SON DAKİKA
Hava Durumu

Marmarabirlik yüzleri güldürdü!

Serdar AYDIN Son yıllarda Hidamet Asa başkanlığında yaptığı atılımlarla Türkiye’ni

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2019 21:50
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2019 23:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Marmarabirlik yüzleri güldürdü!
Serdar AYDIN

Son yıllarda Hidamet Asa başkanlığında yaptığı atılımlarla Türkiye’nin gözbebeği kuruluşlarından biri haline gelen Marmarabirlik, bu yıl rekorları yerle bir etti. 51 bin tonun üzerinde zeytin alarak ortaklarının yüzünü güldüren birlik, açıkladığı fiyatlar ve yaptığı ödemelerle üreticisini enflasyona karşı korudu.

Marmarabirlik’te yaşanan bu başarı hikayesini kaleme alan Bursa Şehir Gazetesi Yazarı Serdar Aydın, rakamlarla gelişmeyi gözler önüne serdi. Birlik başkanı Asa’nın görüşlerine de yer veren Aydın’ın yazısında dikkati çeken detaylardan biri de Marmarabirlik’in ihracat yapabilen tek birlik oluşunun vurgulanması…

İşte Serdar Aydın’ın kaleminden Marmarabirlik gerçeği; Marmarabirlik bu yıl tarihi bir rekora imza attı. Kampanya dönemi öncesi hedeflemiş oldukları 52 bin ton alım miktarına çok yaklaşarak 51 bin tonun üzerinde alım gerçekleştirdi. Geçen yılda bu miktarın biraz altında alım yapmıştı.  Kampanya dönemi öncesi Marmarabirlik ve UZZK ortak çalışması sonucu tahmini Zeytin rekoltesi olarak 170 bin ton belirlenen bu miktarın yüzde 30’u Marmarabirlik tarafından alımı gerçekleşmiş oluyor.

YÜZDE 21 GELİR ARTIŞI SAĞLANDI

Üreticilere ödenecek yekûn ürün bedeline baktığımızda ise geçen yılı 62 milyon TL geçerek 352 milyon TL ürün ödemesi gerçekleştirecek.  Zeytin üreticilerine aynı miktarda yapılan zeytin alımına göre geçen yıla kıyasla yüzde 21 oranında gelir artışı sağlanmış. Bu artış oranı 2018 enflasyon oranına denk eliyor. Bir şekilde zeytin üreticisi yıllık enflasyona göre gelirini korumuş gözüküyor. Gerçi Zeytin üreticisinin gider kalemlerine baktığımızda bunlardaki artışın çok daha fazla olduğunu gözlemlesek de Marmarabirlik yapmış olduğu alımlarda fiyatı yapabileceği en yüksek orana çıkartarak bir nebze olsun üreticisini enflasyona ezdirmemiş gözüküyor. Bu sezon piyasanın yüzde 25 üzerine çıkarak vermiş olduğu fiyat, kampanya döneminde çiftçiyi oldukça memnun etmişti. Fiyatlar açıklandığında üretici memnuniyetini belirtmişti.

SON ÖDEME TARİHİ ÖNE ÇEKİLECEK

Bunun yanı sıra Marmarabirlik, ürün alım döneminde almış olduğu ürünün toplam bedelinin yüzde 60’ını üreticiye ödemiş.  Kalan yüzde 40’ın yüzde 20’sini 30 Ocak’ta ödemesini gerçekleştirecek. Son dilim yüzde 20’nin ödemesi ise mayıs ayında yapılması planlanmış. Ancak Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa bu tarihi daha erkene çekmek için çalışmalarda bulunduklarını ifade ediyor. Şayet ürün satışlarından elde edilen gelir müsait olursa bu tarih erkene çekilecek. Hidamet Asa, bir şekilde kendi öz kaynakları içinde kalarak bu ödemeleri gerçekleştirmekten yana, bir daha Marmarabirlik’in kredi kullanarak banka faizleri altında ezilmesini, dolayısı ile bundan ortakların mağdur edilmemesini amaçladıklarını deklare ediyor.

Yüzde 20 az para değil,  77 milyona tekabül ediyor. Hani bir gayret edilse,  bu konuda Bursa Vekilleri taşın altına ellerini koysalar, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı bir bütçe ile çiftçimize destek açısından bu miktar Marmarabirlik’e faiz yükü olmadan ya da çok az bir oranda borçlanmayla sağlanacak şekilde oluşsa da mart ayında bu ödemeler gerçekleşse, zeytin üreticisi için çok daha iyi olacağı kesin.  Buradan bu temennimizi de ilgili makamlara iletmiş olalım. Çünkü konuştuğumuz birçok üretici, şimdiye kadar aldıkları paraların tamamının borçlara gittiğini, ellerinde hiç para kalmadığından yakınıyorlar. Ödemelerin bir an önce yapılması onları bahara girerken rahatlatmış olacak. Yoksa onlar da banka kapılarında çiftçi kredisi peşinde olacaklar gibi gözüküyor.  Marmarabirlik almış olduğu ürünlerin yüzde 30 civarını tek bir kooperatiften gerçekleştiriyor. İznik Kooperatifi bu bakımdan en yüksek zeytin alımını yapıyor. İznik üreticisine ise toplamda 103 Milyon TL ödeme yapılıyor. İznik Gölü’nü baz alırsak ve buna Orhangazi kooperatifinin aldığı miktarı da eklersek toplam alımın yarısı bu iki kooperatiften yapılıyor. Marmarabirlik’inde en kaliteli zeytini bu yörede üretiliyor. Yıllardır adı “Gemlik Zeytini” olarak bilinmiş olsa da işin perde arkasında İznik Gölü’nün etrafındaki zeytin ağaçlarından Marmarabirlik’in en kaliteli zeytinleri üretilmiş oluyor.

İHRACAT YAPABİLEN TEK BİRLİK

Hidamet Asa, Marmarabirlik’in ihracat yapabilen tek birlik olduğunu söylüyor. Şu anda toplam satışlarının yüzde 20’sini ihracat oluşturuyor. Bu rakamı iki misline çıkarmayı hedefliyorlar. Dünya’nın birçok ülkesine satış ofisleri açmayı planlıyorlar. Bunları önümüzdeki yılar içerisinde gerçekleştirmek üzere planlarının devam ettiğini ve marka olarak da dünyada aranan bir marka olmayı hedeflediklerini, kaliteden ödün vermeyerek Marmarabirlik markasını özellikle sofralık zeytinde dünyanın bir numarası yapmak için uğraş verdiklerini ifade ediyorlar. Marmarabirlik yönetimine başarılar diliyoruz. Yapacakları iyi hizmet neticede yöremizdeki en büyük çiftçi gurubunu oluşturan zeytin üreticilerini memnun edecektir. Bu da özellikle doğru orantılı olarak Bursa ekonomisini ve esnafını çok yakından ilgilendiren faktörlerden biridir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.