SON DAKİKA
Hava Durumu

Kürtçe marşa beraat

Bursa’da 1 Mayıs gösterilerinde bir otomobilin içinden Kürtçe marşlar çalındığı ve

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2013 15:30
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2013 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Kürtçe marşa beraat
Bursa’da 1 Mayıs gösterilerinde bir otomobilin içinden Kürtçe marşlar çalındığı ve yasadışı sloganlar atıldığı iddialarıyla alakalı, haklarında 2 yıla kadar hapis talebiyle dava açılan tertip komitesi üyesi 7 kişi ilk duruşmada beraat etti. 


7. Sulh Ceza Mahkemesi’nde, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 28. maddesine aykırı harekette bulundukları iddiasıyla, haklarında 2 yıla kadar hapis talebiyle dava açılan tertip komitesi üyeleri H.Özaydın, F.Düşünceli, S.S.Söğüt, E.Uygun, A.Ekinci, E.Aksoy ve Ş.Pehlivan'ın yargılanmasına başlandı. 1 Mayıs İşçi Bayramında düzenlenen yürüyüşte, terör örgütü PKK lehine marşlar çalınıp, halay çekildiği ve “İmralı’ya selam olsun” şeklinde slogan atıldığı iddialarıyla ilgili yargılanan tutuksuz sanıklar, aralarında kimsenin Kürtçe bilmediğini söyledi.
Tertip Komitesi Başkanı H.Özaydın, “Bizim komite olarak birçok görevimiz var. Koskoca miting alanında yaşanan her şeyi görmemiz mümkün değil. Polisler olayla ilgili çekim yapmışlar, fakat herhangi bir müdahalede bulunmamışlar. Üstelik komite üyeleri olarak, aramızda Kürtçe bilen kimse de yok. Ayrıca yıllardır düzenlenen mitinglerin hiçbirisinde çöp bidonu bile devrilmemiştir” dedi.
Özaydın’ın savunmasına katıldıklarını ifade ederek, yazılı savunma yapan diğer sanıklar da beraatlerini istedi. Sanık avukatları, müvekkillerinin tertip komitesi olarak, miting alanındaki bütün olaylara vakıf olmalarının mümkün olmayacağını söyledi. Mahkeme, bütün sanıkların suçta kasıt yokluğundan dolayı beraatlerine karar verdi.
Duruşma öncesi, adliye önünde toplanarak basın açıklaması yapan tertip komitesi başkanı H.Özaydın, “Diyarbakır’da Başbakan, Barzani ve Şivan Perwer’in ortak miting düzenlendiği bir ortamda, hakkımızda böyle bir davanın açılması, gerçekten Aziz Nesin’lik bir durum. Eğer bu ülkenin yurttaşları bir ve eşitse, insanların diline, kimliğine de saygı göstermek gerektiğini düşünüyoruz. Bunu çok absürt bir dava olarak görüyoruz. Hiç de doğru bulmuyoruz. Bunu bizim yaptığımız eyleme, saldırı olarak görüyoruz. Her ne kadar tertip komitesinde kişisel olarak bulunuyorsak da, bizler kurum temsilcileriyiz. Kendi örgütlü kurumlarımıza bir saldırı olarak görüyoruz. İnsanlarımızın diline, kimliğine, folkloruna, etnik yapısına bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda, örgütlü topluma da bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Bunu mahkemede kendilerine de ifade edeceğiz” diye konuştu.
Bursa’da, resmi rakamlara göre 28 bin kişinin katıldığı, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın coşkuyla kutlandığını ifade eden Özaydın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Miting süresince, güvenlik güçleri tarafından bize olumsuz bir olay iletilmemiştir. Sorunsuz bir şekilde mitingimiz sonlanmıştır. Daha sonra miting kortejinde toplanma sırasında, Kürtçe müzik çalınarak halay çekme suçu işlendiği ve bizim bu suça müdahale etmediğimiz gerekçesiyle tertip komitesine dava açılmıştır. Bugün, bu davanın görülmesi için buradayız. Görüntülere göre megafondan cep telefonu ile Kürtçe parçaların çalındığı ve halay çekildiği ifade edilmektedir. Şu anda tertip komitemizde yer alan 7 kişi hakkında dava açılmıştır. Bu dava sonucunda da, bizim 6 aydan 2 yıla kadar hapsimiz istenmektedir. Çalınan Kürtçe parça, örgüt propagandası olarak nitelenmektedir. Bizim de bunu görmediğimiz ve duymadığımız ifade ediliyor”.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.