacak '2. Kirmastı Sempozyumu'nda ilçede yetişmiş tarihi şahsiyetlerin hayatları ve ba

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2013 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2013 12:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 20 Eylül'de başlayacak '2. Kirmastı Sempozyumu'nda ilçede yetişmiş tarihi şahsiyetlerin hayatları ve başarıları konuşulacak. 


Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, 2 gün sürecek sempozyumda 25 tebliğ sunulacağını belirterek, "Bu yıl ikincisi yaptığımız Kirmastı Sempozyumu'nda tarihi şahsiyetlerimizi ele alacağız. İlçemizin mahallerinde isimleri yaşatılan Şeyh Müftü, Lala Şahin Paşa, Hamzabey, Züfer Bey, Bali Bey gibi tarihi şahsiyetlerin hakkında yeterli bilgilere sahip değiliz. Bursa'daki tarih araştırmacılarımızın yardımı ile bu yıl Kirmastı Sempozyumunda ilçemizin önemli şahsiyetleri hakkında yapılacak akademik sunumlar ile daha detaylı bilgilere kavuşacağız. Osmanlı'nın önemli mevkilerinde görev yapmış ecdadımızı daha yakından tanımayı hedefliyoruz. İsimlerini yaşattığımız ancak gerçek hayatları hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığımız bu büyüklerimizin akademik çalışmalarla bilinmeyen taraflarını ortaya koyacağız. Gelecek yıllarda devam edecek sempozyumda cumhuriyet döneminde Mustafakemalpaşa ve Kirmastı tarımı konularını ele almayı hedefliyoruz. Bu çalışmaların kamuoyun bir farkındalık oluşturacağını düşünüyoruz" dedi. Başkan Sadi Kurtulan sempozyum ile birlikte ilçede kurulan Kent Müzesi'ne vatandaşların getirecekleri tarihi eşyaların kabulüne de başlayacaklarını kaydederek, müzeye destek istedi.
Uludağ Üniversitesi Kent Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr Mefail Hızlı da, Mustafakemalpaşa Belediyesi'nin bu sempozyumunun Bursa'nın diğer tarihi ilçelerine örnek teşkil edecek bir çalışma olduğuna işaret ederek, "Üniversitemiz bünyesinde kent tarihi ve araştırmaları merkezi var. Şehrin tarihi ve kültürü ile alakalı çalışmalara akademik destek vermek için bu merkez kuruldu. Başkanımız Sadi Kurtulan, bu konuda öncü bir çalışma yürütüyor. Diğer ilçelerde de örnek teşkil ediyor. Biz de Bursalı akademisyenler, tarih araştırmacıları olarak ilçenin tarihi şahsiyetleri ile alakalı tebliğler hazırlıyoruz" diye konuştu.
İlçeden yetişen bir akademisyen olarak konuşan tarihçi Sezai Sevim, bir bölgenin kalkınması için zengin bir bilgi birikimine ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, bu önemli adıma ön ayak olduğu için belediye başkanına teşekkür etti.
Osmanlı dönemindeki adı Kirmastı olan Mustafakemalpaşa'nın ilk isminin Lala Şahin Paşa olduğu, ancak Edirne'de aynı isimle bir ilçe bulunmasından dolayı 31 Aralık 1922'de isminin belediye meclisi tarafından Mustafakemalpaşa olarak değiştirildiği bildirildi. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümüne kadar olan 15 yıllık süreçte ilçeyi hiç ziyaret etmediği kaydedildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.