SON DAKİKA
Hava Durumu

Minibüs zammı kriz çıkardı

Bursa Minibüsçüler Odası Başkanı Rafet Burgaz

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2018 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2018 22:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Minibüs zammı kriz çıkardı
Minibüslere sessiz sedasız yapılan zam kriz çıkardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, zammın kanunsuz olduğunu belirterek gerekli müdahaleyi yapacaklarını söyledi. Öte yandan BESOB aracılığıyla uygulamaya konulan zam sonrası açıklama yapan Bursa Minibüsçüler Odası Başkanı Rafet Burgaz ise 23 aydır zam alamadıklarını, zammın kanuna uygun olduğunu belirtti.
Sercan GÜLER
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerinde 2’nci indirime gitmesine rağmen Bursa Minibüsçüler Odası ve Bursa Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğinin resmi açıklama yapmadan minibüslere yaptığı zam, vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Zamla birlikte minibüs ücretleri yetişkinler için 2.50 TL’den 3 TL’ye ve öğrenciler için 2.25 TL’den 2.75 TL’ye çıkarıldı. Bazı hatlarda ise 2.25 TL olan taşıma ücreti 2.75 TL oldu.  Taşıma ücretlerine gelen zam sonrası Alo 153 Zabıta Hattı kilitlendi. Yapılan zammın kanunsuz olduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kanunsuz iş yapıyorlar. Danıştay’ın kararıyla yetki bizde. Müdahale edeceğiz ve gerekeni yapacağız. Başlatılan denetim ve ihbarlar sonucu zamlı taşıyanlar hakkında cezai işlem tutanakları düzenlenecek” dedi.
“23 AYDIR ZAM YOKTU, MALİYETLER YÜZDE 80 ARTTI”
Bursa Minibüsçüler Odası Başkanı Rafet Burgaz ise alınan zam kararının hukuki olduğunu savunarak, vatandaşları mağdur etmek istemediklerini fakat gelen genel zamlarla birlikte minibüslere gelen zammın doğal olduğunu ifade etti.  Minibüsçüler Odası Başkanı Rafet Burgaz Bursa Şehir Gazetesi’ne yaptığı açıklamada en son 23 ay önce zam aldıklarını ifade ederek, “Maliyetlerimiz yaklaşık yüzde 80 arttı. Bir minibüs aracı bundan 6 ay önce ortalama 160 bin liraydı şu anda 240 bin lira. Akaryakıt 3.60 liraydı şu anda 6.50 lira civarında. Sadece akaryakıttan yüzde 80 kaybımız var. Örneğin 100 liraya yakıt alırken şu anda 180 liralık alıyoruz.  Bununla beraber belediyeye zam taleplerimiz oldu. Geçtiğimiz günlerde dolmuş, taksi ve servislere zam yapıldı, minibüslere yapılmadı. Artan maliyetler nedeniyle esnafımızın boynu büküldü.” açıklamalarında bulundu.

Bursa Minibüsçüler Odası Başkanı Rafet Burgaz
BESOB’DAN ZAMMA ONAY
Belediye yetkilileri ile zam konusunda anlaşma sağlayamadıklarını ifade eden Oda Başkanı Rafet Burgaz, “Belediyeden 25 kuruşluk zam talebimiz oldu, fakat uzlaşma sağlanamadı. Daha sonra Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden (BESOB) 5362 sayılı esnaf kanununa dayanarak zam talep ettik. BESOB bunu uygun görerek zam talebimize onay verdi.” dedi.
“ZAMMI ANKARA DA ONAYLADI”
Geçtiğimiz günlerde taksi, dolmuş ve servislere Belediye tarafından verilen karar ile zam geldiğini ve belediyenin minibüslere zam yapmadığını vurgulayan Rafet Burgaz, “5362 sayılı kanunun 62. maddesine ve esnaf kanununa göre bu zam yasal ve hukukidir. BESOB tarafından, Ankara’dan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndan, zamlı tarifeler istendi. Gerekli imzalar atıldıktan sonra yeni tarifeleri uygulamaya soktuk. Belediyenin zabıta ekipleri şu anda ceza uygulamasını devreye soktu, meclisten çıkacak karar sonrasında minibüslere en az 259 lira ceza kesilecek.  Biz burada belediyeden iyi niyet bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“TAKSİ, DOLMUŞA VAR BİZE YOK”
Geçtiğimiz günlerde taksi-dolmuş ve servislere zam yapıldığını savunan Rafet Burgaz, “Onlara var, bize neden yok, bizler de aynı yakıtı kullanıyoruz. Bizimde giderlerimiz yaklaşık yüzde 80 arttı. Araç parçalarına da aynı şekilde zamlar geldi. Araç bakım maliyetleri arttı. Biz hiçbir zaman vatandaşı mağdur etmek istemiyoruz ama gelen zamlar karşısında bizim de mağdur olmamamız gerekiyor. Bu yüzden yapılan zammın arkasındayız.” ifadelerini kullanarak minibüslerin bu zamlı tarifeye devam edeceğini söyledi.
“AYLIK ULAŞIM GİDERİM 60 TL ARTTI”
Minibüslere gelen 50 kuruşluk zam sonrasında Büyükşehir Belediyesi, kararın hukuksuz olduğu dile getirirken, Minibüsçüler Odası’ndan yapılan açıklamada ise kararın esnaf kanununa göre uygun olduğu belirtildi. Öte yandan zam karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen vatandaşlar ise karara tepki gösterdi. Her geçen gün farklı bir zam kararı ile güne başladıklarını belirten vatandaşlar durumdan mağdur olduklarını ifade etti. Günde 4 kere minibüse binen bir vatandaş ise aylık olarak cebinden 60 TL fazla para çıkacağını söyledi, yapılan zamların bir an önce geri alınması için yetkililerin devreye girmesini istedi.

 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.