SON DAKİKA
Hava Durumu

Mızrak çuvala sığmadı Vali Bey!

Bursa Şehir Gazetesi tarafından geçen hafta yayımlanan ve Bursa’nın gündemine adeta bomba gibi düşen “Vali Bey’e zor sorular” haberi, ka

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2017 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2017 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Mızrak çuvala sığmadı Vali Bey!
Bursa Şehir Gazetesi tarafından geçen hafta yayımlanan ve Bursa’nın gündemine adeta bomba gibi düşen “Vali Bey’e zor sorular” haberi, kamuoyu gündeminde yerini koruyor. Şehir Gazetesi’nin sorularına Bursa Valiliği resmi bir açıklama ile yanıt vermezken, kendilerini Vali Küçük’ün yerine koyan belli kesimler ağız birliği ile “Bu soruları nasıl sorarsınız” yaygarası koparmaya uğraşıyor.

Türkiye’yi işgal etmeye yeltenen FETÖ’nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananlarla ilgili önemli haberlere imza atan Bursa Şehir Gazetesi, akıllarda soru işareti kalmaması ve tüm gerçeklerin ortaya çıkması adına “Vali Bey’e zor sorular” başlıklı bir haber yayımladı. Yayınlanan haber Bursa’da gündeme otururken, o soruları asla soramayacak olanlar Şehir Gazetesi’ne saldırmaya, kamuoyunun merak ettiği soruların yanıtlarını almasına engel olmaya soyundu.

MAKAM YERİNE KONAK

Bursa Şehir Gazetesi’nin sorduğu sorulardan birisi Vali İzzettin Küçük’ün o gece valilik makamına geçmek yerine neden konutunda kaldığıydı. Vali Küçük, kendi geçmek yerine valilik makamına iki yardımcısını gönderdi. Küçük, hazırlanan “15 Temmuz Belgeseli”nde de konuttan sevk ve idareyi yaptığını ifade etti. Valilik konutundaki güvenlik alanının yeterli teknik imkânlara sahip olması ve daha güvenli olması nedeniyle tercih ediliyor.  Ancak darbe girişiminin olduğu gece Bursa’da Ankara, İstanbul, Sakarya, Antalya, Erzurum, İzmir gibi kentlerdeki askeri hareketliğe göre daha düşük profilli bir askeri etkinlik vardı. Üstelik Bursa’da darbe girişimi çok kısa sürede bertaraf edilmiş ve tehlike gece yarısında son bulmuştu. Birçok ilin valisi o gece darbe girişimini haber alır almaz önce makama koşmuş, kriz merkezleri çok hassas olan birkaç il dışında valilik makamlarında oluşturulmuştu. Darbe girişiminin bertaraf edildiği illerde valiler meydanlara geçerek orada vatandaşlarla birlikte olduğu görüntü ve fotoğraflar o dönem arşivlerdeki yerlerini aldı.

NEDENİNİ SORANA YAFTA HAZIR

Bursa Şehir Gazetesi, kamuoyunda konuşulan ve milletin merak ettiği soruların Vali İzzettin Küçük tarafından açıklığa kavuşturulması için kamu görevini yerine getirdi ve o soruları önce kendisine gönderdi. Vali Bey’in yanıtlarını yayınlamak ve kamuoyunu aydınlatmak amacını taşıyan haber,  yanıt verilmeyeceğinin bildirilmesi üzerine cevapları yer almadan yayınlandı. Gazetecilerin en temel kurallarından biri olan kamuoyunun merak ettiği konuları gündeme taşımak ve kamuoyunu bilgilendirmektir. Şehir Gazetesi herkesin merak ettiği soruları sorduğu için Valiyi suçluyor algısı oluşturularak, soruların yanıtını aramak yerine Bursa Şehir Gazetesi’ni yaftalamaya kalkmanın ne derece doğru olduğunu da kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Yıllardır FETÖ ile mücadeleyi misyon edinmiş, kendisine adeta görev saymış Bursa Şehir Gazetesi’ne yönelik yaftalama çabaları ancak gerçekleri gizleme çabası olarak değerlendirilebilir.

NEDEN İKİNCİ GÜNÜN AKŞAMINI BEKLEDİ?

Sayın Vali kendisinin anlatımında da yer verdiği gibi Bursa’da darbe girişimi çok kısa zamanda önlenmiş ve tehlike bertaraf edilmiş olmasına rağmen o gece vatandaşlarla meydanda buluşmadı. Saat 02.00’ye kadar konutta daha sonra ise Adliye’ye geçerek sabah 06.00’a kadar Cumhuriyet Bşasavcısı’nın yanında kaldı. Vali Bey ertesi gün akşam saatlerinde kamuoyunun önüne çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emrine rağmen Vali Bey’in neden bir gün sonra halkın önüne çıktığını öğrenmek Bursalıların en doğal hakkı olsa gerek. Darbeci albayın çantasından çıkan evraklarla ilgili Vali İzzettin Küçük’ün nasıl bir talimat verdiği de gizemini koruyor.

