SON DAKİKA
Hava Durumu

Köle düzeni kurdu ödülü kaptı

TOFAŞ işçisinin emeğini yıllarca sömüren ve üç otuz paraya adeta işçiyi robot gibi çalıştıran TOFAŞ Direktörü Akın Aydemir, bunun mükâf

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2017 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2017 23:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Köle düzeni kurdu ödülü kaptı
TOFAŞ işçisinin emeğini yıllarca sömüren ve üç otuz paraya adeta işçiyi robot gibi çalıştıran TOFAŞ Direktörü Akın Aydemir, bunun mükâfatını Amerika’daki FİAT Chrysler Fabrikası’nın başına atanarak aldı. Aydemir, FCA’nın Michigan’daki Sterling Heights Fabrikası’na direktör olarak atandı.
 

 

Bursa’da üretim yapan TOFAŞ Otomobil Fabrikası’nın direktörü olarak görev yaptığı dönemde fabrika üst üste karlılık rekoru kırarken işçinin en temel haklarını bile kullandırmayan Akın Aydemir, bu sömürünün karşılığını ABD’ye atanma taltifi ile aldı. Aydemir, Fiat Chrysler’in 1.5 milyar Dolar yatırım yapacağı FCA’nın Michigan’daki Sterling Heights Fabrikası’nda mayıs ayından itibaren fabrika direktörü olarak görev yapacak.

TOFAŞ’TA ZOR ÇALIŞMA ŞARTLARI

TOFAŞ’ta binlerce işçinin adeta nefes almadan çalışacağı bir sistem kuran ve insanların makine gibi çalışmasına ve adeta terinin son damlasına kadar mücadele ederken, işçinin tüm istek ve taleplerini geri çevirin Akın Aydemir, Bursa fabrikasını Dünya Klasında Üretim (WCM) programında Fiat Chrysler Automobiles’in (FCA) Altın Seviye’de üretim yapılan fabrikalarından biri haline getirdi. Ancak çalışma şartlarının çok ağır olduğu fabrikada, işçilerin taleplerine her seferinde hayır diyen Aydemir, sık sık emekçileri tehdit etmekten de geri kalmadı.

İŞTE KAPI İŞENE GELMEYEN GİTSİN

Fabrikada çalışan işçilerin zaman zaman karşılına gelerek gerek çalışma şartları ve ücretlerle ilgili taleplerini reddeden Aydemir, “İşte 1. Kapı işte 4. Kapı. İşine gelmeyen bıraksın gitsin” sözleri ile tüm çalışanlarını tehdit ederek, haklarını sömürmekten geri kalmadı.

KAR KATLANDI AMA…

TOFAŞ Otomobil fabrikası her yıl karını katlayarak yoluna devam ederken, kendisine bu karı sağlayan işçisini ise üç otuz paraya çalıştırmaya devam etti. 2013 yılında 483 milyon lira kar eden TOFAŞ bir önceki yıla göre karını yüzde 32 artırdı. 2014 yılında ise net kar 574 milyon lira oldu. 2015 yılında yüzde 45 net karla rekor kıran TOFAŞ’ın o yılki karının rakamsal değeri 830,8 milyon liraya ulaştı. 2016 yılında ise kar yüzde 17 artarak 970.2 milyon liraya çıktı.

İŞÇİYE YÜZDE 10 BİLE VERİLMEDİ

TOFAŞ her yıl karını katlayarak devam ederken, bu karı sağlayan işçisine ise yüzde 10’u bile bulmayan maaş artışı sağladı. Yani TOFAŞ kepçeyle kazanırken, işçisine damlayla bile vermedi. 2015 yılı Mayıs ayında eylem yapan TOFAŞ işçisi sosyal haklarının düzeltilmesi ve maaşlarının artmasını istedi. İşte bu noktada devreye giren Akın Aydemir, işçi direnişini kırmak için büyük çaba harcadı. İşçileri tehdit eden ve birebir temas kurarak üretimin devam etmesi için baskı yapan Akın Aydemir, eylemlerin sona ermesinin ardından birçok işçiyi de işten çıkararak cezalandırdı.

İŞÇİLERİN BÜYÜK TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ

Mayıs 2015’te haklarını arayan ve sosyal olanaklarının artırılmasını isteyen işçilere gerek sendika gerekse müdürleri aracılığı ile büyük baskı kuran Aydemir, TOFAŞ işçisinin büyük tepkisini çekti. İşçilerin insanı isteklerini bile geri çeviren Aydemir, fabrikanın üretim sürecinde aldığı kararlar ve uygulamalarıyla işçiler için ağır şartlar oluşturdu. Fabrikada bu ağır şartlar nedeniyle işçi sirkülâsyonunun üst düzeyde olduğu bildiriliyor. Attığı adımlarla adeta emek sömürüsü yapan Aydemir’in bu çabaları ABD’ye atanarak taltif edildi.

MAYIS AYINDA İŞBAŞI

2010 yılından bu yana Tofaş’ın Endüstriyel Operasyonlar Direktörlüğü görevini yürüten Akın Aydemir, FCA’nın Michigan’daki Sterling Heights Fabrikası’nı yönetmek üzere Fabrika Direktörü olarak transfer oldu. Aydemir; Mayıs ayı itibarıyla Fiat Chrysler Automobiles’in 1.5 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladığı, yeni nesil Ram markalı pikap modellerini üretecek fabrikanın başına geçerek Fabrika Direktörü olarak göreve başlayacak. Akın Aydemir’in yerine ise Kalite Direktörü olarak görev yapan Zeki Erdal Şimşek Tofaş Fabrika Direktörü olarak atandı.

STERLİNG HEİGHTS FABRİKASI

Sterling Heights Fabrikası 1953 yılında orduya jet motoru tedarik etme amacıyla Michigan, Amerika Birleşik Devletleri'nde kuruldu. 1980 yılında VW Grubu tarafından otomobil fabrikasında dönüştürülen tesis, 1983 yılında Chrysler tarafından satın alınmıştı. 2016 yılı Haziran ayında alınan kararla 2014'te üretimine başlanan Chrysler 200 modelinin üretimi aşamalı olarak azaltıldı ve tesisin ticari araç tesisi olarak kullanımına karar verildi. FCA, geçtiğimiz yıl Michigan'daki fabrikanın 2029 yılına kadar sürecek geliştirme süreci için 1,48 milyar Dolar bir bütçe ayrılacağı duyurmuştu. Gelecek yeni nesil RAM 1500 modelinin üretiminin bu fabrika gerçekleştirilmesi planlanırken, 2018 yılından itibaren bu fabrikada çalışmak üzere 700 yeni işçi daha istihdam edilecek. Tesiste, hali hazırda 1935 çalışan ve 1100'den fazla robotize ekipmana görev verilmektedir.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.