SON DAKİKA
Hava Durumu

Millet, devletiyle barışıyor

İmar Barışı'na başvuru süresinin dolmasına bir ay süre kalırken uzmanlar, vatandaşların başvurularda yaşanması muhtemel sıkıntı vey

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2018 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2018 22:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Millet, devletiyle barışıyor
İmar Barışı'na başvuru süresinin dolmasına bir ay süre kalırken uzmanlar, vatandaşların başvurularda yaşanması muhtemel sıkıntı veya yoğunluk nedeniyle mağdur olmaması için işlemleri son günlere bırakmamaları çağrısında bulundu.
-Sercan GÜLER

Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Cemaleddin Başaran Bursa Şehir Gazetesi’ne yaptığı açıklamada İmar Barışı’nın af olmadığını vurguladı. Kaçak yapılara yönelik ceza ve yıkım kanunun yürürlükte olduğunu belirten Başaran, özellikle kaçak yapıların İmar Barışı’ndan faydalanmasına yarar olduğunu ifade etti.
13 MİLYON YAPIYI KAPSIYOR
İmar Barışı 13 milyondan fazla yapıyı kapsarken 8 Haziran'da başlayan başvurular, 31 Ekim tarihinde son bulacak.  Bu kapsamda 8-10 milyon civarında bir başvuru olmasını bekleniyor. İmar Barışı’nda son ay ciddi bir yoğunluğun yaşanması beklenirken uzmanlar, vatandaşlara başvuruların son günlere bırakılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.


KİMLER, NASIL BAŞVURU YAPABİLİR?
Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Cemaleddin Başaran, yapı kayıt belgesinin 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan binalar için verildiğini vurguladı. Başaran, yapı mâliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından e-devlet üzerinden yapı kayıt sistemindeki formu doldurarak başvuru yapabileceğini dile getirdi. Yapı kayıt belgesinin, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerliliği olacağını ifade eden Başaran, her yapı için bir kayıt belgesi düzenlendiğini vurguladı. Yapı kayıt belgesi verilen yapılara geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabileceğini ifade eden Başaran, betonarmesi tamamlanmış bütün yapıların yapı kayıt belgesine başvurabileceğini kaydetti. Başaran, kamulaştırma süreci devam eden yapılarda, yapı kayıt belgesine sahip olabileceğini de sözlerine ekledi.
“İMAR BARIŞI AF DEĞİLDİR”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Cemaleddin Başaran İmar Barışı’nın daha önceki af kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “İmar barışı, ruhsatsız yapılan yapı stokunu belirlemektir. Kaçak olarak yapılan yapıların durumunu belirlemek, kayıt altına almak için çıkartılmış düzenlemedir. Vatandaşın e-devlet beyanı üzerinden yürütülen bir sistemdir.” dedi.  