SON DAKİKA
Hava Durumu

Marmarabirlik'ten zeytinciye 340 milyon!

Son yıllarda yaptığı atılımla Türkiye’nin yüz akı kuruluşlarından biri haline gelen Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2019 21:25
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2019 23:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Marmarabirlik'ten zeytinciye 340 milyon!
Son yıllarda yaptığı atılımla Türkiye’nin yüz akı kuruluşlarından biri haline gelen Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2019-2020 ürün alım kampanyasında 42 bin 500 ton ürün alım planı ve 340 milyon lira alım bütçesi yapıldığını bildirdi.

Marmara birlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ürün alımlarının başladığı 21 Ekim'den bugüne 5 bin 500 ton alım gerçekleştirdiklerini söyledi. Asa, gerçekleşen alımların yüzde 65'inin 180-230 kalibre arasında ve ortalama fiyatın da yağlık dahil 9,6 lira olduğunu belirtti.

HESAPLANAN MALİYET 5 LİRA!

İlçe Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odaları’nın zeytinin üretim kilogram maliyetini 5 lira olarak tespit ettiklerini ifade eden Asa, geçen yıl Marmarabirlik'in piyasada tek alıcı olarak kaldığını ve bu kampanya döneminde de aynı durumu yaşadıklarını kaydetti. Asa, Marmarabirlik'in stokları, finans durumu ve yıllık satışları değerlendirilerek ürün alım planının yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "2019-2020 ürün alım kampanyasında 42 bin 500 ton ürün alım planı ve 340 milyon lira alım bütçesi yapıldı. Marmarabirlik'in 340 milyon liralık ürün bedelini ödeyecek gücü var. Bu rakamın dışında yapılacak plansız bir alım, birliği sıkıntıya sokacaktır. Son iki yılda ihtiyacımız olmadığı halde ortaklarımızı desteklemek amacıyla aldığımız ince dane stok devrinden dolayı piyasada rekabet şansımız azalmıştır. Bugün ise özel sektör tarafından 280 kalibre ürünün 4 liraya alındığını üreticilerimiz çok iyi biliyor. Bunun için gün Marmarabirlik'e sahip çıkma günü. Alım planının dışına çıkılması durumunda ödeme takviminde aksaklık yaşanır. Ürünü aldıktan sonra bedellerini zamanında ödeyemezsek ortaklarımıza zarar vermiş oluruz. Çünkü onlar da Marmarabirlik'in ödeme takvimine göre plan yapmaktadırlar."

"2023 YILI HEDEFİMİZ YILDA 50 BİN TON ÜRÜN SATMAK"

Üreticinin ve Marmarabirlik'in geleceğini düşündüklerini dile getiren Asa, satışları artırmak için planlı bir şekilde çalışmaları sürdürdüklerini anlattı. Asa, 2009 yılında 23 bin ton olan yıllık satış ortalamasının düzenli bir artış ivmesiyle 2019 yılı sonunda 40 bin tonlara ulaşacağını ön gördüklerine işaret ederek, şunları kaydetti: "Marmarabirlik'in satış kaygısı yoktur. Yeter ki istediğimiz kalibrelerde ürün gelsin. Piyasanın talepleri ve tüketicinin tercihleri dikkate alınarak yapılacak ürün alımları satışlarımızı daha da artıracaktır. 2023 yılı hedefimiz de yılda 50 bin ton ürün satmak. Göreve geldiğimiz günden bugüne kota uygulaması hiç yapılmadı. İlk defa ürün alımlarında kısıtlama yapmak zorunda kaldık. Beş yıllık ortalamaları düşük olan ortaklarımız isteseydi yağlık zeytin vererek bile ortalamalarını yükseltebilirdi. Göreve geldiğimiz günden bugüne 50-55 bin tonlarda olan depolama kapasitemiz 80 bin tonlara çıkarıldı. Üreticilerimizden daha fazla ürün almak için kooperatifimizin depolama kapasitesini 100 bin tonlara çıkarmayı hedefliyoruz."

ASA VE EKİBİ HEDEFE KONULUYOR

Öte yandan Marmarabirlik’in son yıllarda yaptığı atılımlar belli kesimlerin iştahını kabartırken, kara propaganda ile Hidayet Asa ve yönetimi hedefe konmuş durumda. Birliğin tüm imkanlarını zorlayarak açıkladığı fiyat ve alacağı zeytin miktarı üzerinden belli kesimler algı oluşturarak Marmarabirlik’i yıpratmaya çalışıyor. Oysa Marmarabirlik son yıllarda üreticisini ve ortaklarını mağdur etmediği gibi borç batağındaki birlik kar payı dağıtan ve yıldızı parlayan bir kurum haline geldi. Oysa bugün belli kesimler Marmarabirlik’i batırma pahasına kurum üzerinden kara bir siyaset yürütüyor.

VEKİLLER, DAHA DİKKATLİ AÇIKLAMA YAPMALI

Zeytin üreticisini provake eden gruplar el altından hesaplarını yürütürken, provake olmuş üretici siyasetçileri de devreye koymanın derdine düşmüş durumda. Hafta sonu düzenlenen Orhangazi Zeytin Festivali’nde konuşan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, Marmarabirlik’in bu yılki avans fiyat uygulamasını yeniden gözden geçirmesini ve iyileştirme yapması gerektiğini ifade etti. Bursa Milletvekili Işık, “Marmarabirlik aldığı tüm kararlarda kendi ticari kaygılarını değil müstahsili düşünerek hareket etmek durumundadır. Ancak bizim iktidarımıza kadar Marmarabirlik çok kötü yönetilmişti. Marmarabirlik’e defalarca destekler verilerek bugünkü ekonomik yapısına gelmesi sağlandı. Şu anda Marmarabirlik yapılandırılmış borçları ile bir yandan meşgul olurken, bir yandan da kredi almadan faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Evet bu yıl bir takım avans değerleri açıkladı. Buradan Marmarabirlik yönetimine seslenmiş olalım. Bu avans fiyatlarını yeniden revize etmek için müstahsilimiz adına rica ediyorum. Tekrar bir gözden geçirilmesi gerek. Eğer yukarı doğru bir değişikliğe giderlerse biz de mutlu oluruz” dedi. Marmarabirlik’in hedef tahtasına oturtulduğu bir dönemde, vekillerin biraz daha dikkatli açıklama yapması, bu gözde kurumun yıpratma çabasının önüne geçecektir.

(Alpaslan YILDIZ)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.