SON DAKİKA
Hava Durumu

'Kızlarınızı grişimciliğe yönlendirin'

'Hz Peygamber'i örnek alıyorsanız, kızlarınızı girişimciliğe yönlendirin'

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2012 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2012 17:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
'Hz Peygamber'i örnek alıyorsanız, kızlarınızı girişimciliğe yönlendirin'



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 74 milyonun yarısından biraz fazlasının kadın olduğunu vurgulayarak, girişimciler içinde kadınların oranının yüzde 6'yı bulmasını eleştirdi. Hisarcıklıoğlu, " Müslüman olarak Peygamberimizin(sav) sünnetine uymaya çalışıyoruz. Peki Peygamberimizin(sav) eşi Hz Hatice ne iş yapardı. Sadece tüccar değildi devrinin en büyük lojistikçisiydi. Şimdi örnek aldığımız kişi Peygamberimiz(sav) diyeceğiz, ama onu örnek alırken Hz. Hatice'yi unutacağız. Olmaz öyle şey. Bakın eğer Peygamberimizi(sav) örnek alıyorsanız, kızlarınızı girişimciliğe yönlendirin." diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ile Karacabey Ticaret Borsası'nın Borsa Binası'nda birlikte düzenlediği ‘Ekonomiye Can Verenler 2012 Ödül Töreni’ne katıldı. Vali Şahabettin Harput ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de yer aldığı toplantıda konuşan Rıfat Hisarcıklıoğlu, ülkede herkesin zengin olmak istediğini hatırlattı. Bunun yolunun ise girişimci sayısının artırılmasından geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak Türkiye'nin en büyük kadın ve genç girişimci kurullarını kurduklarını ifade etti.

Amaçlarının girişimci sayısını artırmak olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Japonya'nın bu alanda 4 misli gerisindeyiz. Onun için girişimci sayısını artırmak istiyoruz. Bugün bir girişimci 10 kişiye istihdam demek. Her yıl 750 bin kişi istihdama katılıyor. Eskisi gibi kamuda iş bulma dönemi de bitti. 10 yıl sonra bu rakam bir milyona ulaşacak. Zenginleşmenin yolu girişimci sayısını artırmaktır.”

"HZ HATİCE'Yİ ÖRNEK ALIN"

Türkiye'de 74 milyonun yüzde 50'den biraz fazlasının kadın olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Girişimciler içinde kadınların orası ise yüzde 6. Burada müthiş bir potansiyel var. Kadınlarımızı ve kızlarımızı girişimciliğe yönlendirelim' diye bu kurulları kurduk. 5 bin 500 kadın girişimciyi bir araya topladık, 'rol model' olsunlar diye. Hepimizin model aldığı insan var, Müslüman olarak Peygamberimizin(sav) sünnetine uymaya çalışıyoruz. Peki Peygamberimizin(sav) eşi Hz Hatice ne iş yapardı. Sadece tüccar değildi devrinin en büyük lojistikçisiydi. Şimdi örnek aldığımız kişi Peygamberimiz(sav) diyeceğiz, ama onu örnek alırken Hz. Hatice'yi unutacağız. Olmaz öyle şey. Bakın eğer Peygamberimizi(sav) örnek alıyorsanız, kızlarınızı girişimciliğe yönlendirin."

"100 YILLIK ŞİRKET AZ"

Mirasta da kızlarla erkeklerin ayrılmamasını isteyen Hisarcıklıoğlu, “Haksızlık üzerine kurulan düzen yıkılmaya mahkum. Türkiye'de 100 yıl önce ticaret var mıydı vardı, peki 100 yıllık şirket var mı? iki elin parmakları kadar. Batıda 150 -200 yıllık müesseseler ayakta duruyor. Ama bizde yok. O zaman çalıştığın çabaladığın her şey yıkılıp gidiyor." diye konuştu.

Nüfusun yarısının 28,5 altı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bunları girişimci yetiştirmek halinde ülkenin geleceğinin kurtulacağını kaydetti. 2023 hedefini yakalamanın yolunun da buradan geçtiğini vurguladı.

