SON DAKİKA
Hava Durumu

Muradiye Camii ramazanda cemaatine kavuşuyor

Bursa'daki tarihi camilerden Muradiye Camii, 2 yıllık restorasyonun ardından ramazan-ı şerif ayında yeniden hizmete başlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2014 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2014 13:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Muradiye Camii ramazanda cemaatine kavuşuyor
Bursa'daki tarihi camilerden Muradiye Camii, 2 yıllık restorasyonun ardından ramazan-ı şerif ayında yeniden hizmete başlıyor.

Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce restorasyonuna başlanan T planlı selatin camilerden Muradiye Camii, sıva altında 800 metrekarelik yeni kalem işleri bulunması sebebiyle bir yıl gecikmeli olarak ibadete açılıyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, camide sıvaların kaldırılması ile birlikte 800 metrekarelik orijinal kalem işlerine rastlandığını, caminin kurşunlarının elden geçirilip, ahşap döşemelerine kadar yenilendiğini belirtti. Vakıflar'ın keşif artışları ile 1 milyon liranın üzerinde masraf yaptığı Sultan 2. Murat Han'ın inşa ettirdiği cami, aynı zamanda devlet işlerinin de görüldüğü bir mekan olarak tasarlandı. Ters T planlı olarak yapılan caminin içerisinde İznik çinileri ve Edirnekârî tavan süslemesi göz kamaştırıyor. Ali Sırrı Efendi'nin 150 yıl önce camiye astığı devasa levha da caminin nadide eserleri arasında sayılıyor.
CAMİNİN ORİJİNAL KAPISI DA RESTORE EDİLDİ
Muradiye Camii, Yunan işgalinin izlerini de taşıyor. Caminin doğu dış tarafında, açık revaklı kısımda duvar altından çıkan bir Yunan bayrağı resmi, 1922 yılında işgal altında kalan şehirdeki zorlu günleri hatırlatıyor. Duvarda bulunan Yunan bayrağı resmi, Kültür Varlıkları Kurulu kararı ile kapatıldı. Caminin en orijinal parçası ise yapıldığı günden bu tarafa yaklaşık 6 asırdır hizmet veren cümle kapısı olarak tespit edildi. Kündekârî tekniği ile ahşap parçaların birbirine geçmesi ile oluşan kapı son yıllarda üzerine sürülen vernik gibi koruyucu malzemelerden arındırılarak ilk günkü orijinalliğine kavuşuyor.
Kapının kondisyonunun halen çok yüksek olduğunu belirten ahşap restoratörü Sedat Toprak, 1,5 aylık çalışma ile iki kanadın da ilk günkü güzelliğiyle yerine takılacağını bildirdi. Tabiî gomalak cilası ile muhafaza edilecek kapının 10 yılda bir böceklere karşı bakımının yapılması gerekiyor.
MURADİYE CAMİİ'NİN BAHÇESİ DE HALKA AÇILACAK
Muradiye külliyesindeki çalışmaları yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, cami avlusunda yaptıkları düzenleme ile alanın mahalle sakinlerinin hizmetine sunulacağını bildirdi. Ortadaki mekanın çay ocağı olarak cami derneğine verileceğini belirten Altepe, mahalle sakinleri için huzurlu bir dinlenme yeri oluşturduklarını sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.