SON DAKİKA
Hava Durumu

KYK'larda neler oluyor?

-Deniz AKIN Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2018 22:05
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2018 23:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
KYK'larda neler oluyor?

-Deniz AKIN


Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtların yemekhanelerinde öğrencilerin üst üste yedikleri yemeklerden zehirlenmeleri, akıllara KYK’larda neler oluyor sorularını getirdi. Kısa bir süre önce Tokat’ta 300’e yakın öğrencinin KYK yemekhanesinde zehirlenmesinin ardından önceki gece de Bursa’da 148 öğrenci yemeğin ardından hastanelere kaldırıldı. 

Kışlalarda üst üste yaşanan yemekten zehirlenme olaylarının ardından özellikle son aylarda Kredi ve Yurtlar Kurumu, üniversite yemekhaneleri ve lise yurtlarında yemekten kaynaklanan zehirlenmeler dikkat çekecek şekilde arttı. Son iki ay içinde Tokat KYK Yurdu’nda üç günde 300’e yakın öğrenci yemekten zehirlenirken, Rize Üniversitesi Yemekhanesi’nde de öğrenciler yedikleri yemeklerden zehirlendi. Yine Zonguldak’ta lise yurdunda lise öğrencileri kaldıkları yurtta yedikleri yemekten zehirlendi.

GÖRÜKLE’DE 148 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı Görükle’deki Emir Sultan Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan Uludağ Üniversitesi öğrencisi 148 kişi, önceki akşam yurt yemekhanesinde yedikleri yemeğin ardından hastanelik oldu. Öğrencilerin hastanelik olmasının ardından İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri yemekhanede çıkan yemeklerden numune alarak inceleme başlattı.

OLAY NASIL YAŞANDI?

Görükle Emir Sultan Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler akşam yemeği için yemekhaneye indi. Tavuk yemeği yiyen öğrenciler ilerleyen saatlerde kusma, titreme ve karın ağrısı şikâyeti ile yurt görevlilerine başvurdu. Bir anda onlarca öğrencinin benzer şikâyetlerle başvurması üzerine yurt yöneticileri, 112 ile irtibata geçerek durumu iletti ve çok sayıda ambulans yurda sevk edildi. Öğrenciler ambulanslarla hastanelerin acil servislerine taşındı.

ET YERİNE TAVUK ÇIKTI İDDİASI

Olaydan sonra arkadaşları ile birlikte hastaneye gelen öğrenciler, çıkarılması gereken et yemeğinin yerine daha düşük bütçeli tavuk yemekleri çıkarıldığını, yemekhane yetkililerinin müfredata uymadığını iddia etti. Zehirlenme şikâyetiyle hastaneye kaldırılan 148 öğrenciden 60’ı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geri kalan öğrenciler ise diğer şehir hastanelerine kaldırılarak tedavi altına alındı.

“YEMEK DIŞARIDAN GELMEDİ”

KYK İl Müdürü Hüseyin Uysal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Emir Sultan Erkek Öğrenci Yurdu'nda akşam yemeğinden kaynaklandığını düşündükleri bir olumsuzluk yaşandığını söyledi. Öğrencilerin yemeklerinin dışarıdan getirilmediğini, yurtların yemekhanelerinde hazırlanarak servis edildiğini ve her gün yemeklerden numuneler alınarak 72 saat saklandığı bilgisini veren Uysal, "Bu işin böyle olmamasını temenni ediyorduk ama oldu. Bundan sonra gerekli tedbirler alınacak. Bununla ilgili çalışmaları başlattık" dedi.

TOKAT’TA 300 ÖĞRENCİ

Tokat Taşlıçiftlik Mahallesi’nde Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda geçen hafta 300’e yakın kişi yediği yemekten zehirlendi. 3 gün boyunca hastaneye taşınan öğrenciler protesto gösterisi yaparken, yemeklerden böcek çıktığı iddia edildi.

BU KEZ LİSE ÖĞRENCİLERİ

Aralık ayında Rize ve Zonguldak’ta da benzer olaylar yaşandı. Zonguldak’ta 36 öğrenci öğrenim gördükleri liseye ait yurtta yedikleri yemekten zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Devrek Sabahat-Cemil Ulupınar Sosyal Bilimler Lisesi’nin yatılı öğrenci yurdunda kalan 36 öğrenci ve iki personel hastaneye kaldırıldı. Yine Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi yemekhanesindeki öğle yemeğinden zehirlenen 473 öğrenci hastanelik oldu. Aksaray'ın Güzelyurt ilçesinde ise yurtta yedikleri yemekten zehirlenen 16 öğrenci hastaneye kaldırıldı.

YETERLİ DENETİM YAPILMIYOR MU?

Örnekleri daha da çoğaltılabilecek olan bu olaylar bir kez daha akıllara yeterli denetimin sağlanıp sağlanmadığı yönündeki şüpheleri getiriyor. KYK yurtlarında yemeklerin kendi yemekhanelerinde yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda, buralarda suistimallerin olup olmadığı sorusu bir yanda dururken, yemeklerin satın alma, üretim ve servis aşamasında sıkıntı olup olmadığı sorusu da kamuoyunda merak ediliyor.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.