SON DAKİKA
Hava Durumu

Musuldaki gerginlik İnegöl mobilyasını'da vurdu

Musul’da yaşanan gerginliğin Türkiye ekonomisine zarar vereceğini ifade eden İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “İnegöl, mo

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2014 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2014 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://sehirmedya.com/
Musuldaki gerginlik İnegöl mobilyasını'da vurdu
Musul’da yaşanan gerginliğin Türkiye ekonomisine zarar vereceğini ifade eden İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “İnegöl, mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini Irak’a yapıyor. Yaşanan gerginlik sebebiyle Iraklı müşterilerimize ürün teslimi durdu” dedi.

Türkiye’nin ve İnegöl’ün en fazla ihracat yaptığı ülkenin Irak olduğunu belirten Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Öncelikle Musul’da yaşanan bu olaylar oradaki sivil vatandaşlarımızı büyük sıkıntıya sokmuştur. Sünniler belki bu konuda biraz rahat olabilir, ama Türkmen vatandaşlar sıkıntı yaşıyor. Konsolosluğumuzdan kaçırılan ve şu an rehin tutulan başta başkonsolosumuz olmak üzere, diğer çalışan personelimize de Allah yardımcı olsun. Onların da şu an rehin olduğunu duyduk. Tabii önce can, sonra ticaret. Ticarete gelince, İnegöllü mobilyacılar ve Türkiye bu konuda sıkıntılıdır. Çünkü, Türkiye’nin en büyük ihracat yaptığı yer Irak’tır. İnegöllü mobilyacılar olarak, ihracatımızın yüzde 50’sini Irak’a yapıyoruz desek yeridir. Büyük bir sıkıntı var. Habur sınır kapısında belirsizlik süreci olduğu için müşterilerimiz ürünleri şu an istemiyor. Sınıra giden ürünlerin de ne olacağı belli değil. Şoförlerin can güvenliği olmadığı için, Habur kapısından mecburen Musul’a giriyorlar. Ben de bu konuda mağdur olanlardan birisiyim. Hazırlanmış ürünlerim vardı. Oradaki müşterimiz ‘Şimdilik bekleyim. Biz size haber vereceğiz. O zaman gönderin’ dediler. Biz de ürünlerimizi depomuza aldık, bekliyoruz. İlk önce içeride bir huzurun sağlanması, güvenliğin sağlanması, sonra da ürünlerimizin güvenli bir şekilde gitmesini isteriz. Şu anki durumda gönderirsek, ürünlerimiz zarar görebilir. Para tahsilatında da sıkıntılar yaşanabilir. Tabii güvenliğin olmadığı bir yerde ticaret de olmaz. Tekrar taşların yerine oturmasını, Irak hükümetinin duruma el koymasını istiyoruz” diye konuştu.
"IRAK PAZARI BİZİM İÇİN TAMAMEN KAPANMIŞ BİR PAZAR DEĞİL"
İnegöllü mobilyacıların şansız dönemlerden geçtiğini ifade eden Başkan Özcan Ayhan, “İlk başta yaşanan ekonomik krizle, önemli bir müşterimiz olan Yunanistan’ı kaybettik. Arkasından Suriye’de başlayan iç savaş, 3 yılını bitirdi. Orada da önemli müşterilerimiz vardı. Arkasından Mısır’da darbe oldu. Orada da sıkıntılı dönem geçti. Şimdi de Irak karıştı. Ortadoğu pazarımız çok önemli yerlerdi. Avrupa ayağında da Yunanistan vardı. Bu durum her yıl kapasitesini artıran İnegöllü mobilyacıların pazarını daraltmaktadır. Yeni pazarlar aramak durumunda kalıyoruz. Tabii yeni pazarları ararken de, eski pazarları kaybetmek istemeyiz. Biz onların üstüne artılar katarsak, bizim için daha değerli olacak. Irak pazarı bizim için tamamen kapanmış bir pazar değil. Fakat şimdi bir belirsizlik, bir sıkıntı var. Bu sıkıntının çözülmesiyle tekrar eski seviyesinde çalışmalar olacağını düşünüyorum. Fakat ne zaman biter, bu konuda hiçbir bilgimiz yok. Hükümetimiz bu konuda çalışıyor. Cumhurbaşkanı nezdinde toplantılar yapılıyor. İnşallah önemli kararlar alırlar. Tabii devletlerin muhatapları devletlerdir. Teröristlerle devletimizin muhatap olacağını da düşünmüyorum. Bizim oradaki vatandaşlarımızın önce serbest bırakılması, sonra da ekonominin, ticaretin tekrar düzelmesini temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.