SON DAKİKA
Hava Durumu

Kirmastı'ya aldıran yok

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Mustafakemalpaşa ve bazı Karacabey köylerinden geçen, 165 bin dekarlık ekim alanını sulayan Kirmastı Çayı

Haber Giriş Tarihi: 03.01.2013 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 03.01.2013 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Mustafakemalpaşa ve bazı Karacabey köylerinden geçen, 165 bin dekarlık ekim alanını sulayan Kirmastı Çayı’nı olumsuz etkileyen bor tesisleri için önerge verdiği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın analiz sonuçlarını açıklamak yerine çözüm için meseleyi başka bakanlıklara atmasını eleştirdi. Tayan, “Sadece bazı yerlerin bilgilendirilip, kamuoyuna analiz ve çözüm konusunda bir açıklama yapılmaması manidardır” dedi.



 

Turhan Tayan’ın Mustafakemalpaşa merkez arazileri ve 16 köyde ekilen domates, biber, mısır, kavun, karpuz, pancar, buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerin sulandığı Kirmastı Çayı’nın bor madeni işletmelerinden olumsuz etkilenmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verdiği soru önergesine Bakan Mehdi Eker’den cevap geldi. Söz konusu bölgeden alınan toprak ve su analizlerinin Toprak-Bitki Analiz Laboratuar’ında yapıldığını ve sonuçların Ziraat Odası, Sulama Birliği, DSİ ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ile paylaşıldığını ifade eden Bakan Eker, “Bakanlığımız görev alanı çerçevesinde bu konuda yerine getirilebilecek her hangi bir yaptırımımız yok” dedi.
Bakanlığa bor kirliliğinin önlenmesinin acil olduğunu ve çiftçinin önemli ölçüde zarar gördüğünü verdiği önergede belirten Tayan, gelen cevapta su ve toprak örneklerinin analizlerinin yaptırılarak sonuçları hakkında bilgilendirilen kurumların ve bölgedeki çiftçilerin zaten bildikleri bir konuda bilgilendirilmeye değil, Kirmastı’nın temiz akması için yaptırıma ihtiyacı bulunduğuna vurgu yaptı. Bakanlıkça Mustafakemalpaşa Ziraat Odası’na gönderilen ve daha önceki gibi sulama suyunda bor oranı yüksek çıkan analiz sonuçlarının önergeye verilen cevapta yer almamasını eleştiren, ayrıca yaptırılan analiz sonuçlarının kamuoyuna açıklanmamasını da ‘manidar’ olarak yorumlayan Tayan şunları söyledi:
“Kamuoyuna açıklanmayan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı analiz raporunda da aşırı bor kirliliğinin teyit edilmiş olmasını, fakat diğer bakanlıklara durumun bildirilmesi dışında hiçbir eylemin ortaya konmaması büyük bir gaflettir. Maden işletmelerinin denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda, su kirliliği konusunun da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda olduğunu söyleyen bakanlık, bir anlamda topu üzerinden atmaktadır, yapacağımız bir yaptırım yok demektedir. Çiftçi bor için başka, su için başka bakanlığa mı derdini anlatacaktır? Bakanlık meseleyi çözeceğine işi yokuşa sürmektedir. Çevre Bakanlığı ve Orman ve Su işleri Bakanlığı başka hükümetlere mi bağlıdır? Hükümet üyelerinin birbirinden haberi yok.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.