Başaran, “Yapı bir şekilde yıkıldığında veya kentsel dönüşüme uğradığında mevcut imar planları neyse o baz alınacak. Örnek verirsek imarda 3 kat olan,  7 katlı bir yapıyı kayıt altına aldık diyelim yapının kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldığını varsayarsak, o zaman yürürlükteki imar mevzuatı planları neyi hüküm görüyorsa, o hükme göre yapılacak. Bu bir kazanılmış hak değil, bina mevcut konumda kaldığı sürece vatandaş mağduriyetlerini giderek. Elektrik, doğalgaz, su aboneliklerinde mağduriyet ortadan kalkacak.” Kaçak yapılar kayıt altına alındığından dolayı çeşitli eleştirilerin geldiği dile getiren Başaran bu eleştirilerin haksız olduğunu belirterek, “Bizler mevcut yapıları kayıt altına alıyoruz, bir hak vermiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“CEZA VE YIKIM KANUNU YÜRÜRLÜKTE”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde imar barışı ile ilgili gerekli açıklamaların mevcut olduğunu ancak vatandaşın kafasında bazı soru işaretleri olduğunu da dile getiren Başaran, “ Elektrik, doğalgaz, su tesisatlarını almış olan vatandaşlar ‘neden imar barışına başvuralım’ şeklinde kaygıya düşüyor. Ancak 3194 sayılı imar kanunu yürürlükte. Kaçak yapılara cezalar ve yıkım kararları yürürlükten kalkmadı.  Bu kanun kapsamında kaçak olan yapılara gerekli imar kanunun maddeleri işletildiğinde, bu kanunun uygulanmayacağının garantisi yok.” dedi.  Başaran, konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın barış sürecinden sonra gerekli açıklamaları yapabileceklerini belirterek, “Bakanlığımız belediyelere bir talimat yazısı gönderdiği takdirde, ihale ve yıkım işleri başlatılabilir, bunun önünde bir engel yok. Kaçak yapıların gelecekleri için imar barışından faydalanmalarında yarar var.” şeklinde konuştu.
VATANDAŞIN CEBİNDEN NE KADAR ÇIKACAK?
İmar Barışında vatandaşın cebinden ne kadar para çıkacağını örnekle anlatan Başaran, “100 metre kare bir yapıyı ele alırsak, bu yapı 3-7 kat arasında ise 1000 ile çarpılıyor. 1-2 katlıysa 600 ile çarpılıyor. Bunun yüzde 3’ü alınıyor. 4 katlı bir bina 100 metrekareden 400 metrekare ediyor. 400 çarpı 1000, 400 bin yapıyor bu bedelin yüzde 3’ü 12 bin lira ediyor.” dedi. Arsa değerlerinin hesaplamasının da farklı olduğunu belirten Başaran; binanın, yeri, konumu, arsa değeri, kat sayısına göre hesaplamaların değişiklik gösterdiğini belirtti.
BURSA’DA 600 BİN YAPI KAÇAK
Bursa’da 1 milyon 100 bin civarında kayıtlı yapı olduğunu ifade eden Başaran, Bursa’da kaçak yapı oranının yüzde 53 olduğuna ve 600 bin civarında bağımsız birimin kaçak yapı olduğuna dikkat çekti. Öte yandan Bursa’da İmar Barışına şuana kadar 200 bin yapının İmar Barışı’na başvuru yaptığı bilinirken 31 Ekim’de bitecek olan başvuru süresi öncesinde başvuru sayısının her geçen gün artması bekleniyor.


