SON DAKİKA
Hava Durumu

Mason biradere Altepe kıyağı

Acemler Otobüs İşletme sahası, emsalleri metrekaresi 3000 liradan satılırken metrekaresi 1430 liraya Gökçen ailesine satıldı ve mahkem

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2015 12:51
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2015 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mason biradere Altepe kıyağı
Acemler Otobüs İşletme sahası, emsalleri metrekaresi 3000 liradan satılırken metrekaresi 1430 liraya Gökçen ailesine satıldı ve mahkeme kararlarına rağmen yeniden plan değişikliği yapılarak imara açıldı. Bursa halkı, ortak mal varlığı olan arazinin kişisel rant aracı haline gelmesinin hesabını soruyor.
Acemler’de, Sırameşeler Mahallesi, 2401 Ada, 1-2-4-5 Parselleri kaplayan Bursa Otobüs İşletmesine ait arazi üzerinde oynanan planlar akıllarda soru işareti uyandırdı. 6 yıldır mahkeme kararına rağmen çeşitli plan değişiklikleri yapılan arazi, Büyükşehir Belediye Meclisinin son toplantısı ile imara. Kamuoyu söz konusu usulsüzlüğü MHP Osmangazi Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Cemil Aydın’ın açıklamalarından öğrenmişti. Aydın, “Defalarca plan değişikliğine gidilerek mahkeme kararı yok sayılmaya çalışılan, Kamu Ortaklığı Payı ve Osmangazi Belediyesi'nin haklarını ortadan kaldıran plan notlarını zorlayarak, Belediye Otobüs İşletme arazisinin satışının önündeki engellerin aşılması gerçekleşmiştir. Ticaret, konut, turizm alanında yapılaşmanın önü açılarak kamu arazisi kişiye özel ranta çevrilmiştir." dedi.

İmar planlarında yönetim merkezi olan BOİ arazisinin ilk plan değişikliği 2009 yılında yapıldı. Yönetim merkezi  alanı, özel proje alanı olarak tanımlandı plan notlarına konut, ofis, otel yapılabilir diye eklenildi. 2011 yılı Nisan ayında mahkemeden plana iptal kararı geldi. Kararın gerekçesi olarak; “Kentsel donatı alanı azaltıcı ve nüfus yoğunluğu artırıcı nitelikte olması.” deniliyordu. Plan değişikliğinin iptal edileceğini anlayan belediye 2. defa plan değişikliği yaparak hazır bulundu. Yeni plana göre de alan turizm tesisi olarak gösteriliyordu.
MAHKEME REDDEDİYOR, BELEDİYE PLANLIYOR
Mahkeme plan değişikliğini 2011 Nisan ayında reddediyor ancak Gökçen ailesi 27 Mart 2011’de araziyi 53 milyon liraya satın alıyor. Şahsi rant için belediyenin yaptığı 2. Plan değişikliği de 2012 yılı Eylül ayında mahkemece reddediliyor. İptal gerekçesi ise; “İmar planı yapıldığında kamuya terk edilmesi gereken arazinin %40’ı kadar terkin yapılmamış olması. Artık şahıs malı olan ve özel bir plancı tarafından düzenleme yapılması gerekirken Büyükşehir Belediyesi yeniden plan değişikliği yaparak devreye giriyor. Bu defaki planda; BOİ arazisinin yanında yer alan Mezarlıklar Şube Müdürlüğü arazisi de katılıyor. Bu arazi yeşil alan gösterilip yine BOİ’nin arazisi turizm alanı olarak kalıyor. Böylece, zaten kamuya ait olan yeşil alan kamuya terk olarak gösteriliyor. 2015 yılı Şubat ayında bu plan da mahkemece reddediliyor. Büyükşehir Belediyesi bu defa yeniden plan değişikliğine gidiyor ticaret turizm konut alanı olarak değişiklik yapıyor. 4. Plana yapılan itiraz halen mahkemede. Gökçen ailesi, bu mevcut plan ile Osmangazi Belediyesine imar durumu almak için müracaat ediyor. Kamuya terk yapılmadığı için ödemeleri gereken yüklü bir meblağ para olduğunu öğrenen aile planda yeni değişiklikler yaptırarak ilave hükümler ekletiyor.
GÖKÇEN AİLESİNE YAPILAN KIYAK DÜZENLEME
BOİ arazisi Gökçen ailesine metrekaresi 1450 liradan satıldı. Oysa İzmiryolu üzerindeki aynı değerdki arazilerin metrekaresi 3000 liradan alıcı buluyor. Ayrıca, Timsah Arena’nın yakınlarındaki bir arazinin satışı için mahkeme metrekaresi 2000 lira bedel kabul etmişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi, kamuya terk edilmesi gereken % 40’lık arazinin ailede kalması için uğraş veriyor. Ayrıca, plan notlarındaki emsal ve kat artışları normal vatandaşa tanınan bir hak değil.

Büyükşehir Belediye Meclisinin 23 Temmuz 2015 günü 1373 sayılı kararı ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale ettiği dosyada talep ettiği düzenlemeler uygun bulunarak planda değişikliğe gidilmesine karar verildi. Bu düzenlemelerden Gökçen ailseine özel olarak yapılan ve imar planına aykırı olan istekler şunlar: Zemin altı inşaat alanı emsale dahil değildir. Çatı arası eklentiler emsale dahil edilmeyecektir.  Kat alanının %20’si kadar balkon alanı emsale dahil değil edilmeyecektir. Kot İzmir Yolu’ndan alınacaktır.  2401 Ada, 1-2-4-5 Parseller’in yola terkleri dışında 18. Madde uygulaması adı altında zaiyat bedeli alınmayacaktır.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.