SON DAKİKA
Hava Durumu

Köyler şenlendi

Osmangazi Belediyesi’nin bu yıl 9’uncusu düzenlediği 'Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri' kapsamında, geleneklerin yaşatılmas

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2013 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2013 13:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Osmangazi Belediyesi’nin bu yıl 9’uncusu düzenlediği 'Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri' kapsamında, geleneklerin yaşatılması amacıyla, Soğukpınar ve bağlı köylerinde köy şenliği gerçekleştirildi. 


Her iki köyde de büyük bir coşkunun yaşandığı köy düğünü eğlencesinde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Düzenlediğimiz bu şenliklerle, Osmangazi ve Orhangazi’yi anarak, onların dönemini yaşatarak, gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz” dedi.
Dağ yöresinin köylerindeki binlerce yıllık gelenek ve göreneklerinin birebir yaşatıldığı şenliklerin ilk durağı Soğukpınar Köyü oldu. Başkan Mustafa Dündar ile birlikte, "Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri” programı kapsamında Osmangazi Belediyesi’nin konuğu olarak Bursa’da bulunan Bosna Hersek, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan gibi bazı ülkelerin, Osmangazi ile kardeşlik protokolü bulunan şehirlerin belediye başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Şenlikler kapsamında kız evi olarak belirlenen Soğukpınar Köyünde baba ocağından alınıp, dualarla ata bindirilen gelin, düğün alayı ile birlikte, çalan davul zurna eşliğinde köy dışına kadar çıkartılıp, buradan damadın köyü olan Bağlı’ya yolcu edildi.

“KÖYLERİMİZİN EKSİKLİKLERİNİ GİDERDİK”
Köy düğününün başlamasından önce bir konuşma yapan Başkan Mustafa Dündar, Osmangazi’yi anma ve Bursa’nın fethi şenliklerinin, geçmişten günümüze gelenek ve göreneklerimizin de yaşatıldığı bir dizi etkinliğe de ev sahipliği yaptığını söyledi. Bu yıl 9’uncusunu düzenledikleri şenlikler kapsamında, köy düğünü eğlencesinin de, bu geleneklerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Dündar, “Düzenlediğimiz bu şenliklerle, Osmangazi ve Orhangazi’yi anarak, onların dönemini yaşayıp, gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Köy şenliklerimizle, her yıl iki köyümüze giderek, o köylerimizin eksiklerini giderdik. Bu etkinliklerimiz sayesinde, köyler arasındaki dostluk ve kardeşliği de pekiştirmiş oluyoruz ” dedi.

“OSMANGAZİ’NİN SIKINTILARINI BİRLİKTE GÖĞÜSLEYELİM”
Bu dostluk ve kardeşliğin gelişmesine en güzel örneğin, su sıkıntısı çeken Güneybayır köyünün bu sıkıntısının, Soğukpınar köyü halkının, kendi su kaynaklarının bir kısmından fedakarlık ederek, Güneybayır köyünün su sorunu gidermesi olduğunu ifade eden Dündar, “Soğukpınar köyü halkının yaptığı bu fedakarlık, bizlerin geliştirmek istediği kardeşlik ve dayanışma duygularının en güzel örneğidir. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bizler, Osmangazi’nin sıkıntılarını birlikte göğüsleyelim istiyoruz. Bu sıkıntıları birlikte aşarak, sevincimizi de artırmış olacağız. Sıkıntı ve acılar paylaşıldığı oranda azalır, sevinç ve mutluluk paylaşıldıkça artar. Bizleri yalnız bırakmayan ve her zaman destekleyen değerli halkımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

GELİNİ ATA BAŞKAN BİNDİRDİ
Soğukpınar köy meydanda, köyün gençleri ve folklor ekibiyle birlikte oynanan oyunlara eşlik eden Başkan Dündar ve konuklar, daha sonra gelini almak için kız evine geçti. Kız evinde, geleneklere göre düzenlenen törenin ardından Başkan Dündar, gelini evden çıkartıp, dualar eşliğinde ata bindirdi. Davul zurna eşliğinde yürüyüşe geçen düğün alayı, köy gençlerinin zaman zaman başkan Dündar’dan istekleri ile durmak zorunda kaldı. Köy gençlerinin isteklerini yapma sözü veren başkan Dündar, bu arada gençlerin koç isteğini de kırmayarak onlara bir koç hediye etti. Kendi aralarında gerçekleştirdikleri eğlencenin bir parçası olarak, içlerinden birisi, gençlerin isteğini yerine getirmediği gerekçesiyle köy çeşmesinin ahırına atılarak ıslatıldı. Büyük bir coşkuya sahne olan düğün, köy çıkışına kadar at sırtında getirilen gelinin damat evine uğurlanması ile son buldu.

DAMAT EVİ BAĞLI
Kız evi olan Soğukpınar’daki düğünün ardından şenliğin ikinci adresi, damat evinin bulunduğu Bağlı köyü oldu. Köy meydanına akın eden vatandaşlar davul zurna eşliğinde folklor gösterileriyle coşarken, Başkan Dündar Soğukpınar köyünde ata bindirdiği gelini damat evine kadar elleriyle getirdi. Damat evinde düzenlenen törende, gelin ve damadın nikahlarını kıyan Başkan Mustafa Dündar, nikah cüzdanını geline verdi. Gelin ve damadın eve girmesinin ardından başlayan eğlencede Başkan Dündar ve konuklar, köy gençleri ile birlikte oyunlar oynadı. Gelin ve damadın da eşlik ettiği eğlence ile son bulan düğün töreninin ardından, törenine katılanlara Osmangazi Belediyesi tarafından etli pilav ve ayran ikram edildi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.