“DARBECİ İLE GÖRÜŞTÜM” DİYOR

Vali İzzettin Küçük, 15 Temmuz için çekilen filmde kendisi de darbeci Albay Yurdakul Akkuş’la görüştüğünü ifade ediyor. İddianameye de yansıyan bu görüşmelerle ilgili kamuoyuna Vali İzzettin Küçük’ün bir izah yapması gerekmiyor mu? Darbeci ile ne görüştüğü, neden buna gerek duyduğu kamuoyu tarafından merak ediliyor. Canı pahasına meydanlara koşarak alçak darbe girişiminin önlenmesinde önemli bir rol oynayan milletin tüm gerçekleri öğrenmeye hakkı var. Darbeci albayın mahkeme kayıtlarına geçen ifadesinde, " Sayın Vali beni aradı.  Çocuklarının da senin de teminatın benim dedi” diyor. Gözaltı işlemini yapan polisler de ifadelerinde, “Darbecinin odasına girdik (Osmangazi İlçe Jandarma Komutanlığı)  ancak Vali ile görüşmek istedi ve görüştü.  20 dakika odada bekledik” ifadeleri de iddianameye yansıdı. Bursa Valisi İzzettin Küçük’ün bu görüşmeyi ve neden darbeciyle görüştüğünü sormak en temel gazetecilik çalışmasıdır.

İSTANBUL’DA YAŞANANLAR

Darbe gecesi diğer illerde yaşananlara da birkaç örnek verelim. İstanbul Valisi Vasip Şahin, 15 Temmuz darbe girişimini önleyen önemli isimlerden. Eşi ve çocuklarına dahi darbe girişimine yönelik iddiaları söylemeden evinden ayrıldı. Önemli bir karar aldı, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve o dönem 1. Ordu Komutanı olan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile kalkışmanın yaşandığı Boğaz Köprüsü'nde buluştu. Darbe girişiminin yaşandığı gece, İstanbul Valisi Vasip Şahin, A Haber Televizyonu'na telefonla canlı bağlandı, ardından o dönem 1. Ordu Komutanı olan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar da 16 Temmuz saat 00:52'de, "Sayın Valimiz ile beraberiz. Bu meydana gelen hareket Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteklemediği ve TSK içerisinde küçük bir grubun meydana getirdiği hareket. Valimiz ve Emniyet Müdürümüzle gerekli tedbirleri alıyoruz" açıklamasında bulundu. Şahin verdiği bir mülakatta, “Darbecilerle iletişime geçtiniz mi? Sorusuna; Hayır, hiç iletişime geçmedik. Birincisi darbenin bir sözcüsü bir temsilcisi yoktu. İkincisi olsaydı da bu kişileri asla muhatap almazdık. Çünkü karşımızda Anayasal düzeni bozmaya çalışan hain bir kalkışma, bir terör hareketi vardı” yanıtı verdi.

İZMİR DE NE OLDU?

Ankara ve İstanbul'da yaşanan ilk askeri hareketlilik karşısında olay henüz netlik kazanmamışken İzmir Valisi Erol Ayyıldız, iletişime geçtiği Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru ve MİT Bölge Başkanı ile valilikte kriz masası oluşturdu. Yaşananların darbe girişimi olduğunun belirlenmesi üzerine, hızlı bir kararla tüm emniyet birimleri alarma geçirilirken, cumhuriyet savcılığı da 'darbecilere yönelik genel gözaltı kararı' çıkartarak ilk adli işlemi başlattı.

COŞ KALAŞNİKOFLA VALİLİK ÖNÜNDE

Darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'ni işgal eden askerlerin vatandaşlar tarafından çıkartılması sonrasında elinde tüfek ile valilik önünde açıklama yapan dönemin Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, "Sizlere ateş eden askeri gözaltına aldık. Biz çadır devleti değiliz. Milletimizi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Devletin yasaları var. Devletin yasaları 'idam' diyorsa idam edilir ama bunu hukuk yapacak. Şaşkınlık içinde olmayalım. Haklı durumdayken yanlış yapmayalım. Kışkırtmalara gelmeyeceğiz. Onları gerekirse meclisimiz kanun çıkartır idam eder. Onlar hak ettikleri gibi cezalandırılacak. Devletimize, milletimize bu kadar zarar veren bu gözü dönmüşler affedilmeyecektir. Bir yerde polis ve jandarma yan yana ise onlar devletin kuvvetleridir. Onlara yardımcı olacağız" dedi.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.