BELEDİYE VE VATANDAŞLARA BÜYÜK KOLAYLIK
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Daire Başkanı Murat Akdaş; kaçak yapıların İmar Barışı’ndan yararlanmasında belediyeye ve vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlayacağını aktardı. Öte yandan Akdaş, 1998 yılından sonra ilk kez yapılacak, 2035 yılı hedefli 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda sona doğru geldiklerini aktardı.
KAÇAK YAPILARIN DOĞALGAZ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
İmar Barışı’nın Bursa genelinde özellikle doğalgaz bağlantılarında yaşanan sıkıntının çözümü için faydalı olacağını vurgulayan Akdaş, “Geçmişten beri büyük problemler yaşanıyordu. Söz konusu mülkiyet hakkı ve plan olduğu için bunları çözmek kolay olmuyordu. İmar Barışı bu anlamda da vatandaşın önünü açmış oldu.” Belediyeler için de büyük avantajların olduğunu belirten Akdaş, “Yapıların elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinden faydalanabilmesi için kayıt altında olması gerekiyordu. Yürürlükteki mevzuatların bunların planlamasını zaman alacak şekildeydi. Biz de bu süreçten tasarruf ederek, vatandaşın problemlerini kısa sürede çözerek. Zamandan da tasarruf ettik.” ifadelerini kullandı.
BURSA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM   
Müdürlük olarak parsel veya ada bazlı dönüşümlerden memnun olmadıklarını bu durumun kentsel dönüşümün ruhuna ters olduğunu ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vekili Cemaleddin Başaran, “Planlı yerlerde yapılmış bu dönüşüm sorun teşkil etmiyor. Özellikle emsal artışlarıyla bir takım sorunlar ortaya çıktı. Mahkeme emsal artışlarını durdurdu. Bölgede alt yapı oluşturulmadan, metrekareye düşen insan sayısı artarsa burada bir hata vardır. O bölgenin planına göre kişi başına düşen; sosyal tesisler, hastane, okul, yeşil alan ve benzeri faktörlerin planması yapılmış ama alt yapı aynı kalırken nüfus artınca bir takım sorunlarda ortaya çıkıyor. Dönüşümle birlikte alt ve üst yapıların doğru orantılı olarak büyümesi gerekiyor. Biz mahalle bazlı dönüşümlerin daha önemli olduğuna inanıyoruz.” dedi.
İMAR BARIŞI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ETKİLER Mİ?
İstimlak değerlerinin imar barışı ile bir ilgisinin bulunmadığını ifade eden Başaran, “ Yapılarda dönüşüm, tamamen müteahhit ile vatandaş arasında bir durum. Örnek verecek olursak, müteahhit ile yapının kat mülkiyetiyle bir ilgisi bulunmuyor. Müteahhit arazi ile ilgileniyor ancak vatandaşın gönül rızası olması adına, anlaşmazlıkları ve doğacak mağduriyetleri gidermek adına, binanın da bir değeri hesaplanıyor. Arazi ve bina değeri birlikte hesaplanıp, metre kare birim maliyetleri üzerinden hesaplar yapılır ve bir bedel ortaya çıkar. Müteahhit zaten o yapıyı yıkacağı için imar barışı ile bu konunun bir alakası bulunmuyor. Vatandaşın vereceği mülkün kıymet takdiriyle, alacağı mülkün kıymet takdiri ile denk olup olmadığına bakması lazım. Bu konuda vatandaşların teknik konuda destek almasında fayda var. Dönüşümde olay tamamen müteahhit ve vatandaş arasında ki anlaşmaya bağlı.” diye konuştu.
“DÖNÜŞÜM ALTYAPIYLA BİRLİKTE YAPILMALI”
Bursa’daki kentsel dönüşüm ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Daire Başkanı Murat Akdaş, “Bursa’da kentsel dönüşüm durdu demek yanlış olur. 3 milyon nüfusu aşmış bir şehirden bahsediyoruz.  Burada mutlaka dönüşüm manasında müdahale gerektiren yerler var ve olacak. Geleceğe yönelik belli bir organizasyon içerisinde bu müdahaleleri yapmak gerekiyor. Kentsel döşümde doğru olan en üst ölçekli yerlerden başlayıp,  kademe kademe doğru müdahaleleri yapmak gerekiyor.” dedi. Kentsel dönüşümde bölgenin yapılaşma karakterine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Akdaş,  “ Kentsel dönüşüm minumum ada ölçeğinde olması gerekiyor. Bölgenin alt yapı ihtiyacı; okul, hastane, sosyal tesisler, çevre düzenlemesi bölgeye gelecek artı nüfus ile birlikte bunların doğru orantılı olması, gereken kriterlerdir” İfadelerini kullandı.
2035 BURSA’SININ YOL HARİTASI ÇİZİLİYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin 1/100000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda sona doğru geldiklerini ve 2035 yılını hedef alarak projeyi oluşturduklarını aktaran Akdaş, “ Bursa’nın anayasası diye tabir ediliyor. Gelecekte Bursa hangi girişim hedeflerine yönelecek? Bursa’nın tahmini nüfusu ne olacak? Hangi sektörler Bursa’da ön plana çıkacak? Bu plan bu gibi sorular karşısında ilkesel planları ortaya koyacak. En son plan 1998 yılında yapılmıştı güncelliğini artık yitirdi. Bu plan çerçevesinden kentsel dönüşüm ile ilgili maddeler de yer alıyor. Kentsel dönüşüm ve ulaşım konusu birbiriyle ilintili konular, kentsel dönüşümde en önemli konu vatandaşla uzlaşmak. Kimseyi mağdur etmeden, kente faydalı olacak şekilde süreci ilerletmek gerekiyor. Mahalle nizamlarına, kat dokusuna ve benzeri detaylarla nitelikli bir kentsel dönüşüm yapılması konusunda, çeşitli projelerimizi fikirlerimizi Alinur Aktaş başkanımızın önderliğinde masaya yatırarak sağlam adımlar atarak Bursa’nın geleceği için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.