SON DAKİKA
Hava Durumu

Komutanlar ocağı'nda artık geleceğin havacıları yetişiyor

Sultan Abdülmecid döneminde "Mekteb-i Fünun-u İdadi" adıyla 1845'te açılan ve 171 yıllık geçmişiyle Osmanlı döneminde 4 Harbiye Reisi ile serasker, Cumhuriyet döneminde ise 5 genelkurmay başkanı ile çok sayıda kuvvet komutanı çıkaran Bursa'daki askeri lise, son 8 yıldır da askeri hava lisesi olarak eğitim veriyor. Hava Lisesi'nin model uçak kolu öğrencileri katıldığı yarışmalarda dereceler elde ederek birçok ödülün sahibi oldu. ( Cem Şan - Anadolu Ajansı )

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2016 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2016 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Komutanlar ocağı'nda artık geleceğin havacıları yetişiyor
 Sultan Abdülmecid döneminde "Mekteb-i Fünun-u İdadi" adıyla 1845'te açılan ve 171 yıllık geçmişiyle Osmanlı döneminde 4 Harbiye Reisi ile serasker, Cumhuriyet döneminde ise 5 genelkurmay başkanı ile çok sayıda kuvvet komutanı çıkaran Bursa'daki askeri lise, son 8 yıldır da askeri hava lisesi olarak eğitim veriyor.  



Sultan Abdülmecid döneminde





Işıklar Askeri Hava Lisesi'nde öğrenciler, 4 yıllık eğitim sürecinde akademik, askeri ve sosyal alanlarda kendilerini geliştirerek, "gökyüzünün yılmaz bekçileri" olma yolunda ilk adımı atıyor.

Her yıl yapılan askeri liselere giriş sınavında başarılı olan yaklaşık 50 bin öğrenci arasından seçim aşamalarını geçerek kutsal yuvada okumaya hak kazanan öğrenciler, askerliğe uyum süreci olan intibak eğitiminden geçiyor.

Uzun yıllardır çok sayıda genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanı çıkardığı için "komutanlar ocağı" olarak nitelendirilen lisede 4 yıllık eğitimini tamamlayan öğrenciler, tam donanımlı olarak harp okullarına geçiş yapıyor.

Sadece askeri alanda değil bilim ve teknoloji alanında da verilen eğitimle kendilerini en iyi şekilde yetiştiren öğrenciler, kendilerini geliştirebilecekleri Havacılık ve Simülasyon, Astronomi ve Uzay, Robot ve Teknoloji, Okul Orkestrası, Filo Orkestraları, Kılıç Kalkan, Fotoğrafçılık, Resim, Ebru, Kaligrafi, Filografi Kolu gibi pek çok eğitsel kol faaliyeti ile dağcılık, badminton, atış, tekvando, judo, oryantiring, kros ve atletizm gibi branşlarda sportif faaliyetlere katılıyor.

Abdülmecit devrinde 1845'te açıldı

Işıklar Askeri Hava Lisesi Öğrenci Grup Komutanlığı 4. Filo Komutanı Yarbay Recep Oğuz Topu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Işıklar Askeri Lisesi'nin, Sultan Abdülmecid döneminde askeri idadilerin açılması kararı alınmasının ardından açıldığını söyledi. İlk olarak bir kumaş fabrikasının kamulaştırılarak okul haline getirildiğini anlatan Topu, askeri lisenin "Mekteb-i Fünun-u İdadi" adı altında 15 Şubat 1845'te eğitim vermeye başladığını söyledi.

Şu anda eğitim verilen okulun yapımına Sultan Abdülhamid zamanında 1890'da başlandığını ifade eden Topu, binanın 1892'de tamamlandığını belirtti.

Yunanlıların Bursa'yı işgal etmesinden bir hafta önce okulda öğretime ara verildiğini aktaran Topu, Kurtuluş Savaşı'nın ardından 28 Kasım 1922'de okulun tekrar "Askeri İdadi" adıyla açıldığını, 1926'da ise Milli Savunma Bakanlığının yönetimine girerek "Bursa Askeri Lisesi" adını aldığını anlattı.

Bursa Askeri Lisesi'nin 31 Temmuz 1961'de tekrar lağvedildiğini dile getiren Topu, "Bina ve tesisler önce 1'inci Ordu İstihbarat Birliğine, bir yıl sonra da Personel Okulu'na teslim edilmiş ve bu durum Haziran 1974'e kadar devam etmiştir. 1974'te İzmir'de bulunan hava lisesinin kapanmasıyla oradaki personel ve öğrenciler Bursa'ya gelerek şu anda eğitim verilen binada Işıklar Askeri Lisesi adı altında eğitim öğretimine başlamış. 2008'de ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinden Hava Kuvvetleri Komutanlığında devredilerek Işıklar Askeri Hava Lisesi olmuştur." dedi.

4 harbiye reisi, 5 genelkurmay başkanı çıkardı

Topu, 171 yıllık geçmişe sahip olan okulun Osmanlı döneminde paşalar, Cumhuriyet döneminde ise generaller yetiştirdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Okulumuz, Osmanlı zamanında 4 harbiye reisi ile serasker yetiştirmiştir. Cumhuriyet döneminde ise Hilmi Özkök ve Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 genelkurmay başkanı yetiştirmiştir. Hava Kuvvetleri Komutanlığına da hava lisesi mezunu olan 10 hava kuvvetleri komutanı yetiştiren bir kurumdur. Orgeneraller Mehmet Erten ile Hasan Aksay ve bu okulun 2008'de Hava Kuvvetleri Komutanlığına kazanılmasında büyük emekleri geçen Aydoğan Babaoğlu Orgeneralimiz Işıklar Askeri Hava Lisesi mezunudur."

Işıklar Askeri Hava Lisesi'nde Anadolu liselerinin fen bölümlerinin eğitimlerinin verildiğini dile getirerek, ayrıca havacılıkla ilgili ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin temel değerlerini kapsayan derslerin de verildiğini söyledi.

Ödüllere doymayan okul

Işıklar Askeri Hava Lisesi'nin katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda büyük başarılar elde ettiğini vurgulayan Topu, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz Bursa çapında katıldığı yarışmaların hepsinde birincilikler aldı. Ulusal ve uluslararası çaptaki yarışmalarda da birçok birincilik ve ödüllerimiz mevcut. 2014-2015 döneminde Işıklar Askeri Hava Lisesi Türkiye çapında TÜBİTAK'tan en çok ödül alan okul oldu. 2016 yılı TÜBİTAK Projeleri Eskişehir Bölge yarışmasında fizik, kimya ve edebiyat dallarında 3 proje birincilik, değerler eğitimi, psikoloji ve coğrafya dallarında 3 projede ikincilik, tarih dalında ise 1 proje üçüncülük derecesini elde etti."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.