SON DAKİKA
Hava Durumu

MUSTAFA ÖZTÜRK: 'BULGARİSTAN'DA ASİMİLASYON POLİTİKALARI DORUĞA ULAŞTI'

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Pomak Dernekleri Federasyonu 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Pomak Dernekl

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2014 11:03
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2014 12:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
MUSTAFA ÖZTÜRK: 'BULGARİSTAN'DA ASİMİLASYON POLİTİKALARI DORUĞA ULAŞTI'
AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Pomak Dernekleri Federasyonu 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı.

Pomak Dernekleri Federasyonu 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı sebebiyle Türkiye’nin birçok ilinden 1000’e yakın katılımcı ile Pomaklar yıllar sonra bir araya geldi. Bu yıl ilk kez düzenlenen toplantının önemli konukları vardı. Türkiye Bulgaristan Parlamentoları Dostluk grubu Başkanı Milletvekili Mustafa Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, siyasi Parti temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları yöneticileri genel kurulun konuklarıydı.

Toplantıda konuşma yapan AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye Bulgaristan Parlamentoları Dostluk grubu Başkanı Mustafa Öztürk, Pomakların yaşadığı asimilasyon sürecine Bulgaristan’da doğmuş biri olarak yakından şahit olduğunu belirtti. Yeni kurulacak olan federasyonun Bulgaristan’da yaşayan Pomaklar ile daha sağlam ve daha güçlü ilişkiler kurulmasına fayda sağlayacağını vurguladı.

Mustafa Öztürk, “Ülkemizin değişik coğrafi bölgelerinde yaşayan Pomak kardeşlerimizin beraberliği, yardımlaşması, dayanışması ve kültürlerinin muhafazası ile geliştirilmesi açısından federasyon çatısı altında birleşmenin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yıllar önce başlatılan komünist yönetimle asimilasyon politikalarının doruğa ulaştığını söyleyen Öztürk, “Herkes bilir ki Bulgaristan’daki Pomak ve Roman kardeşlerimize psikolojik baskı devam etmektedir. İş bulmak için din ve isimlerini değiştirmektedirler. Bu yaklaşım AB üyesi bir devlet için kabul edilemez tutumdur. İnsan haklarına ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır.

Bulgaristan’dan göç etmek zorunda kalan muhacir kardeşlerimizin, inanç, kültür ve medeniyetimizin değerlerini önceleyen anlayışı benimseyen yeni alternatif STK’ların oluşmasını önemsiyorum. Yıllardır Balkan, özellikle de Bulgaristan’dan göç eden kardeşlerimizi, ideolojik saplantılarına kurban eden, rant devşiren, siyasi beklentilerine alet eden bazı yapılara karşı alternatif STK’lardan biri olmasını arzu ediyorum. Tıpkı kısa süre önce kurulmasına rağmen medeniyetimizin değerleri doğrultusunda çok önemli projeleri hayata geçiren Balkanlar Kültür ve Yardımlaşma Derneğimiz gibi.  Biz de bu bağlamda federasyonumuzun destekçisi olacağız. Gerek ülkemizdeki gerekse Bulgaristan’da yaşayan soydaş ve Müslüman kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız” diyerek desteğini dile getirdi.

Mustafa Öztürk: “ HÖH, zihniyetini ve bakış açısını değiştirmeli”

Milletvekili Mustafa Öztürk, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki siyasi gelişmelere de değindi. Öztürk, “Yıllardır Bulgaristan’daki kardeşlerimizin din, kültür ve dil konusundaki problemlerini göz ardı eden, Bulgaristan’daki soydaşlarımızın ve Müslüman kardeşlerimizin refahı için değil kendileri için siyaset yapan, gençlerin önünü tıkayan, Türkiye ilişkilerine mesafe koyan HÖH (Hak ve Özgürlükler Hareketi) yeni lideri Lütfi Mestan ve ekibi ile Cumhurbaşkanımızın kabulünde bir aradaydık. Kabulün öncesinde ve sonrasında, geçmişteki yanlışların sorumluluğunun kendilerine ait olduğunu, Türkiye ile ilişkileri arttırmak istediklerini, Türkiye’nin hem bölge hem de kendileri için umut olduğunu ifade etmelerini ve Türkiyesiz yapamayacaklarını anlamalarını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Ama yeterli olmadığı düşünüyorum. Bu hareketin temel zihniyet ve bakış açısını değiştirmeleri gerektiği halkın dillendirdiği en önemli husustur” diyerek görüşlerini belirtti.

Türkiye’deki siyasi partilerin zihniyetlerini de eleştiren Mustafa Öztürk, “Ülkemizde ana muhalefet partisi CHP ‘de de eski müftüler var. CHP o köhnemiş zihniyetini, halkın değerlerine saygı göstermeyen statükocu anlayışını, elit, üstüncü, tepeden bakan yapısını değiştirmediği için halkın kahir ekseriyeti tarafından kabul görmüyor, destek alamıyor.

O nedenle HÖH daha fazla adım atmalı, halkın güvenini kazanmalı, yapacağı icraatlarla samimiyetini göstermelidir. Onursal başkanları Ahmet Doğan ve kuruluşundaki dinamiklerin etkisinden kurtulmalıdır” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.