"TABELASI DÜŞEN TÜCCAR 75 BİN TL CEZA ÖDEYECEKTİ, ÖDEMEZSE HAPİS YATACAKTI"

Oda olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmesi durumunda tüccarın cebinden yıllık 6 milyar TL çıkacağını savundu. Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "O kanun erken çıksaydı Türk müteşebbisinin cebinden yıllık 6 milyar TL çıkacaktı. Bu cebimizden çıkmadığı için, canımızı acıtmadığı için yapılan değişikliğin farkında değiliz. Görüştük, hükümetin ve diğer siyasi partilerin verdiği destekle bu maddeler değişti. 6 milyar TL hepinizin cebinde kaldı. Onun için odalarımla gurur duyuyorum. Mevcut yasa o haliyle geçseydi iş adamları 18 konuda hapis cezası ile karşı karşıya kalacaktı. Yani bir iş yaparken hapishaneye girmeden hayatımızı bitiremeyecektik. Bir fabrikayı belli eden tabela. Bu tabela geceden düşse, sabahleyin gelseler tespit etselerdi tam 73 bin TL cezası vardı. Böyle ceza olur mu? Yok şimdi Allah'a şükür. Peki bu parayı ödemediniz. 730 gün hapiste yatacaktınız. Aziz Nesin'lik fıkraydı. Bakanlara dedim ki, bunu yazan hoca, işsizlik sorununu çözmüş herhalde, bu yasağı kaldırmazsanız, oda başkanlarımıza talimat vereceğim her dükkan tabelasının başına adam diksin.' Bu tip garip şeyler vardı. Ama hükümetin desteği ile kalktı." şeklinde konuştu.

"NİTELİKLİ ÇALIŞAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ"

İş adamlarından nitelikli eleman kullanmalarını isteyen Hisarcıklıoğlu, "Nitelikli çalışan bulmakta zorlanıyoruz. En başarılı ilimiz Bursa. Meslek sahibi olan kardeşleri istihdam ederseniz, meslek sahibi olmayanları meslek sahibi yapıyoruz. Bugün işletmeler olarak en büyük sıkıntımız istihdam üzerindeki yükler. Bunun inmesini istiyorsanız bu sistemde eleman çalıştırın." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, Karacabeylilerin okul talebine ise şu ilginç cevabı verdi: "Size bir değil 10 okul yapayım ama bir şartla. Gelin şu Kayserililer ile Karacabeylileri yer değiştirelim. Allah size öyle bereketli topraklar vermiş ki ne istiyorsunuz başka?" Okul yapılmasını Ticaret Borsası'ndan isteyen Hisarcıklıoğlu, konuyu bu şekilde çözdüğünü belirterek, "Benim Kayserili olduğumu unutuyorlar, bu kürsüye çıkınca her şeyi istiyorlar. Ama sonuçta fatura onlara çıkacak." diye espri yaptı.

"OKUL YAKANLARI LANETLİYORUM, BİR OKUL DAHA YAPACAĞIZ"

Van'da yaptırdıkları bir okulun terör örgütü tarafından 25 gün önce yakıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi: "25 gün önce TOBB'un yaptığı bir ilköğretim okulu var. 4 yıl önce bunun kapasitesini yüzde 100 artırdık, depreme dayanıklı hale getirdik. Maalesef 25 gün önce bunu bombaladılar, yaktılar. Allah'a şükür ki can kaybı olmadı. Ama çocuklarımızı cahil bırakmak için, bu eğitimden mahrum bırakmak için okul yaktıracak kadar gözleri dönenleri huzurunuzda lanetliyorum. Ama bunlardan daha çok bunlara tepki göstermeyip bin bir türlü bahane üretenleri daha fazla lanetliyorum. Şimdi TOBB olarak o okulu tekrar tamir edeceğiz. Artı bir okul daha yaptıracağız, ikinci bir okul daha yapacağız. Onlar yaksınlar bir daha yapacağız."

MATLI: MORALİMİZİ BOZMAYACAĞIZ

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer Matlı ise 2012 yılının ilk 6 ayında sektörel bazlı bazı sıkıntılar yaşamalarına rağmen el birliği ile 2013 yılında Türk ekonomisini büyütmeye ve 2023 hedeflerime ulaşmaya çalışacaklarını söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notları hatırlatan Matlı, şunları ifade etti: "10 bin 444 dolara yükselen kişi başına gayri safi yurt içi hasıla rakamı ve 2012'nin üçüncü çeyreğinde yükselişe geçen sanayi üretim oranları Türk sanayicisinin ve tüccarının doğru yolda olduğunu göstermektedir. Moralimizi bozmayacağız, Türk iş camiası olarak belirlediğimiz hedeflere doğru yılmadan koşmaya devam edeceğiz."

Matlı, her zaman daha iyisini yapacak inanç ve azme sahip olduklarını belirterek kat edilmesi gereken daha çok yol olduğunu vurguladı. Törenin sonunda ekonomiye katkıda bulunan iş adamlarına plaket verildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.