SON DAKİKA
Hava Durumu

Metal işçisi sessizliğini bozdu

  Toplu İş Sözleşmelerinde, işveren temsilcisi MESS ile işçi temsilcileri Türk Metal, Birleşik Metal ve Çelik İş arasında anlaşmay

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2017 18:37
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2017 20:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Metal işçisi sessizliğini bozdu
 

Toplu İş Sözleşmelerinde, işveren temsilcisi MESS ile işçi temsilcileri Türk Metal, Birleşik Metal ve Çelik İş arasında anlaşmaya varılamayınca metal sektörü çalışanları eyleme başladı. Birleşik Metal üyeleri giriş-çıkışlarda eylem yaparken, Türk Metal üyeleri yemekhanede çatal kaşık eylemine başladı.

-Canan GÜLEÇ

Metal Fırtına olarak akıllarda yer eden 15 günlük eylemle başta Bursa’da Tofaş ve Renault olmak üzere metal sektörünün öncü firmalarında hak arayışında sesini yükselten metal işçileri, bu kez daha geniş kitleler halinde eyleme başladı. 130 bin otomotiv ve metal işçisini kapsayan toplu sözleşmede MESS ile işçileri temsil eden Türk Metal, Birleşik Metal ve Çelik-iş arasında anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler bugün eyleme başladı.

SEKTÖR DEVLERİNDE EYLEM BAŞLADI

Yemekhane eylemlerinde ses yükselterek eyleme katılan fabrikalar şöyle: Bosh, Arçelik, Ford Otosan, Tofaş, Mercedes Benz, İSUZU, Prysmian,Ototrim, Valeo, Teknik Malzeme, Beyçelik, Coşkunöz, Çolakoğlu, Ölçüsan, Bemka, ABB, Hanon, Otokar, Türk Traktör, MAN, Borusan, Disa, Ego, Trakya Döküm, Ege Çelik, Baymak, RSA, Bplas.

ÖNCE MESAİLER PROTESTO EDİLDİ

Türk Metal ve Birleşik Metal sendikaları geçtiğimiz hafta fazla mesailere gitmeme kararı almıştı. Bugün da eylemler Bursa, İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere tüm fabrikalara yayıldı. Birleşik Metal üyeleri fabrika giriş çıkışlarında eylemler yaparak her vardiyada işçiler sesini duyurmaya çalıştı. Türk Metal yetkililerinin konuşması ile başlayan yemekhane eylemlerinde ise işçiler çatal kaşıklarını masaya vurarak MESS’i protesto etti.

İŞÇİLERİN EYLEMLERE GÜVENİ ZAYIF

2 yıl evvel Metal Fırtına ile ciddi bir mücadeleye imza atan otomotiv ve metal sektörü çalışanları, bugün mesai değişimlerinde ve yemekhanelerde eylemlere katılmasına rağmen, sonuca ulaşmak konusunda aynı direncin gösterilemeyeceğini düşünüyor. Eyleme destek veren işçilerden bazıları konu hakkında görüşlerini dile getirerek, endişelerini şöyle ifade etti: “Sendika yönetimlerine güvenimiz eksildi. Geçmişte de bu tür eylemler yapıldı ancak bir gece yarısı görüşmesi ile işçilere hiç haber bile vermeden atılan imzalarla mağdur edildik. O yüzden eylem yaparken yine satışa getirileceğimiz kaygısını taşıyoruz.”

METAL FIRTINA YENİDEN Mİ ESECEK?

İşçilerin bugün başlattığı eylemlere katılım sayısı, Metal Fırtına ile kıyaslandığında oldukça yüksek bir rakam olmasına karşılık, sürecin o noktaya varmayacağı düşüncesi hakim. 2 yıl evvelki eylemlerde de yer alan çalışanlar, gerekirse greve gideceklerini ancak MESS'in OHAL süreci nedeniyle hükümetin grev yasağı kararı alacağına dair güvencesi olduğundan bu kadar kötü şartlarla masaya geldiğini söyledi.

MESS İŞÇİLERE NE ÖNERİYOR?

Toplu iş sözleşmeleri sürecinde MESS’in teklifi, deneme süresinin 4 aya çıkarılması, zammın yüzde 10’u aşmaması ve sözleşmelerin 3 yıllık düzenlenmesi. Ayrıca, ikramiyeler ve fiili çalışma süresi üzerinden ödenek kısıtlamasına gidilmesini istiyor. Metal İşçileri Birliği (MİB) sayfasında yayınladığı açıklamada eylem kararını şu satırlarla duyurdu: “Sendika yönetimleri sözleşme konusunda ayrıntı vermezken MESS sessizliğini bozdu. Ağzındaki baklayı çıkardı.MESS Genel Sekreteri Özgür Barut bugün yaptığı açıklamada net konuştu, şunları söyledi:Ücretler işkolumuzda zaten çok yüksek, 6 aylık enflasyon yüzde 3,2 iken en fazla yüzde 10 veririz!Üç yıllık sözleşmede ısrarcıyız, yasalar izin verse daha fazlasını istiyoruz!İkramiyeleri fiili çalışma süresi üzerinden vereceğiz!Kıdem zammı vermeyiz!” MİB, MESS’in aktardığı koşullara karşılık, “MESS böylelikle metal işçisiyle alay etti.Ücret ve sosyal haklarda iyileştirme değil yoksulluğun dipsiz kuyusunu gösterdi!” ifadelerini kullandı.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.