SON DAKİKA
Hava Durumu

KURAV 20 yaşında...

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2013 18:53
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2013 19:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
KURAV 20 yaşında...
1993 yılı Nisan ayında Bursa’da kurulan Kur'an Araştırmaları Vakfı (KURAV) 20. kuruluş yıldönümünü kutluyor. KURAV bu maksatla 20 yıl önce 17 Nisan 1993 tarihli ilk panelde yer alan üç önemli ismi bir araya getirerek Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile birlikte bir panel düzenliyor. “Kur'ân ve Asrın İdrâki” adlı panelde Prof.Dr. Hayrettin KARAMAN, Prof.Dr. Süleyman ULUDAĞ, Prof.Dr. Yunus Vehbi YAVUZ konuşmacı, KURAV Başkanı Prof.Dr. Abdulhamit BİRIŞIK ise panel yöneticisi olarak yer alacak, etkinlik 2 Haziran 2013 Pazar günü saat 14:00-16:00 arasında Tayyare Kültür Merkezi’nde icra edilecektir. Aynı günün akşamı Bursa milletvekillerinin, Bursa’nın üst düzey mülki ve İdari amirlerinin, Bursa’daki üniversitelerin rektörlerinin, sanayici ve iş adamlarının, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve diğer davetlilerin katılacağı bir “20. yıl yemeği” verilecektir.

KURAV Hakkında Bilgi

Kur'an Araştırmaları Vakfı, Uludağ Üniversitesi hocaları, Bursalı işadamları ve tüccarlar tarafından 28 Nisan 1993 tarihinde kuruldu. Kuruluş amaçlarını “… Çağdaş gelişmelere paralel olarak Kur’an'ın daha iyi anlaşılması ve yorumlanmasına dönük hizmetler üretecektir.” şeklinde deklere eden vakıf bu amacı gerçekleştirmek için şu faaliyetleri yapmayı hedeflemiştir: “… yurt içinde ve dışında çalışmaları ile tanınan bilim adamları, san'atkârlar, düşünürler ve edebiyatçıları bir araya getirerek istişari nitelikli toplantılar düzenlemek, çağdaş bilimler ışığında günümüz insanınca rahatlıkla anlaşılabilecek Kur'an Meali ve Tefsir çalışmaları yaptırmak, Kur'an'ın getirdiği rahmet ve hoşgörü mesajını geniş kitlelere yayarak toplumsal uzlaşma ve bütünleşmeye katkıda bulunacak hizmetler üretmek….”

Kur'an Araştırmaları Vakfı (KURAV) çatısı altında kuruluşundan bugüne kadar 10 büyük sempozyum ve toplantı tertip edilmiş, onlarca panel yapılmış, büyük bir kısmı Kur’ân’ın anlaşılmasıyla alakalı 150’yi aşkın konferans verilmiş, Türkiye’nin seçkin ilim ve fikir adamlarının konferansçı olarak katıldığı programlar günümüze kadar devam etmiş ve bu aktiviteler Bursa’da büyük ilgi görmüştür. Özellikle Tayyare Kültür Merkezi’nde aylık olarak tertip edilen etkinlikler beğeni toplamıştır.

KURAV Sempozyumları

Kur’an’ı Nasıl Anlamalıyız?, Bursa 1994
Kur’an’ı Anlamada Tarihsellik Sorunu, Bursa 1994
İslâm Fıkhını Nasıl Anlamalıyız?, Bursa 2002
İslâm Fıkhının Dinamizmi, Bursa 2003
Mevdûdî Sempozyumu, Bursa 2003
İmam-ı A‘zâm Ebû Hanîfe ve Düşünce Sistemi, Bursa 2003
Günümüzde Sünnetin Anlaşılması, Bursa 2004
Zekât Nisabı ve Fitre Miktarının Çağdaş Parasal Değeri, Bursa 2004
Dindarlık Olgusu, İstanbul 2004
Kur'ân ve Toplumsal Ahlak, Bursa 2010

KURAV Konferansları

Kur’an’da Allah-Kâinat İlişkisi
Kur’an’da İbadet Kavramı
Kur’an’da Dünya-Ahiret Dengesi
Asr-ı Saadette Kur’an
Kur’an’da Tabiat İlimleri
Kur’an’a Göre İnsanın Yaratılışı
Hz. Peygamber’in Kur’an’ı Açıklaması
Kur’an’da Temel Ahlâkî Kavramlar
Kur’an’da Kadın ve Aile
Kur’an’a Göre Fıtrat-Kimlik Kavramı
Kur’an’a Göre İnsan Hakları
Modernist Akım İçinde Kur’an Tefsirleri
Kur’an’ın Öngördüğü İnsan Tipi ve Batı Dünya Görüşü
Kur’an’ın Anlaşılması ve Tefsiri
Kur'ân ve Toplum Hayatımız
Vahiy Toplumu
Peygamber Sevgisinde Bir Zirve: Kaside-i Bürde

KURAV Panelleri:

Sevgi ve Rahmet Peygamberi
Hz. Peygamber ve Hayatımız
İslâm’da İnsan Hakları ve Sosyal Güvenlik
İslâm’ın Kadına Getirdiği Haklar
Kur’ân’ın Evrensel Mesajı
Niçin Kur’ân Araştırmaları
Kur’ân’ı Anlamak Üzerine
İslâm’ın İnanç Değerleri
Tanzimat’tan Günümüze Türkçe Kur’ân Çevirileri
Şeytanın Tarihi: Satanizm ve Kötülük Problemi

Kur'an Araştırmaları Vakfı (KURAV) içerisinde yapılan ve bazısı yıllardan beri devam eden çok sayıda seri seminerde toplumun bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Bunlardan Bazısı şunlardır:

“Kur’ân Oturumları”, “Buhârî-i Şerîf Okumaları”, “Fıkıh Okumaları”, “Güncel Fıkhî Konular”, “Kur'ân ve Hadis Sohbetleri”, “Karşılaştırmalı Meal Çalışması”, “İslâm Tarihi Seminerleri”, “Din ve Psikoloji Seminerleri”, “Arap Dili Metin Okumaları”, “Kur'ân'ı Güzel Okuma Seminerleri”, “Tarihteki Bursa ve Bursa’daki Tarih”

KURAV Yönetimi, halkın dini bilgi seviyesini artırmak ve akademik hayata etkin katkı sağlamak için çalışmalarını daha da artırmayı hedeflediğini bildirmektedir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.