SON DAKİKA
Hava Durumu

Modern 'İpek yolu'

TÜRKÇE KONUŞAN ÜLKELERE TEŞVİKLİ TURLAR BAŞLAYACAK

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2015 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2015 16:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Modern 'İpek yolu'
Türkçe Konuşan Ülkeler İş Birliği Konseyi (Türk Konseyi), Uludağ Üniversitesi öğrencilerine projelerini anlattı. Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, Proje Direktörü Zamin Aliyev ve Proje Direktörü Ali Çiviler, Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde Konsey’i tanıttı.
 

 

Türk dili konuşan ülkeler arasında iş birliğini teşvik etmek maksadıyla uluslararası bir teşkilat olarak 2009 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından Nahçıvan’da kurulan Türk Konseyi’ni en iyi anlatan cümlenin İsmail Gaspıralı'nın “Dilde, işte, fikirde birlik” sözü olduğunu belirten Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, üye ülkeler arasındaki ilişkileri kurumsal bir temele oturtmaya çalıştıklarını söyledi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Ferhat Pirinççi’nin yönettiği oturumu, Türkçe konuşan ülkelerden gelip Uludağ Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler de takip etti.

 
“ÇİN-AVRUPA ARASINA TİCARET KORİDORU”
Proje Direktörü Ali Çiviler de, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan uluslararası bir örgüt olan Türk Konseyi’nin somut projelere dayalı çalışmayı hedeflediğini anlattı. Çiviler, özellikle ulaştırma ile gümrük gibi konularda çalışıp, Çin-Avrupa arasındaki ticaretin üye ülkelerden geçecek bir koridor üzerinden 'Modern İpekyolu' yapılmasını istediklerini belirterek, “Çünkü bu hat kısa ve siyasi istikrar var. Şu anda üye ülkelerin ulaştırma ve gümrük rejimlerini senkronize edecek, demiryolu ulaşımını kolaylaştıracak adımlar atılıyor” dedi. Çiviler, her türlü soruna karşı ortak refleks veren bir Türk dünyası hedeflediklerini dile getirerek, “Böyle olursa Türk dünyası daha güçlü ve müreffeh olur” dedi.

 
“TEŞVİKLİ TURLAR 2016’DA BAŞLIYOR”
Proje Direktörü Zamin Aliyev ise, üye ülkeler arasında en önemli konunun ekonomi olduğuna işaret ederek, "Dört üye ülke ve hatta potansiyel üye Türkmenistan ve Özbekistan ile birlikte altılı ilişkiler oluşması için çalışıyoruz. Dörtlü ilişkilerin gelişmesi ve bunun ekonomiye yansıması için çalışmalar sürdürüyoruz. 2016 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında başlatacağımız tur paketi de bu adımlardan biridir” diye konuştu.
Türk Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman da, “Uçak biletlerine devlet desteği gibi birtakım teşvikler düşünüyoruz” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.