SON DAKİKA
Hava Durumu

Muradiye tarihiyle aydınlanacak

Sultan külliyelerinin bakım, onarım, güvenlik gibi bütün sorumluluklarını üzerine alan Büyükşehir Belediyesi’nin Muradiye türbelerinde ya

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2012 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 12.11.2012 16:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Muradiye tarihiyle aydınlanacak
Sultan külliyelerinin bakım, onarım, güvenlik gibi bütün sorumluluklarını üzerine alan Büyükşehir Belediyesi’nin Muradiye türbelerinde yapacağı restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarına ilk harç Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından atılacak. 

Osmanlı başkenti Bursa’nın açık hava müzesine dönüşerek turizmden alınan payın artırılması için bu dönem tarihi ve kültürel miras çalışmalarına büyük önem veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, sultan külliyeleri için de düğmeye bastı. Önce sultan külliyelerinin tüm sorumluluklarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devralan Büyükşehir Belediyesi, Sultan II. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ve bulunduğu semte adını veren “Muradiye külliyesi” ile ilgili projenin startını 14 Kasım Çarşamba günü veriyor. Fatih Sultan Mehmed’den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmed’in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad’ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih’in oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezid’in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid’in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan’ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid’in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid’in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan’ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile Saraya mensup kimselerin (Cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi olmak üzere toplam 12 türbenin bulunduğu bölgedeki restorasyon çalışmalarının başlangıç törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak.

Muradiye türbeleri restorasyon ve çevre düzenleme uygulama inşaatı kapsamında aynı zamanda türbelerin bulunduğu alanın ışıklandırması da yapılacak. Ulucami, Emir sultan Camii, Yeşil Türbe ve saat kulesi gibi tarihi mekanları ışıklandırma sistemleri ile gece de farklı bir görüntüyle kent siluetine kazandıran Büyükşehir Belediyesi, benzer uygulamayı Muradiye türbelerinde de hayata geçirecek. Yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alan Muradiye Külliyesi, çalışmaların ardından hem gündüz hem de gece bölgeye ayrı bir değer katacak.

Bu arada, restorasyon ilmi heyeti ilik toplantısını külliyede yaptı. Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Doğan Yavaş, Dr. Mimar İbrahim Yılmaz ve proje müellifi Mimar Fatih Aydın'dan oluşan ilmi heyet, restorasyonun nasıl yürütüleceği konusunda prensip kararları aldı. Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar ve İl Özel İdaresi koordinasyonunda yürütülen proje, erken Osmanlı döneminin Bursa'daki en güzide türbelerini kapsıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.